TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Üniversite

haberingundemi.com.tr - Üniversite haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üniversite haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Üniversitede ilk  tercih İstanbul Haber

Üniversitede ilk tercih İstanbul

Bilimsel araştırmaların yapıldığı, bilginin yayıldığı, çağın ihtiyaç duyduğu nitelikte insanların yetiştirildiği "bilgi yuvaları" üniversiteler, Türkiye'nin dört bir yanında milyonlarca öğrenciye eğitim hizmeti sunuyor.  1 milyon 612 bin 868 öğrenciye ev sahipliği yapıyor  Eğitim alanında köklü bir yere sahip İstanbul ise Türkiye genelindeki 208 üniversiteden 60'ına ev sahipliği yapıyor.  Kentte üniversitelerin ilki, fethin ertesi günü Fatih Sultan Mehmet'in emriyle kurulan İstanbul Üniversitesi olurken, yıllar içerisinde de devlet ve vakıf olmak üzere birçok eğitim yuvası açıldı.  İstanbul, eğitimde üniversite sayısının fazlalığı ile Türkiye'deki liderliğini koruyor.  Öğrenciler de köklü bir eğitim geçmişine sahip, kültürel zenginliğe haiz, ulusal ve uluslararası pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan ve kariyer fırsatlarının geniş olduğu İstanbul'da yer alan üniversitelere büyük ilgi gösteriyor.  YÖK'ten edinilen bilgilere göre, Türkiye genelinde 79'u vakıf ve 129'u devlet olmak üzere 208 üniversite bulunurken, bunlardan 60'ı İstanbul'da yer alıyor.  İstanbul'daki 60 üniversitede ise ön lisanstan doktoraya kadar 29 bin 294 farklı program mevcut. Bu programlarda özel statülü veya uluslararası öğrenciler dahil olmak üzere toplam 1 milyon 612 bin 868 kişi eğitim görüyor. Bu öğrencilerden 394 bin 351'ini, bu yıl kayıt yaptıranlar oluşturuyor.  Farklı illerden lisans ve ön lisans eğitimi için gelen 1 milyon 29 bin 991 öğrenci, İstanbul'da halihazırda öğrenim görürken, bu yıl 191 bin 549 öğrenci lisans-ön lisansta kenti tercih etti.  Bu yıl Türkiye genelindeki üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına ait toplam 1 milyon 57 bin 820 öğrencilik kontenjanın yüzde 93,8'i doldu.  İstanbul'daki 60 üniversitenin ön lisans ve lisans programlarına ait toplam 222 bin 135 öğrencilik kontenjanda ise yüzde 91,1 doluluğa ulaşıldı.  Öğrencilerin kafasını en çok karıştıran "Hangi mesleği seçmeliyim?" sorusuna bu yıl pek çok yanıt daha eklendi. Çağın içinde bulunduğu dönüşümle birlikte başta dijitalleşme, siber güvenlik, büyük veri ve oyun tasarımı alanlarında yeni programlar açıldı.  İstanbul'da da söz konusu alanlarda 167 ön lisans, 308 lisans, 362 yüksek lisans ve 101 doktora olmak üzere toplam 938 yeni program, 2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı'nda eğitime başladı.  Yeni açılan programlardan bazıları ise ön lisansta Bilişim Güvenliği Teknolojisi, Nükleer Tıp Teknikleri, Gemi Makineleri İşletmeciliğiyken, lisans alanında Dijital Oyun Tasarımı, Antropoloji, Veri Bilimi ve Analitiği, Siber Güvenlik Mühendisliği, Su Bilimleri ve Mühendisliği, İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği ile Robotik ve Otonom Sistemleri Mühendisliği oldu.

Sabancı Vakfı karşılıksız burs tutarını aylık 7 bin lira olarak belirledi Haber

Sabancı Vakfı karşılıksız burs tutarını aylık 7 bin lira olarak belirledi

Sabancı Vakfı, bu yıl üniversite öğrencilerine aylık 7 bin lira olmak üzere 10 ay süreyle burs vereceğini duyurdu. Sabancı Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, Sabancı Vakfı maddi desteğe ihtiyaç duyan üniversite öğrencilerini, üniversiteye girişten mezuniyete kadar karşılıksız bursla desteklemeye devam ediyor. Sabancı Vakfı burs programında geri ödeme yükümlülüğü bulunmazken mezun bursiyerler isteklerine göre burs almaya devam eden öğrencilere deneyim ve bilgi aktarımı için mentörlük yapabiliyor. Vakfın, üniversitelere yeni yerleşen öğrencilere yönelik farklı burs programları bulunuyor. "Kalkınmada Öncelikli İller Bursu" vakıf tarafından belirlenen 15 ilden birinde ortaöğrenimini tamamlayan, YKS'de yerleştirme puanı ile sıralamanın en üstünde yer alarak il birincisi olup yurt içindeki devlet üniversitelerine ya da burslu olarak vakıf üniversitelerine yerleştirilen öğrencilere veriliyor. "Üniversiteye Giriş Bursu" ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) Sabancı Vakfı tarafından belirlenen taban puanları sağlayarak burs kontenjanı tahsis edilen üniversitelere yerleştirilen öğrencilere veriliyor. "Engelli Öğrenciler Bursu" da YKS'de yerleştirme puanı ile sıralamanın en üstünde yer alarak yurt içindeki devlet üniversitelerine ya da burslu olarak vakıf üniversitelerine yerleştirilen görme, işitme ve ortopedik engelli 5'er öğrenciye veriliyor. Sabancı Vakfı'nın 2024-2025 eğitim yılı için burs kontenjanı tahsis ettiği üniversiteler arasında Ankara, Boğaziçi, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, İstanbul-Cerrahpaşa, Marmara, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik Üniversitesi yer alıyor. - Sabancı Vakfı 50 yıldır eğitim alanında binlerce kişinin hayatına dokundu Tarihinde 54 binden fazla burs desteği sağlayan Sabancı Vakfı, 120'den fazla kalıcı eserin 79'unu eğitim alanında hayata geçirdi ve bu eğitim kurumları aracılığıyla bugüne kadar 400 bine yakın öğrenciye ulaştı. Sabancı Vakfı Hibe Programı ile eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını 18 yıldır kesintisiz olarak destekleyen Vakıf, 300 binden fazla kişinin hayatına doğrudan, 4,6 milyon kişinin hayatına ise dolaylı olarak katkıda bulundu. Desteklediği çeşitli projelerle binlerce öğretmen ve milyonlarca öğrenciye ulaşan Sabancı Vakfı, English Together (Birlikte İngilizce) projesiyle Türkiye'nin 81 ilinde 30 binden fazla öğretmenin yetiştirilmesine öncülük ederken, Mor Sertifika programıyla 5 bini aşkın öğretmene, 1 milyona yakın öğrenciye, Öğretmen Ağı projesiyle ise 50 bine yakın katılımcıya ulaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.