SON DAKİKA
Hava Durumu

‘Şah Tahmasb Albümü’ okuyucuyla buluştu

Osmanlı Sultanlık Hazinesinden Şah Tahmasb Albümü (Shah Tahmasp Album from the Royal Ottoman Treasury) okuyucuların ve araştırmacıların istifadesine sunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 21:52
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 21:53
Kaynak: AA
‘Şah Tahmasb Albümü’ okuyucuyla buluştu

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) Cağaloğlu'ndaki binasında gerçekleştirilen etkinlikte, Prof. Dr. Lale Uluç ve Bora Keskiner tarafından kaleme alınan çalışmaya ilişkin görseller eşliğinde sunum yapıldı. 
IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, yaptığı açıklamada, merkezin 40 yılı aşkın süredir kültürel faaliyetlerde bulunduğunu, tanıtımı yapılan eserin yayına hazırlanmasında iki değerli ilim insanının çok büyük emeklerinin olduğunu söyledi. 
IRCICA'nın uluslararası bir kültür kurumu olduğunu ve İslam kültürüne dair İngilizce, Arapça ve Fransızca yazılmış eserlere önem verdiklerini belirten Kılıç, "Bu açıdan yazarlarımızın söz konusu eseri doğrudan İngilizce kaleme almaları, İslam kültürüne ait bu tarz eserlerin dünya akademi ve sanat çevrelerince bilinmesi açısından çok önemli bir durumdur" dedi. 
Gerçekleştirilen çalışmaların ülke içerisinde kalmaması gerektiğine dikkati çeken Kılıç, "Maalesef kendimizdeki zenginliği dünyaya yansıtamıyoruz. Dış dünyada da Türkçe, Arapça ya da Farsça bilen insan çok az olduğu için onların anlayacağı bir dilde meseleyi aktarmamız çok önemli. Çalışmasını yürüttüğümüz bu kitap, bu anlamda önemli bir yerde duruyor" ifadelerini kullandı. 
Prof. Dr. Kılıç, eserin Sultan III. Murad'a ait cülusun bir parçası olduğuna işaret ederek, "Kültürel açıdan İran ile Osmanlı arasında önemli geçişler ve münasebetler olmuş. Türkler, Anadolu'ya İran platosundan geçerek geldiler. Dolayısıyla İran'daki kültür ve sanat çalışmalarıyla, Anadolu'daki önce Selçuklu ve ardından Osmanlı kültür coğrafyası arasında çok yakın bir irtibat söz konusu." şeklinde konuştu. (AA)

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.