TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu

haberingundemi.com.tr - Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Konya Çevre Yolu'nun ikinci kesimi 17 Ocak Cuma günü açılacak Haber

Konya Çevre Yolu'nun ikinci kesimi 17 Ocak Cuma günü açılacak

Uraloğlu, Konya Çevre Yolu'nun ikinci kesiminin açılışına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Söz konusu kesimin açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacağını aktaran Uraloğlu, "Konya, ülkemizin ana ulaşımını sağlayan doğu-batı ve kuzey-güney yönlerinde uzanan kara yolu bağlantılarıyla önemli bir kavşak noktası konumunda. Konya Çevre Yolu'nun ikinci kesimi 17 Ocak Cuma günü trafiğe açılacak. Böylelikle Afyonkarahisar ve Aksaray aksları arasındaki 30 kilometrelik kesim hizmete sunulacak." değerlendirmesinde bulundu. Uraloğlu, Konya Çevre Yolu'nu 122 kilometre uzunluğunda projelendirdiklerini belirterek, 22 kilometrelik ilk kısım çalışmalarını 2020'de tamamlayarak trafiğe açtıklarını anımsattı. Söz konusu çevre yolunun ikinci kısmının 46 kilometre, üçüncü kısmının ise 54 kilometre uzunluğunda olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, "Yolun tamamını 6 şeritli bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirdik. Trafiğe açılacak kesimde 3 köprülü kavşak, 1 viyadük, 3 köprü, 18 alt geçit, 57 menfez inşa edilmiş, 44 bin fidan dikilmiştir. Aksaray-Adana aksındaki 16 kilometrede çalışmalar devam ediyor." ifadesini kullandı. "Karbon emisyonu 81 bin 400 ton azaltılacak" Uraloğlu, projeyle, bölgeler arası önemli bir geçiş noktasında bulunan Konya'nın taşıdığı transit trafik yükünün çevre yoluna aktarıldığını belirtti. Projenin, Konya şehir içinde kalan eski çevre yolundaki trafiğe nefes aldırılacağına da işaret eden Uraloğlu, şunları kaydetti: "Önemli turizm ve ticaret merkezlerine hızlı ve güvenli trafik akışı sağlayacak projeyle, Konya'nın ulaşım standardı artırılarak sosyal ve ekonomik gelişmesine katkı sağlanacak. Afyonkarahisar aksı ile Aksaray aksı arasında mevcut yol üzerinden 40 kilometre kat edilerek sağlanan ulaşım, 10 kilometre kısaltılıyor. Projeyle seyahat süresi 49 dakikadan 17 dakikaya düşürülecek, böylece zamandan 4,6 milyar, akaryakıttan 1,4 milyar olmak üzere yıllık 6 milyar lira tasarruf sağlanacak, karbon emisyonu 81 bin 400 ton azaltılacak."

Bakan Uraloğlu: Konforlu seyahat imkanı sağlayacağız Haber

Bakan Uraloğlu: Konforlu seyahat imkanı sağlayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törende konuşan Uraloğlu, Kapıkule'den başlayıp, Marmara ve Ege bölgelerini kateden kesintisiz otoyol ağını tesis eden Aydın-Denizli Otoyolu'nun resmi açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti. Uraloğlu, Bakanlık olarak otoyolun açılışıyla 2025 yılına güçlü bir başlangıç yapmanın heyecan, mutluluk ve gururunu yaşadıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde 2025'in Türkiye Yüzyılı'na yakışan, ülkenin dört bir köşesinde hizmet ve eser fırtınası estirecekleri bir sene olacağını aktaran Uraloğlu, şöyle konuştu: "Elbette tamamını burada sayamayacağım ama şu anda 29 bin 730 kilometre olan bölünmüş yol ağımızı 2025 yılında 30 bin 18 kilometreye, bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğumuzu ise 32 bin 267 kilometreye ulaştıracağız. Eskişehir'de milli elektrikli lokomotif imalat ve elektrik sistemleri fabrikası, Sakarya'da milli elektrikli tren seti imalat ve test fabrikası, Sivas'ta ise milli raylı sistem araçları parça imalat fabrikasının temellerini atacağız. Gazipaşa Yat Limanı'nı açacağız, 150 yat kapasiteli Aydıncık Yat Limanı'nın altyapı çalışmalarını tamamlayacağız. Avrupa'da ilk kez uygulanacak. 'Eş zamanlı bağımsız üçlü paralel pist operasyonları' uygulamasını da 17 Nisan'da İstanbul Havalimanı'nda devreye alacağız. Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'nin ilk etabı olan 153 kilometre uzunluğundaki Çerkezköy-Kapıkule hızlı tren hattını da inşallah 2025 yılı sonunda hizmete alacağız." Aydın ve Denizli illerinin, kadim ticaret yollarının kesiştiği, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu arasında önemli bir köprü vazifesi gören şehirler olduğunu dile getiren Uraloğlu, bölgenin ulaşım altyapısının, daha önceleri hayata geçirilen İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmir-Aydın Otoyolu ile önemli ölçüde güçlendirildiğini kaydetti. Aydın-Denizli Otoyolu'nun tamamının trafiğe açılmasıyla bu bölgedeki ulaşım ağının gücüne güç katmış olduklarını vurgulayan Uraloğlu, "Pamukkale, Efes, Didim, Kuşadası gibi önemli turizm merkezlerimizi ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlerimize de çok daha hızlı ve konforlu seyahat imkanı sağlayacağız. Tıpkı, Denizli ilimizden geçen ve Aydın Söke'den denize dökülen Büyük Menderes Nehri'nin bu topraklara hayat vermesi gibi, bu otoyolumuz da bölgemizin ekonomisine can suyu olacak." dedi.

Türkiye, Türksat 5A ile televizyon yayıncılığında lig atladı Haber

Türkiye, Türksat 5A ile televizyon yayıncılığında lig atladı

Türksat 5A'nın, hizmete girdiği 2021'den beri haberleşme uydusu olarak dünya yörüngesinde görev yaptığını anımsatan Uraloğlu, "Türkiye, 2021'de Türksat 5A ile ku bandını kullanmaya başlayan ilk ülkelerden biri oldu." diye konuştu. Uraloğlu, televizyon yayıncılığında yayın kalitesinin uydu üzerinde kullanılan bant genişliğiyle doğru orantılı olduğuna işaret ederek, "Örneğin mevcut yayıncılık teknolojileri kullanıldığında 8K çözünürlüklü televizyon kanalı için yaklaşık 36 megahertz bant genişliği gerekiyor. Türksat 5A'nın sağladığı yüksek uydu kapasitesiyle yüksek çözünürlüklü yayınlarda da artış yaşanıyor, Türksat tarafından verilen yayıncılık hizmetlerinde kaliteyi artırarak lig atladık." ifadelerini kullandı. "Türksat 5A önemli ihracat geliri sağladı" Türkiye'nin, Türksat 5A'nın hizmete alınmasıyla Avrupa, Orta Doğu, kuzey, güney ve orta batı Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz gibi geniş bir coğrafyada televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunmaya başladığını belirten Uraloğlu, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Türksat 5A, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'nde televizyon yayıncılığı alanında birçok kuruma hizmet verirken özellikle Türksat'ın yayıncılık hizmetlerinde kaliteyi artırdık. Uydumuz, hem yurt dışı pazarlarda etkin çözümler sunuyor hem de uluslararası denizcilik faaliyetlerinde yoğun şekilde kullanılıyor. Suudi Arabistan merkezli Arabsat Uydu Operatörü başta olmak üzere birçok firmanın Türksat 5A'dan hizmet alması sebebiyle önemli ihracat geliri de sağlandı." "Türkiye'nin frekans ve yörünge hakları 2056'ya kadar güvence altına alındı" Bakan Uraloğlu, Türksat 5A'nın kullandığı elektrikli itki sistemiyle uydu ömrünün 35 yılın üzerine çıktığını bildirerek, şunları kaydetti: "Bu sayede Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngesindeki Türkiye'nin frekans ve yörünge haklarını 2056 yılına kadar güvence altına almış oldu. Ayrıca yeni nesil elektrikli itki sisteminin kullanılması sayesinde uydu üzerinde bulunması gereken yakıt miktarı azaldı. Azalan bu kütle yerine ihtiyaç duyulan diğer ekipmanların uyduya konulmasıyla kapasite artışı sağlandı."

Türksat 6A, hizmet vereceği kalıcı yörüngesine ulaştı Haber

Türksat 6A, hizmet vereceği kalıcı yörüngesine ulaştı

Uraloğlu, uydunun yörünge yolculuğunu tamamlamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türksat 6A'nın 42 derece doğu yörüngesinde bulunan daimi yörüngesine geçen günlerde hareket ettiğini anımsatan Uraloğlu, uydunun Türkiye saatiyle 05.00 sıralarında yaptığı son ateşleme sonrası bugün itibarıyla 35 bin 786 kilometre uzaktaki "jeosenkron yörüngesine" başarıyla ulaştığını belirtti. Uraloğlu, Türksat 6A'nın "jeosenkron yörüngesinde" testlere tabi tutulacağını bildirerek, "Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A daimi hizmet vereceği 42 derece doğu yörüngesine 6 ateşleme yaparak ulaştı. Ülkemizin en büyük AR-GE projesi olan milli gururumuz Türksat 6A'yı test süreçlerini tamamlayarak 2025'in ilk çeyreğinde hizmete vereceğiz. Türkiye'yi uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası oyuncu kategorisine yükseltmiş olacağız." bilgisini paylaştı. Türksat 6A'nın SpaceX'e ait Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden 9 Temmuz'da yola çıkarak 20 Temmuz'da 50 derece doğu yörüngesinde bulunan geçici yörüngesine ulaştığını hatırlatan Uraloğlu, büyük bölümü Türkiye'de üretilen uydunun faydalı yük testlerinin burada tamamlandığını, bu testlerin hepsinden de başarıyla geçtiğini aktardı. "Türksat 6A, 20 yıllık hayalin sonucu" Uraloğlu, Türksat 6A'nın yörünge testlerinin 42 derece doğu yörüngesinde tamamlanmasının ardından nihai kabulünün yapılacağını kaydetti. Bu uydunun Türkiye'nin uzaydaki varlığı açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Tüm vatandaşlarımızın bu uydumuzun sadece bir haberleşme uydusu olmadığını bilmesi gerekiyor. Bu uydu, Türkiye'nin hem uzaydaki geleceğini şekillendirecek hem de dünyadaki gücünü artıracak projenin sonucudur." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanabilmesinin arkasında Türksat tarafından başlatılan Teknoloji Transfer Eğitim Programı'nın bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Ülkemizin uydu operatörü Türksat tarafından başlatılan programla, Türksat 3A'nın yanı sıra Türksat 4A ve Türksat 4B'nin yapımında Türksat mühendislerinin de yer alması sağlanmıştı. Ayrıca, Türksat 5A'nın ve 5B'nin yapımında da yine Türksat mühendisleri, uydu tasarım, üretim ve test süreçlerinde bulundu. Şu anda da program kapsamında uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin katkısıyla Türksat 6A'yı en yüksek yerlilik oranıyla ürettik. Aslına bakarsanız 10 yıl önce sözleşmesine imza atılarak başlatılan Türksat 6A, neredeyse Türksat'ın kuruluşuyla başlayan 20 yıllık hayalin sonucu." "Türkiye, Türksat uydularıyla 5 milyar kişiye ulaşacak" Türksat 6A'nın yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve CTECH ile çalıştıklarını da aktaran Uraloğlu, "Bu firmalarımız tarafından yerli ve milli olarak üretilen her parça artık uydu deneyimi kazanmış oldu. Bu çok önemli çünkü ülkemizde üretilen bu parçaların hepsi uzay deneyimi kazanarak uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de artık açıldı. Artık haberleşme uydusu üreten tüm ülkeler, bu ürünleri bizden alabilecek. Üretilen her parça, artık farklı görev yüklerine sahip uydular için de kullanılabilecek." ifadesini kullandı. Uraloğlu, Türksat'ın 31, 42 ve 50 derece doğu yörüngelerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B olmak üzere 5 haberleşme uydusuyla faaliyetlerine devam ettiğini, bu kapsamda dünyada 3,5 milyar nüfusa ulaştığını bildirdi. Türksat 6A'nın 2025 yılı ilk çeyreğinde hizmete girmesiyle daha önce Türksat uydularıyla kapsanmayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara hizmet sunulacağını da aktaran Uraloğlu, şunları kaydetti: "Türksat 6A uydusuyla Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişleyecek. Böylece Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak. Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek. Türkiye'de son 20 yılı aşkın sürede yaşanan dönüşüm önemli. Denizde, karada, demir yollarında ve uzay vatanda Türkiye'nin gücünü bütün dünya gördü. Türkiye, bölgesinde lider, dünyada da söz sahibi ülke olmaya devam ediyor, Türksat 6A ile birlikte ise uzayda da söz sahibi konumuna yükseldi."

Sabiha Gökçen Havalimanı bu yıl 41 milyon 270 bin yolcuya hizmet verdi Haber

Sabiha Gökçen Havalimanı bu yıl 41 milyon 270 bin yolcuya hizmet verdi

Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın artan yolcu ve uçak trafiğine rahat cevap verilebilmesi amacıyla hizmete açtıkları ikinci pist sayesinde hava trafik kapasitesini artırdıklarına işaret etti. Havacılık alanında yaptıkları yatırımlarla İstanbul'un uluslararası havacılık merkezi haline geldiğini vurgulayan Uraloğlu, "Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 bin 540 metre uzunluktaki ikinci pisti hizmete alarak başta İstanbul olmak üzere ülkemizin ekonomi ve turizmine çok önemli katkılar sağladık. Geniş gövdeli uçakların inebileceği şekilde inşa ettiğimiz pist ile havalimanımızı vizyoner bir bakış açısıyla geliştirdik." değerlendirmesinde bulundu. Uraloğlu, hizmete aldıkları pistin yanı sıra taksi yolu, yüksek kapasiteli uçak ve kargo apronları, trafik kontrol kulesi ve son teknoloji üst yapı tesisleriyle hizmet kalitesini önemli ölçüde artırdıklarının altını çizdi. Söz konusu hizmetlerin meyvesini artan yolcu ve uçak trafiğiyle aldıklarına işaret eden Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı: "Sabiha Gökçen Havalimanı'mızda, 2024'te, yüzde 6 artışla 241 bin 536 uçak trafiği gerçekleşti. Yolcu trafiğinde ise artış yüzde 12 oldu ve 41 milyon 270 bin 10 yolcuya hizmet verildi. İkinci pistin açılmasıyla 2024 yılında 2023 yılına göre iç hatlarda yüzde 6 artışla 128 bin 543 ton, dış hatlarda yüzde 15 artışla 292 bin 381 ton yük taşındı. Toplam yük trafiğinde ise geçen yıla göre yüzde 12 artış gerçekleşti ve 420 bin 924 ton yük taşındı."

ARFF ekipleri bu yıl 481 acil duruma müdahale etti Haber

ARFF ekipleri bu yıl 481 acil duruma müdahale etti

Uraloğlu, yazılı açıklamasında, havalimanları ve yakınlarında meydana gelebilecek yangın ve acil durumlara müdahale eden ARFF ekiplerinin, yaşanabilecek olumsuz durumlarda, maddi ve manevi kayıpların önlenmesinde önemli bir görevi gerçekleştirdiğini belirtti. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren ARFF memurlarının Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına göre eğitim aldıklarının altını çizen Uraloğlu, yaşanabilecek olumsuz durumlar için düzenli olarak yapılan farklı senaryolu tatbikatlarla teorik eğitimlerini pratiğe döken ekiplerin her türlü olumsuzluğa karşı 7 gün 24 saat hazır hale geldiklerini ifade etti. Uraloğlu, ARFF ekiplerinin DHMİ tarafından işletilen havalimanlarında uçak kazalarının yanı sıra havalimanları içinde gerçekleşen piste yakıt dökülmesi, ot ve elektrik yangını ile doğal afet gibi acil durumlara başarılı bir şekilde müdahale ettiklerini vurgulayarak, "ARFF ekiplerimiz 2024 yılında Türkiye genelindeki havalimanlarında 481 acil duruma müdahale etti. Bu operasyonlar sayesinde yaralanma veya can kaybı yaşanmasının önüne geçildi." değerlendirmesinde bulundu. 1895 ARFF personeli ve 460 araçlık filo DHMİ'nin ARFF hizmetlerinde uzman personel kadrosu ve son teknoloji araç filosuyla dünyada adından söz ettirdiğinin altını çizen Uraloğlu, "Uçuş güvenliğini sağlamak için yürüttüğümüz çalışmalarla ARFF filosunun araç teknolojisini ve sayısını yükselttik. 2002'de 165 olan yangınla mücadele aracı sayısını 2024 yılı itibariyle 460'a ulaştırdık. 750 olan ARFF memuru sayımızı ise 1895'e çıkardık." ifadelerini kullandı. Bakan Uraloğlu, ARFF ekiplerinin araç filosuyla ilgili önemli iyileştirmeler yaptıklarına da dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Son yıllarda bu konuda önemli yatırımlar yaptık. Ülkemizde teknolojinin en son ürünleri olan kurtarma ve yangın söndürme araç teçhizat ve malzemelerinden oluşan güçlü bir filo ortaya çıkardık. Filomuzda uçuş ve yangın güvenliğinde kullandığımız 8x8 su-köpük-kuru kimyevi toz sistemli yangın söndürme, 6x6 su köpük sistemli yangın söndürme, ani müdahale aracı, kurtarma aracı, suda ve karada hareket edebilen amfibik kurtarma aracı, arazöz aracı, pist köpükleme aracı ve merdivenli yangın söndürme aracı bulunuyor." Yangınlara karşı tatbikatlarla hazırlanılıyor Havalimanlarında görev yapan ARFF personelinin uçak kaza kırımlarına ve bina/tesis yangınlarına karşı hazırlıklı olabilmeleri amacıyla, Erzincan Havalimanı'nda simüle edilen eğitimler dışında, her havalimanında yılda en az bir kere ateşli yangın ile dar katılımlı acil durum tatbikatları yaptıklarını belirten Uraloğlu, yılda en az iki kere masaüstü tatbikatı ve her iki yılda en az bir kere geniş katılımlı acil durum tatbikatı yapıldığını da bildirdi.

Turistik Doğu Ekspresi seferleri 23 Aralık'ta başlayacak Haber

Turistik Doğu Ekspresi seferleri 23 Aralık'ta başlayacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Turistik Doğu Ekspresi'nin yeni sezon seferlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. İlk seferin 29 Mayıs 2019'da yapıldığını anımsatan Uraloğlu, trenle bugüne kadar 71 bin yolcunun seyahat ettiğini, 23 Aralık'ta başlayacak yeni sezonda da yaklaşık 10 bin 500 seyahat tutkununa hizmet verileceğini aktardı. Uraloğlu, 2024-2025 döneminde 30 gidiş, 30 dönüş olmak üzere 60 sefer yapacağına işaret ederek, "Yolculuk Ankara-Kars yönünde başlayıp, 2 Mart 2025'te Kars-Ankara yönünde gerçekleşecek tren seferiyle sonlanacak." değerlendirmesinde bulundu. Ankara-Kars yönündeki seferlerin pazartesi, çarşamba ve cuma, Kars-Ankara seferlerinin de çarşamba, cuma ve pazar günleri gerçekleşeceğini belirten Uraloğlu, "Ankara-Kars yönünde seferler Tarihi Ankara Garı'ndan saat 13.45'te başlayacak, Erzincan'da 2 saat 30 dakika, Erzurum'da ise 4 saat mola verilecek. Kars-Ankara yönündeki seferler ise saat 21.05'te başlayarak İliç'te 3 saat 30 dakika, Divriği'de 2 saat 30 dakika, Sivas'ta ise 3 saat duruşla yolculara bu şehirleri keşfetme imkanı tanıyacak." ifadelerini kullandı. Uraloğlu, Turistik Doğu Ekspresi'yle bölgenin turizm potansiyelini harekete geçirmeyi hedeflediklerine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Alternatif tatil seçeneği olarak sunduğumuz bu deneyim, yolcularımıza Anadolu'nun eşsiz manzaraları eşliğinde unutulmaz bir kış seyahati vadediyor. Fotoğraf tutkunları için adeta bir açık hava stüdyosu olan bu rota, ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini farklı bir perspektiften görme ve bu güzellikleri ölümsüzleştirme fırsatı sağlıyor. Her durakta biriktirilen anılar, sadece bir seyahat değil, aynı zamanda geçmişle bugünü buluşturan bir kültür yolculuğunun da parçası oluyor." Bölgesel Turistik Kars–Erzurum Ekspresi de sefere çıkacak Bölgesel Turistik Kars–Erzurum Ekspresi'nin de seferlere başlayacağını bildiren Uraloğlu, şunları kaydetti: "Turistik Doğu Ekspresi'ne gösterilen yoğun talep nedeniyle hizmete sunacağımız Bölgesel Turistik Kars–Erzurum Ekspresi 24 sefer yapacak. Söz konusu tren 291 yolcu kapasitesine sahip olacak, 18 Ocak-23 Şubat 2025 döneminde cumartesi ve pazar günleri işleyecek."

Türkiye-Azerbaycan transit geçiş belgesi kotası 100 bine yükseltildi Haber

Türkiye-Azerbaycan transit geçiş belgesi kotası 100 bine yükseltildi

Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye-Azerbaycan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu (KUKK) Toplantısı'nın gerçekleştirildiğini ifade etti. Türkiye'den Azerbaycan'a yapılan ihracatın yüzde 81'inin kara yoluyla yapıldığına işaret eden Uraloğlu, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki transit geçiş belgesi kotası 35 binden 100 bin adede yükseltildi. Toplam geçiş belgesi sayısı da 180 bin 500'e ulaştı. Kara yolu taşımacılığında kullanılan geçiş belgelerinde son yıllarda önemli artış sağladık. Bu adımla kara yolu taşımacılığında verimliliği artırarak ticaretin hızlanmasına olanak tanımayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Uraloğlu, taşımacılığın ve ticaretin geliştirilmesi adına ortak çalışmaların süreceğini de vurguladı. İki ülke arasında dijital entegrasyonun sağlandığına işaret eden Uraloğlu, şunları kaydetti: "Ülkelerimiz arasında elektronik geçiş belgesi kullanımı başladı. Deneme amaçlı yapılan seferde elektronik geçiş belgesi düzenlenen ilk Türk taşıtı 14 Aralık 2024'te Azerbaycan'a giriş yaptı. Böylece, Özbekistan'dan sonra Azerbaycan ile de elektronik geçiş belgesi kullanımına başlanmış oldu. Elektronik geçiş belgesi kotası transit taşımalar için 15 bin, ikili taşımacılık için 500 adet olarak belirlendi. Entegrasyon çalışmaları ilerledikçe fiziki belgeler için belirlenen kotaların elektronik belgeye dönüştürülmesi kararı alındı."

Demir yollarıyla 11 ayda 256,4 milyon yolcu taşındı Haber

Demir yollarıyla 11 ayda 256,4 milyon yolcu taşındı

Uraloğlu, yılın 11 aylık dönemine ilişkin demir yolu yolcu istatistiklerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kent içi raylı sistemlerin, büyükşehirlerde yaşanan trafik sıkışıklığının azaltılmasına önemli çözüm sunduğuna dikkati çeken Uraloğlu, "Söz konusu dönemde Marmaray, Başkentray, Sirkeci-Kazlıçeşme, Halkalı-Bahçeşehir, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı hatları, YHT ile bölgesel ve ana hat trenleri 256,4 milyon yolcumuza hizmet verdi." ifadesini kullandı. Uraloğlu, mega kent İstanbul'un yolcu yükünü omuzlayan Marmaray'ın, kasımda 19 milyon 315 bin 901, ocak- kasım döneminde de 201 milyon yolcuya hizmet verdiğini aktardı. Başkentray'ın yolcu verilerine ilişkin de bilgi veren Uraloğlu, "Ankara'nın doğusu ve batısını birbirine bağlayan Başkentray ile şehir içi trafiğe önemli ölçüde nefes aldırdık. YHT ile entegre olarak hizmet veren Sincan-Kayaş hattımızda yolcu sayısı da sürekli artıyor. Başkentray ile kasımda 2 milyon 358 bin 168, yılın 11 ayında da 22,1 milyon yolcuya hizmet verdik. Ayrıca, 20 Kasım'da 94 bin 84 yolcuyla da rekor kırdık." değerlendirmesinde bulundu. Uraloğlu, ocak-kasım döneminde, Marmaray, Başkentray, Sirkeci-Kazlıçeşme, Halkalı-Bahçeşehir hatlarını 226 milyon kişinin kullandığını bildirerek, şunları kaydetti: "Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Hattı, 8,8 milyon yolcuya ulaştı. Yılın 11 ayında bu hatlarda 234,8 milyon yolcuya hizmet verdik. Kasımda YHT 1 milyon 62 bin 546 yolcuya hizmet verdi. Ocak-kasım döneminde 11,5 milyon yolcumuz YHT'ler ile seyahat etti. Bu dönemde bölgesel ve ana hat trenlerimizi 10,1 milyon yolcu kullandı. Vatandaşlarımızın hızlı, konforlu ve güvenilir ulaşımı tercih ettiğini görüyoruz. Demiryolu yatırımlarımızın karşılığını alıyor, halkımızın bu hizmetlerden etkin şekilde faydalanması için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.