SON DAKİKA
Hava Durumu

#Türkiye

haberingundemi.com.tr - Türkiye haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkiye haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Heybeliada’daki Ruhban Okulu için talimat Haber

Heybeliada’daki Ruhban Okulu için talimat

Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nda restorasyon çalışmaları sürerken, Fener Rum Patriği Bartholomeos da Yunan basınına çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bartholomeos, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından MEB’e talimat verildiğini söylerken, “Faaliyetin eşiğinde olduğumuza artık eminiz” ifadelerini kullandı. 1971’de Anayasa Mahkemesi, aralarında Ruhban Okulu’nun da bulunduğu özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanmasını kararlaştırılmasının ardından Patrikhane karara itiraz etmişti. Aynı yıl okul faaliyetlerini askıya aldı. 50 yılın üzerinde geçen sürenin ardından Ruhban Okulu’nda faaliyet hazırlıkları dikkat çekiyor. Atina Haber Ajansı’da yer alan haberde, Selanik’i ziyaret eden Patrik Bartholomeos, Ruhban Okulu’nun kısa sürede yeniden faaliyete geçeceğine dair büyük iyimserlik içinde olduğunun altını çizdi. BARTHOLOMEOS: EMİR, ERDOĞAN’DAN VERİLDİ Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesi ile ilgili Türkiye Eğitim Bakanı’nın okulu ziyaret ettiğini belirten Bartholomeos, önümüzdeki hafta ise Patrikhane’den kalabalık bir heyet başkente giderek teknik detaylar konusunda fikir alışverişinde bulunulacağını duyurdu. Bartholomeos, “Okulumuzun yeniden faaliyet göstermesi hedefimize kısa sürede ulaşacağımıza dair son derece iyimserim. Eğitim Bakanlığı yetkililerine emir yukarıdan, Sayın Başkan Tayyip Erdoğan’dan verildi. Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesi eşiğinde bulunduğumuza artık eminiz.” ifadelerini kullandı. TEKİN: KENDİ ÇALIŞMAMIZI YAPIYORUZ Geçen senelerde Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesi için ABD ve AB tarafından çağrılar yapılmıştı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise Ruhban Okulu’nu 28 Mayıs’ta ziyaret ettiğinde incelemelerde bulunmuştu. Tekin, “Okulun, Ruhban Okulu olarak faaliyet verebilmesi açısından kendi çalışmamızı yapıyoruz” demişti. 12 PATRİK MEZUN OLDU Ruhban Okulu faaliyet gösterdiği 1844-1971 yılları arasında Ortodoks aleminin en önemli ilahiyat okulu olarak biliniyordu. Aynı yıllar içinde bine yakın mezun verirken, Mezunlar arasında Bartholomeos dahil 12 patrik yer alıyordu.

Dolar/TL 34,18 seviyesinden işlem görüyor Haber

Dolar/TL 34,18 seviyesinden işlem görüyor

Dün yatay seyreden dolar/TL, günü önceki kapanışın hemen üzerinde 34,1520'den tamamladı. Dolar/TL, saat 10.15 itibarıyla yüzde 0,9 artışla 34,1810'dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,5 azalışa 38,0870'den, sterlin/TL de yüzde 0,5 düşüşle 45,7140'dan satılıyor. Dolar endeksi ise şu sıralarda önceki kapanışın hemen üzerinde 100,7 seviyesinde bulunuyor. Küresel piyasalarda ABD ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3 ile beklentilerin dahilinde büyümesinin ardından ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyonla mücadeleyi "yumuşak iniş" ile sonlandırabileceği ve ekonomiye zarar vermeyeceği öngörüsüyle pozitif seyir izleniyor. Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin resesyonla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına ilişkin soru işaretleri varlığını korusa da son dönemde açıklanan makroekonomik veriler, endişelerin sınırlı kalmasına yardımcı oluyor. Bu gelişmelerle birlikte, Fed'in gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin ipuçları aranmaya devam edilirken bugün bankanın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verileri yatırımcıların odağına yerleşti. Dün, ülkede açıklanan verilere göre ABD ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3 ile tahminler dahilinde büyüme kaydetti. Buna ek olarak, yılın ikinci çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış tahminlere paralel olarak yüzde 2,5 olurken gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 2,8 olarak korundu. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 21 Eylül ile biten haftada 218 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Analistler, işsizlik maaşı başvurularında yaşanan beklenmedik düşüşe karşın işten çıkarmaların hala düşük seviyede kaldığına işaret ettiğini ve iş gücü piyasasının durumuna ilişkin endişeleri azaltabileceğini belirtti. Günün geri kalanında, Almanya'da işsizlik oranı, Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi ve ekonomik güven endeksi, ABD'de kişisel gelirler ve harcamalar, toptan eşya stokları, çekirdek kişisel tüketim harcamaları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 100 seviyesinin destek, 101 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

Milli motosikletçiler, İspanya ve Endonezya'da piste çıkacak Haber

Milli motosikletçiler, İspanya ve Endonezya'da piste çıkacak

Türkiye Motosiklet Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, Dünya Superbike Şampiyonası ve Dünya Supersport Şampiyonası'nın 10. ayak yarışları hafta sonu MotorLand Aragon Pisti'nde gerçekleştirilecek. Fransa'da Dünya Superbike Şampiyonası'nın 8. ayağında yaşadığı kaza sonrası tedavisi tamamlanan Toprak Razgatlıoğlu, ROKiT BMW Motorrad Takımıyla şampiyonadaki liderlik avantajını korumak için mücadele edecek. Bugün serbest antrenmanların yapılacağı şampiyonada Toprak, yarın TSİ 15.00'te birinci yarışa çıkacak. Milli sporcu, 29 Eylül Pazar günü ise saat 12.00'de superpole ve saat 15.00'te hafta sonunun ikinci yarışı için gaza basacak. Dünya Superbike Şampiyonası'nda genel klasmanda Toprak Razgatlıoğlu, 365 puanla liderliğini sürdürürken en yakın rakibi İtalyan Nicolo Bulega 352 puanla ikinci sırada yer alıyor. - Bahattin Sofuoğlu ve Can Öncü de İspanya'da yarışacak Milli motosikletçiler Bahattin Sofuoğlu ve Can Öncü'nün yer aldığı Dünya Supersport Şampiyonası'nın 10. ayak yarışları da MotorLand Aragon Pisti'nde yapılacak. Bahattin Sofuoğlu, MV Agusta Reparto Corse takımıyla Can Öncü ise Kawasaki Puccetti takımıyla podyuma çıkmak için mücadele edecek. Şampiyonada yarın TSİ 16.15'te birinci yarışlar, 29 Eylül Pazar günü saat 16.15'te de ikinci yarışlar yapılacak. - Deniz Öncü ise Endonezya'da yarışacak Dünya Moto2 Şampiyonası'nda yer alan milli motosikletçi Deniz Öncü, Endonezya'da sezonun 15. yarışına çıkacak. Mandalika Pisti'nde hafta sonu yapılacak Moto2 yarışında Deniz, takımı Red Bull KTM Ajo ile üst sıralarda yer almak için mücadele edecek. Bugün serbest antrenmanlara, yarın sıralama yarışına katılacak milli sporcu, 29 Eylül Pazar günü sezonun 15. yarışında TSİ 08.15'te start alacak. - Milli motokrosçular ise Yunanistan'da Balkan Motosiklet Birliği (BMU) Avrupa Motokros Şampiyonası 28-29 Eylül tarihlerinde Yunanistan'da yapılacak. Krinides MX Pisti'nde düzenlenecek şampiyonaya Türkiye adına Aydın Cem Haliloğlu, Yağız Kaya, Deniz Karahan, Uluç Taşöz, Mehmet Emin Hıd, Batuhan Demiryol, Yiğit Ali Selek, Efe Kemal Hıd, Murat Başterzi ve Volkan Özgür katılacak. Şampiyonada yarın antrenman ve sıralama, 29 Eylül Pazar günü iki etap halinde final yarışları gerçekleştirilecek.

Sıfır araç alanlar e-Tebligat'a dahil olacak Haber

Sıfır araç alanlar e-Tebligat'a dahil olacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğlerle mükelleflerin mükelleflerin uyum maliyetleri ile bildirim yükümlülüklerini azaltan, bürokratik süreçleri ortadan kaldıran ve kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi destekleyen bir dizi uygulamaya ilişkin düzenleme yapıldı. Buna göre, 2005 yılından bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından verilen ve 1,6 milyon mükellefin alım ve satımlarını bildirildiği Ba-Bs uygulamasına son verildi. Elektronik belge uygulamalarını kullanan mükellefler ile düzenlenen elektronik belgelerin sayısında meydana gelen artış ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleştirilmesi bu formlara olan ihtiyacı azalttı. Bu durumu dikkate alan Bakanlık, aylık olarak verilen ve hem mükellefler hem de meslek mensupları açısından bir iş yükü meydana getiren söz konusu formların alınması uygulamasına son verdi. SIFIR ARAÇ ALANLAR E-TEBLİGATA DAHİL OLACAK Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) ilk kez 2016 yılında kullanıma sunulan ve 9,5 milyona yakın kişi tarafından kullanılan elektronik tebligat uygulamasıyla tebligatlar, ücretsiz olarak elektronik ortamda yapılıyor ve bu tebligatlara Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil üzerinden ulaşılabiliyor. Bununla birlikte kendisine e-Tebligat gönderilen kişiler, anlık olarak SMS ve e-Posta yoluyla da bilgilendiriliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere 8 kamu kurumu tarafından da kullanılan bu uygulama sayesinde kamu milyarlarca liralık kağıt, toner ve posta masrafı gibi maliyetlerden tasarruf ediyor. Ayrıca, bu uygulamayla uzun bürokratik süreçler ortadan kalktığı gibi tebligat kaynaklı hukuki ihtilafların önüne geçilmesi hedefleniyor. Elektronik tebligat uygulamasının faydalarından daha fazla yararlanılabilmesi amacıyla yapılan düzenlemeyle 1 Ocak 2025'ten itibaren sıfır araç alanların da elektronik tebligat uygulamasına dahil olması planlandı. Bu kapsamda sıfır araç alan Türkiye'deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensupları, engellilik oranı yüzde 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile 18 yaşını doldurmamış olanlar için bir zorunluluk söz konusu olmayacak. SÜREÇLER NETLEŞTİ Bakanlıkça 2013 yılında yapılan düzenlemeyle perakende mal ve hizmet sunan işletmelerdeki banka kartları ile ödeme yapılmasına imkan sağlayan POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar birleştirildi ve her iki belgenin bütünleşik olarak düzenlenmesine sağlayan yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması öngörüldü. Bu cihazlarla mükelleflerin satışları için kullandığı satış uygulama yazılımları arasında entegrasyon yapıldı ancak geçen sürede bu entegrasyonlar tam olarak sağlanamadı. Yayımlanan tebliğle, Gelir İdaresi Başkanlığı'na yapılacak bildirimlerin usulleri net olarak belirlendi. Ayrıca ödeme kaydedici cihaz muafiyetinden yararlanılabilmesi için taşınması gereken şartlar ve limitler güncellendi ve bu limitlerin her yıl yeniden değerleme oranında artırılması öngörüldü. Ayrıca iki yıl üst üste bu şartları taşımayanlar tekrar ödeme kaydedici cihaz kullanmaya başlayacak. Ayrıca, satış uygulama yazılımları ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar arasında yapılması gereken entegrasyon işleminden hem yazılım firmaları hem de bu cihazı üretenler sorumlu oldu. Bu sorumluluğun yerine getirilmediğinin tespiti halinde söz konusu firma ve üreticilere her bir tespit için ayrı ayrı 200 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Öte yandan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olmasına rağmen kendilerine banka veya ödeme kuruluşları tarafından münferit POS cihazı verilen mükelleflere bu POS'ları temin eden banka ve ödeme kuruluşlarına da her bir tespit için ayrı ayrı 200 bin lira özel usulsüzlük cezası verilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.