SON DAKİKA
Hava Durumu

#Yapayzeka

haberingundemi.com.tr - Yapayzeka haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yapayzeka haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yapay zeka, sesten diyabeti tespit edebiliyor Haber

Yapay zeka, sesten diyabeti tespit edebiliyor

9-13 Eylül tarihlerinde Madrid’de düzenlenen Avrupa Diyabet Araştırmaları Birliği’nin (EASD) Yıllık Toplantısı’nda sunulan araştırma, ses analizi ile teşhis edilmemiş tip 2 diyabet vakalarının tespit edilebileceğini gösterdi.  Mevcut diyabet taramalarının zorlukları  Çalışmada, bireylerin ses kayıtları, yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (BMI) ve hipertansiyon durumu gibi temel sağlık verileriyle birleştirilerek yapay zeka modeli geliştirildi.  Bu model, kadınlarda yüzde 66, erkeklerde ise yüzde 71 doğruluk oranıyla tip 2 diyabetin varlığını ayırt edebildi.   “Mevcut tip 2 diyabet tarama yöntemleri zaman alıcı, invaziv ve laboratuvar bazlıdır, ayrıca maliyetlidir” diyen araştırmanın baş yazarı Abir Elbeji, “Yapay zeka ve ses teknolojisinin birleştirilmesi, bu engelleri ortadan kaldırarak testi daha erişilebilir hale getirme potansiyeline sahip. Bu çalışma, ses analizinin ilk basamak, yüksek ölçeklenebilir tip 2 diyabet tarama stratejisi olarak kullanılmasına yönelik atılmış ilk adımdır” şeklinde konuştu.  Diyabet hastalarının yaklaşık yarısı, durumu fark etmiyor ve bu bireylerin yüzde 90'ı tip 2 diyabet hastası.  Erken teşhis ve tedavi, ciddi komplikasyonları önlemede kritik bir rol oynuyor. Dünyada teşhis edilmemiş tip 2 diyabet vakalarını azaltmak, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak öne çıkıyor.  Araştırmada, 607 katılımcıdan seslerini birkaç cümle okuyarak kayıt yapmaları istendi.  Ses kayıtları, yapay zekâ algoritması ile analiz edildi ve çeşitli ses özellikleri değerlendirildi.  Algoritma, ses tonundaki değişiklikler, yoğunluk ve frekans gibi özellikleri inceleyerek diyabet teşhisi konmuş ve konmamış bireyler arasındaki farkları tespit etti.  Ses bazlı algoritmalar, erkeklerde yüzde 71, kadınlarda ise yüzde 66 oranında tip 2 diyabet vakalarını doğru şekilde tespit etti.  Özellikle 60 yaş ve üstü kadınlar ile hipertansiyon hastalarında daha yüksek doğruluk oranlarına ulaşıldı.  Ayrıca, bu yöntem Amerikan Diyabet Derneği'nin (ADA) diyabet risk değerlendirme aracıyla yüzde 93 uyum gösterdi.  Araştırmacılar, bu bulguların umut verici olduğunu, ancak yöntemin ilk basamak diyabet tarama stratejisi olarak kullanılmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

KTÜ’DEN YAPAY ZEKA  DESTEKLİ ROBOTİK KÖPEK Haber

KTÜ’DEN YAPAY ZEKA DESTEKLİ ROBOTİK KÖPEK

Hasar tespit çalışmalarının daha güvenilir yapılamasını hedeflediklerini söyleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altınışık, “Bu projeyle birlikte depremlerden sonraki hasar tespit çalışmalarının daha yeni, daha kolay, daha güvenilir olması ve ortaya çıkan problemlerin önüne geçilmesini hedefliyoruz. Robotik köpeğimiz binanın içerisine girecek ve binadaki taşıyıcı sistem hasarlarını resmedecek” dedi.  KTÜ’lü bilim insanları, deprem sonrası yapılardaki hasar tespit çalışmalarını güvenli, hızlı ve kolay hale getirmek için proje başlattı. DE-YAS’ta görevli bilim insanları, yapay zeka entegre ettikleri robotik köpek geliştiriyor. Deprem sonrası binalarda oluşan hasarları üzerinde bulunan kameralar ve sensörler sayesinde veriler toplayıp analiz edebilecek robot, ihtiyaç duyulduğunda ise binanın içerisine girebilecek. Proje kapsamında geliştirilecek yazılım, hasar tespit raporlarının tamamen otomatik hale getirilmesini sağlayarak önemli bir yenilik sunacak. KTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (BAP13) tarafından desteklenen proje, Türkiye’de ve dünyada bir ilki gerçekleştirmeyi hedefliyor.  Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisi Bölümü Öğretim Üyesi DE-YAS Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altınışık, hasar tespit çalışmalarının daha hızlı ve güvenilir olması hedeflediklerini belirterek, “Biz, ‘Depremlerden sonra bu hasar tespit çalışmalarına bir karar destek sistemi oluşturabilir miyiz?’ sorusuna cevap olarak; şu an burada bulunduğunuz bir robotik köpek yardımıyla ve yapay zeka kullanılarak hasar tespit çalışmalarının desteklenmesi üzerine bu projeyi gerçekleştirdik. Bu projeyle birlikte depremlerden sonraki hasar tespit çalışmalarının hem daha yeni, daha kolay, daha güvenilir olması ve ortaya çıkan problemlerin önüne geçilmesini hedefliyoruz. Robotik köpeğimiz binanın içerisine girecek ve binadaki taşıyıcı sistem hasarlarını resmedecek. Çekmiş olduğu resimleri daha önceki hasarlarla beraber o verileri akıllandırdığımız için o çatlağın hangi tür çatlak olduğunu bize kendisi otomatik verecek” ifadelerini kullandı.  Projenin hala geliştirme aşamasında olduğunu dile getiren İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Hacıefendioğlu, “Proje geliştirme aşamasındayız. Programlar üzerine çalışıyoruz. Bunun öncelikle tabii şu anda robot köpek, bir yapay zeka robot köpeği görülüyor ama inşaat mühendisliği alanında geliştirilmedi. Dolayısıyla dünyada ve Türkiye'de ilk defa yapılıyor. Robot köpek, üzerindeki bir yazılım sayesinde kendi kendine artık insanın komutlandırmasına gerek kalmadan bir hasar sınıfı belirtti. Bize bilgilendirme ve raporlama yapabilecek durumda. Ancak bunu robota entegre edilmesi konusunda daha yeni bir proje. Dolayısıyla aşamalarını adım adım izleyeceğiz. Ve görüntü aşamasında bizlere insanoğlunu devre dışı bırakabilecek bir seviyeye ulaşabilecektir diye düşünüyoruz” dedi.

Yapay Zeka duyguları okuyabiliyor mu? Haber

Yapay Zeka duyguları okuyabiliyor mu?

Araştırmacılar, duyguların daha doğru ölçümlerini elde etmek için geleneksel teknikleri yenilikçi teknolojilerle birleştirerek duygu ölçümü alanında devrim yaratmayı amaçlıyor. İnsan duyguları karmaşıktır ve her zaman kolayca tanınabilir bir kalıba indirgenemez. Kişinin duygusal durumunu belirlemek insandan insana zor olabilir ve duygusal bir varlık olarak varoluşun birçok nüansı, insan olmayan bir varlığın anlamasını, tanımlamasını ve bunlardan ders çıkarmasını sağlamak için imkansız gibi görünür. Ancak, yapay zekanın (YZ) insanlarda çeşitli duygu durumlarını gözlemlemesi, ölçmesi ve tanıması için eğitilmesine yönelik önemli miktarda çalışma ve araştırma yapılmıştır . Denenmiş ve doğru psikolojik yöntemlerin YZ'nin zekası ve eğitilebilirliğiyle birleşmesi, duygu tanıma teknolojisini sağlık ve eğitim gibi alanlarda paha biçilmez hale getirebilir. East China Normal Üniversitesi’nden araştırmacı Feng Liu ve ekibi, YZ teknolojilerinin duyguları daha doğru ve kapsamlı bir şekilde tanımasını sağlamak amacıyla yeni yaklaşımlar geliştirdi. Liu’ya göre, YZ'nin yüz ifadeleri tanıma, jest ve mimik analizi, EEG (elektroensefalografi) gibi sinirsel ölçümlerle birleştirilmesi, duygusal durumların daha detaylı bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanıyor. Bu çoklu algı kanallarının birleşimi, insan duygularının farklı boyutlarını daha bütünsel bir şekilde ele alarak, daha doğru sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. kaynak: TRT haber

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.