TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zam

haberingundemi.com.tr - Zam haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zam haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ev kiraları düşüşe geçti Haber

Ev kiraları düşüşe geçti

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE DÜŞTÜ Üç büyük şehirde de kiralık ilan fiyatlarındaki yıllık artış oranları geriledi. Ağustos'tan Eylül'e İstanbul'da yüzde 46.7'den 46.2'ye, Ankara'da yüzde 56'dan 51.3'e, İzmir'de ise yüzde 62.5'ten 56.3'e düştü. İstanbul, kiralama açısından cazip bir seçenek olmaktan uzak görünürken, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com'un işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporu, eylül ayındaki reel kira verilerinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 azaldığını ortaya koydu. İstanbul'da reel kiralar yıllık bazda yüzde 2.1 düşerken, Ankara'da yüzde 1.3, İzmir'de ise yüzde 4.6 arttı. Bu durum, yatırım amaçlı konut alımının İstanbul'da cazip olmadığını, ancak Ankara ve İzmir'de alternatif bir seçenek sunduğunu gösteriyor. KİRALIK KONUT SAYISI ARTTI Kiralık ilan sayısı ülke genelinde artış gösterdi; toplamda yüzde 4.7 (347 bin 927'den 364 bin 306'ya), İstanbul'da yüzde 1.9 (98 bin 352'den 100 bin 256'ya), Ankara'da yüzde 5.7 (24 bin 796'dan 26 bin 198'e), İzmir'de ise yüzde 1.2 (27 bin 59'dan 27 bin 386'ya) yükseldi. Ancak, kiralık konut talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.8 oranında azaldı; bu durumun mevsimsel etkilerden kaynaklandığı belirtiliyor. Eylül ayında kiralık konut sayısı yüzde 4.7 artarken, kiralanan konut sayısı ise yüzde 9.6 (61 bin 932'den 55 bin 988'e) düştü. SATIŞLAR YAVAŞLADI Satış piyasasında ise artış hızı yavaşladı. Eylül 2024 itibarıyla ülke genelindeki konut fiyatlarının yıllık artış oranı yüzde 21.6 oldu; İstanbul'da bu oran yüzde 20.8, Ankara'da yüzde 22.4, İzmir'de ise yüzde 26.6 olarak belirlendi. Fiyatlardaki yıllık reel gerileme ise ülke genelinde yüzde 18.6, İstanbul'da yüzde 19.2, Ankara'da yüzde 18.1, İzmir'de ise yüzde 15.3 seviyelerine ulaştı. Türkiye genelinde ortalama satılık konut metrekare fiyatı 30 bin 416 TL olarak tespit edildi. İstanbul'da bu rakam 41 bin 667 TL, Ankara'da 23 bin 161 TL ve İzmir'de 35 bin 633 TL oldu. Aynı zamanda, satılık konut ilan sayısı da azalma gösterdi. Ülke genelinde bu oran yüzde 5.1 (860 bin 9'dan 815 bin 839'a), İstanbul'da yüzde 4.5 (207 bin 533'ten 198 bin 119'a), Ankara'da yüzde 5.6 (88 bin 634'ten 83 bin 639'a), İzmir'de ise yüzde 5 (62 bin 352'den 59 bin 237'ye) olarak kaydedildi. Eylül ayında konut talebi yüzde 1.2 artarken, satılan konut sayısı ülke genelinde, Ankara'da ve İzmir'de azalırken İstanbul'da artış gösterdi. Satılık ilan sayısı ise genel olarak azalmaya devam etti.

Ticaret Bakanlığından ekmekte fahiş fiyat artışı uyarısı Haber

Ticaret Bakanlığından ekmekte fahiş fiyat artışı uyarısı

Ticaret Bakanlığı, ekmek fiyat tarifesini aşan iş yerlerine 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulandığını bildirerek, "Halkımızın temel gıdası olan ekmek konusunda herhangi bir haksız kazanç veya fırsatçılığa müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizmek isteriz." ifadesini kullandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, vatandaşların temel gıda maddesi olan ekmek fiyatı üzerinde yapılan spekülatif fiyat hareketlerinin toplumun genel refahını doğrudan etkilediğine işaret edildi. Ekmek fiyat tarifelerinin ticaret ve esnaf odalarınca yürürlüğe konulduğunun aktarıldığı açıklamada, fiyat tarifelerinin ekmeğin azami satış fiyatı üzerinden belirlendiği, bu tarifeler üzerinde yapılan fiyatlandırmalar konusunda şikayetler alındığında da gerekli denetimlerin Bakanlık tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, fahiş fiyat uygulamaları olarak tespit edilen denetim sonuçlarının Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca "haksız fiyat artışı" olarak değerlendirildiği ve gerekli idari para cezalarının uygulandığı bildirilerek, şunlar kaydedildi: "İstanbul başta olmak üzere 81 ilimizde ekmek fiyat tarifesini aşan uygulamalar neticesinde, ekmek satışı yapan iş yerlerine 100 bin liradan 1 milyon liraya varan tutarlarda idari para cezaları uygulanmaktadır. Bu doğrultuda, halkımızın temel gıdası olan ekmek konusunda herhangi bir haksız kazanç veya fırsatçılığa müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizmek isteriz. Bakanlık olarak çalışmalarımızı titizlikle yürütmekte ve vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için her türlü tedbiri almaktayız.

Akaryakıta zam kapıda Haber

Akaryakıta zam kapıda

Petrol Fiyatlarında Sert Yükseliş! Akaryakıta Zam Kapıda: Benzin ve Motorin Fiyatları Ne Kadar Olacak? Petrol piyasalarında hareketlilik hız kesmeden devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı 78,30 doları aşarak haftalık bazda ’un üzerinde bir artış kaydetti. Orta Doğu’daki gerginliklerin etkisiyle yaşanan bu yükseliş, iç piyasalarda da akaryakıt fiyatlarına zam beklentisini artırdı. İsrail’in İran’a yönelik misilleme endişesi, petrolün fiyatını yukarı çekmeye devam ediyor. Uzmanlar, günlük 10 milyon varil petrol arzının tehlikede olduğu uyarısında bulunuyor. İstanbul’da Benzin ve Motorin Fiyatları Ne Durumda? 4 Ekim 2024 itibarıyla İstanbul’da benzin fiyatı 42,89 TL, motorin ise 42,70 TL’den satılıyor. Ancak bu rakamlar önümüzdeki günlerde değişebilir. Piyasalarda, “akaryakıt fiyatlarına zam” beklentisi hızla yükselirken, gözler önümüzdeki süreçte yapılacak açıklamalara çevrilmiş durumda. Savaş Endişesi Petrol Piyasalarını Hareketlendirdi Orta Doğu’daki savaş riski, petrol fiyatlarında büyük bir dalgalanma yaratmış durumda. Hafta başında 70 dolar sınırında olan Brent petrolün varil fiyatı, haftanın sonuna doğru 78,30 doları aştı. Bu sert yükseliş, haftalık bazda ’u geçen bir artışa işaret ediyor. Misilleme Korkusu Zirve Yaptı İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından, İsrail’in misilleme hazırlığında olduğu haberleri, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltti. ABD Başkanı Biden’ın, İsrail ile “İran’daki petrol tesislerine saldırı hakkında görüştüklerini” açıklaması da gerilimi tırmandıran faktörler arasında yer alıyor. İran hükümeti ise “Herhangi bir saldırıya, silahlı kuvvetlerimiz tarafından kararlı bir şekilde cevap verilecek” açıklaması yaparak, bölgede tansiyonu daha da artırdı. 100 Dolar Tehlikesi Kapıda mı? Uzmanlar, Orta Doğu’da yaşanabilecek büyük bir şokun, petrol arzında önemli bir kesintiye yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Günlük petrol arzında yaşanacak olası 10 milyon varillik bir düşüş, fiyatların 100 dolar seviyesine ulaşmasına neden olabilir. Hafta sonu öncesinde “misilleme” riskini almak istemeyen yatırımcılar, pozisyonlarını kapatarak alıma yöneliyor ve bu da petrol fiyatlarını 80 dolara doğru taşıyor. Yeni Zamlar Gelebilir Petrol fiyatlarındaki bu sert yükseliş, iç piyasada akaryakıt fiyatlarına yansımaya başladı bile. 2 Ekim 2024 tarihinde benzine 9 kuruş, motorine ise 1 kuruş zam gelmişti. Ancak bu zam yapıldığında petrol fiyatları henüz 75 dolar seviyesindeydi. Bugün ise Brent petrol 78 doları aşmış durumda, bu da önümüzdeki günlerde yeni zamların kapıda olduğuna işaret ediyor. Petrol piyasalarındaki bu hızlı yükselişin sürmesi halinde, iç piyasalarda da akaryakıt fiyatlarına yeni zamların gelmesi kaçınılmaz olabilir.

İstanbul'da ekmeğe dev zam: 15 TL'den satılacak Haber

İstanbul'da ekmeğe dev zam: 15 TL'den satılacak

İstanbul'da ekmek fiyatlarına zam yapılması gündemde. Artan un fiyatlarını gerekçe gösteren fırıncılar ekmek fiyatına zam istedi. İstanbul’un bazı ilçelerinde ekmeğe gizli zam yapılırken, un fiyatlarındaki artış nedeniyle 200 gramlık ekmeğin 15 liraya yükselmesi gündemde. Fırıncılar, maliyetlerin artması nedeniyle esnaf odalarına fiyat artışı talebinde bulundu. İstanbul'da fırıncılar, artan maliyetler nedeniyle ekmek fiyatlarının yükseltilmesi için düğmeye bastı. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, son dönemde un fiyatlarındaki ciddi artış nedeniyle 240 gram ekmeğin fiyatının 15 liraya çıkarılması için talepte bulunduklarını açıkladı. Çetin, "620-650 liraya aldığımız 50 kilogramlık un çuvalı şu an 750-800 lira seviyelerine yükseldi" diyerek fırıncıların bu durumdan oldukça etkilendiğini belirtti. Artan maliyetler karşısında zor durumda kalan fırıncılar, ekmek fiyatlarının gerçekçi bir seviyeye getirilmesini talep ediyor. Beşiktaş, Kadıköy, Sarıyer ve Avcılar gibi bazı bölgelerde bazı fırınlar, resmi olarak açıklanan 10 lira yerine ekmeği 12,5 liraya satmaya başladı. Bu gayri resmi zam, ekmek fiyatlarının yüzde 25 oranında artmasına neden oldu. Fırıncılar Odası Başkanı Çetin, bu durumun kontrolsüz bir şekilde yayılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ekmek fiyatlarındaki bu artış, vatandaşların bütçesini olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Özellikle düşük gelirli vatandaşlar, artan ekmek fiyatları nedeniyle daha fazla zorlanacak.

BİR GÖÇ DALGASI DAHA Haber

BİR GÖÇ DALGASI DAHA

İsrail'in hava saldırılarından kaçarak pazartesi günü İstanbul'a gelen yüzlerce Lübnan vatandaşından bazıları yaşananlardan dolayı sarsıldıklarını ancak yakında evlerine dönmeyi umduklarını söyledi. Lübnan hükümetine göre İsrail iki haftadır başkent Beyrut ve ülkenin farklı bölgelerindeki hedefleri vurarak çok sayıda Hizbullah komutanının yanı sıra en az bin kişiyi öldürdü. Savaştan kaçan Lübnanlıların bir kısmı Türkiye'ye gelmeye başladı. Middle East Airlines’ın bugün Beyrut'tan İstanbul'a olan tüm uçuşlarında yerlerin tükendiği açıklandı. "DURUM DÜZELİRSE..." Beyrutlu Aref Arhad, Middle East Airlines ile bugün İstanbul’a geldi ve yaşadıklarını şöyle anlattı: "Lübnan'da durum çok kötü. Şiddet dramatik bir şekilde artıyor ve Beyrut'ta çok sayıda bombalama olayı yaşanıyor. Bütün gece gökyüzünde askeri uçakların sesini duyuyoruz.” 33 yaşındaki Arhad, durumun düzelmesi halinde birkaç gün içinde Beyrut’a dönmeyi umut ettiğini söyledi. "ÖNLEM OLARAK AYRILDIM, İSTANBUL'A GELMEYİ TERCİH ETTİM" İstanbul’a gelen Lübnanlı gazeteci Lina Diab, yaşadığı bölgenin hala güvenli olduğunu ancak önlem olarak ayrılmaya karar verdiğini söyledi. Diab, "Stresle yaşamak istemiyoruz, bu yüzden İstanbul'a gelmeyi, bir süre kalmayı ve neler olacağını izlemeyi tercih ediyorum. Umarım yakında Lübnan'a geri döneriz” dedi. Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları önümüzdeki günlerde Beyrut'a yapacakları uçuşları iptal etmişti.

Ehliyet harcı için büyük zam Haber

Ehliyet harcı için büyük zam

Ehliyet başvurusu yapmadan önce ödenen ehliyet harç ücreti için sene başında gelen yüzde 58,46 oranındaki büyük zammın ardından bu yıl da yüzde 45 oranında zam gelebilir. EHLİYET HARÇ ÜCRETİNE BÜYÜK ORANDA BÜYÜK ZAM GELİYOR 2025 yılı ile birlikte ehliyet harç tutarı da değişecek. İşte ehliyet ücreti ne kadar olacak sorusunun yanıtı… Ehliyet harç tutarı 2025 yılı itibariyle yüzde 45 oranında zamlanabilir. Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl'ün geçtiğimiz haftalarda ortaya koyduğu verilere göre, Kasım ayında açıklanacak olan yeniden değerleme oranı yüzde 45 civarını bulabilir. Yeniden değerleme oranında Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kullanmaması halinde ise 2025 yılında ehliyet harç ücretleri yüzde 45 oranında zamlanacak. YDO'u kesin olarak belirleyecek olan Eylül ve Ekim ayı enflasyonları “sıfır” bile gelse, YDO yüzde 43 oranını aşacak.  Gelecek iki ayda ortalama yüzde 3’ler seviyesinde Yİ-ÜFE artışları olması bekleniyor. Bu senaryoya göre; 2024 yılı yeniden değerleme oranı düz bir hesapla yüzde 45 seviyesinde olacak. EHLİYET ÜCRETİ HER YIL YENİDEN DEĞERLEME ORANINA GÖRE ARTIYOR 2025 yılı ehliyet harç ücretleri Kasım ayında açıklanacak olan YDO bekleniyor ancak YDO'nun yüzde 45 olarak açıklanması halinde; B Sınıfı Ehliyet Harcı: 2024 Tutarı: 3.945,40 TL 2025 YDO ile Artırılmış Tutar: 5.720,80 TL A, A1, A2 (Engelli "A" sertifikaları dahil) Ehliyet Harcı: 2024 Tutarı: 1.308,40 TL 2025 YDO ile Artırılmış Tutar: 1.896 TL B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M Ehliyet Harcı: 2024 Tutarı: 6.583, 50 TL 2025 YDO ile Artırılmış Tutar: 9.545 TL YENİDEN DEĞERLEME ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Yeniden Değerleme Oranı, her yıl kasım ayının ilk haftasında ekim ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte açıklanıyor.  YENİDEN DEĞERLEME ORANINDAN ETKİLENECEK VERGİ VE CEZA ÖRNEKLERİ Yeniden değerleme oranına endeksli bazı vergi, ceza ve diğer yüklerin bir kısmında Cumhurbaşkanının yükseltme veya indirime yetkisi bulunuyor.  Motorlu Taşıtlar Vergisi, Cumhurbaşkanının yetkisi var. Emlak Vergisi, Kanunda YDO’nun yarısının uygulanacağı hükmü var. Cumhurbaşkanının bu tutara ilişkin yetkisi var. Çevre Temizlik Vergisi, Cumhurbaşkanının yetkisi var. Gelir Vergisi Kanunu, bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilim tutarları ve benzerleri, Cumhurbaşkanının yetkisi var. Veraset ve İntikal Vergisi: İstisnalar, Cumhurbaşkanının yetkisi yok. Veraset ve İntikal Vergisi: Tarife matrahları, Cumhurbaşkanının yetkisi var. Damga Vergisi, Cumhurbaşkanının yetkisi var. Harçlar, Cumhurbaşkanının yetkisi var. Vergi Usul Kanunundaki Cezalar, Cumhurbaşkanının yetkisi var. Kabahatler Kanununa tabi İdari para cezaları, Cumhurbaşkanının yetkisi yok. Araç Muayene Ücretleri, Cumhurbaşkanı ancak beş yılda bir yüzde 20 oranında artırma veya eksiltmeye yetkilidir. Trafik Cezaları, Cumhurbaşkanının yetkisi yok. YENİDEN DEĞERLEME ORANI ZAMMI NE KADAR OLACAK? Yurt Dışına Çıkış Harcı, Yurt Dışından Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonu Harç Tutarı, MTV ve B Sınıfı Ehliyet Harcı gibi çeşitli unsurlar, 2024 yılı ve 2025 yılı muhtemel Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YDO) dikkate alınarak artırılmış tutarlarla aşağıdaki şekilde öngörülmüştür: Yurt Dışına Çıkış Harcı: 2024 Tutarı: 500 TL 2025 YDO ile Artırılmış Tutar: 720 TL Yurt Dışından Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonu Harç Tutarı: 2024 Tutarı: 31.692 TL 2025 YDO ile Artırılmış Tutar: 45.953 TL 1600 cc’ye kadar 1-3 yaş arası en düşük motor hacimli otomobil MTV'si: 2024 Tutarı: 5.851 TL 2025 YDO ile Artırılmış Tutar: 8.484 TL Araç Muayene Ücreti (Otomobil): 2024 Tutarı: 1.821,60 TL 2025 YDO ile Artırılmış Tutar: 2.641,30 TL Trafik Cezası (En Düşük Hız Limiti İhlali İçin): 2024 Tutarı: 1.507 TL 2025 YDO ile Artırılmış Tutar: 2.185 TL

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.