SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ticaret Bakanlığı

haberingundemi.com.tr - Ticaret Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ticaret Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

BMD üyeleri, "fahiş kira artışı talepleri" için bir araya geldi Haber

BMD üyeleri, "fahiş kira artışı talepleri" için bir araya geldi

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyesi markalar, "fahiş kira artışı talepleri" ve AVM'lerdeki genel giderlerle ilgili sorunları değerlendirmek üzere bir araya geldi. Dernekten yapılan açıklamada, çatısı altında 516 marka bulunan derneğin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, "fahiş kira artışı talepleri" ve AVM'lerdeki genel giderlerle ilgili sorunlar masaya yatırıldı. Toplantıya, Ticaret Bakanlığı Perakende Ticaret Daire Başkanı Burak Kaplan ile BMD Başkanı Sinan Öncel de katıldı. Açıklamada toplantıdaki görüşlerine yer verilen Öncel, kiranın markalar için en önemli maliyet kalemleri arasında yer aldığını aktardı. Üye markaların yüzde 91'inin fahiş kira artış taleplerinden şikayetçi olduğuna işaret eden Öncel, şunları kaydetti: "10 uzama yılı sona eren kontratlarda yüzde 400-500'e varan oranlarda kira artış talepleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Ayrıca şeffaf olmayan ortak alan giderleri nedeniyle AVM'lere her ay en az 700 milyon lira fazladan ödeme yapıyoruz. Her iki konuda da üyelerimizden yoğun şikayetler alıyoruz. Er veya geç fiyatlara yansıdığı için enflasyonla mücadeleye de zarar veren fahiş kira artışı talepleri ve şeffaf olmayan ortak alan giderleri sorununu yaklaşık 250 markamızın temsilcilerinin katıldığı toplantıda bütün boyutlarıyla ele aldık. Kiralarla ilgili kalıcı çözüm için ilgili mevzuatta değişiklik yapılması gerekliliği konusunda ortak mutabakat oluştu. Genel giderlerle ilgili de AVM yönetimlerinin Şubat 2023'te yürürlüğe giren yasanın gereklerini yerine getirmelerini bekliyoruz." Perakende cirolarında yabancıya satışların önemli yeri olduğunu vurgulayan Öncel, "Ülkemize 8 ayda gelen ziyaretçi sayısında yüzde 7,1'lik artışa rağmen üyelerimizin yüzde 80'i, yani her 5 markamızdan 4'ü, aynı dönemde yabancıya adet satışının geçen yıla göre azaldığını beyan etti." ifadelerini kullandı.

Cep telefonları için yeni düzenleme Haber

Cep telefonları için yeni düzenleme

Ticaret Bakanlığı, cep telefonlarının ana kart ithalatına yönelik yeni bir gözetim düzenlemesi başlattı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, ithalat süreci artık daha sıkı denetlenecek. GÖZETİM UYGULAMASI GENİŞLETİLDİ Yeni düzenlemeye göre, cep telefonlarının önemli parçalarından olan ana kartlarda ithalat gözetim kapsamı genişletildi. Bu adım, Türkiye'deki yerli üreticilerin korunması ve yerel ekonominin desteklenmesi amacıyla atıldı. Ticaret Bakanlığı, yerli üreticilerin istihdama katkısını artırmayı hedefliyor. ANA KARTLAR İÇİN 100 DOLAR KIYMET ŞARTI Düzenleme kapsamında, cep telefonlarına ait "dizgisi yapılmış ana kartlar" ithal edilirken yeni bir kriter uygulanacak. Birim başına gümrük kıymeti, en az 100 dolar olacak. Bu kıymetin altında kalan ürünler, gözetim belgesi olmadan ithal edilemeyecek. KAÇINMALAR TESPİT EDİLDİ Yapılan incelemeler sonucunda, bazı firmaların dizgisi yapılmış ana kart ithal ederek gözetim uygulamasından kaçındığı belirlendi. Bu sorunu önlemek için, tebliğdeki tanımlamalar netleştirildi. Gözetim kapsamı, "yalnızca cep telefonlarına ait ve üzerine en az bir komponent dizilmiş ana kartlar" şeklinde yeniden düzenlendi. DÜZENLEME YÜRÜRLÜĞE GİRDİ Bu yeni düzenleme, cep telefonu ithalatının yakından izlenmesini sağlayacak. Amaç, yerli üreticilerin rekabet gücünü korumak ve piyasada haksız avantajların önüne geçmek.

Fahiş fiyat denetimlerinde 327,4 milyon lira ceza kesildi Haber

Fahiş fiyat denetimlerinde 327,4 milyon lira ceza kesildi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İç Ticaret Genel Müdürlüğünce fiyat istikrarının sağlanması ve fahiş fiyatın engellenerek adaletli iç piyasanın tesis edilmesi amacıyla 81 ilde denetimlerin yoğun şekilde devam ettiği bildirildi. Bu kapsamda geçen yıl 15 bin 80 gerçek ve tüzel kişinin denetlenerek aykırılık tespit edilen 646 kişiye 135 milyon 104 bin 257 lira idari para cezası verildiğinin anımsatıldığı açıklamada, "Bu yılın başından 15 Eylül'e kadar fahiş fiyat denetimleri kapsamında 45 bin 318 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, aykırı fillerde bulunan 691 gerçek ve tüzel kişiye 197 milyon 610 bin 314 lira idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı." ifadesi kullanıldı. Sektör bazlı denetimler devam etti Açıklamada, sektör bazlı denetimlere de işaret edilerek, bu yıl otomotiv sektöründe 202 firmanın denetlendiği, aykırı fiil ve eylemlerin yanında stokçuluk uygulayan 68 firmaya 75 milyon 13 bin 928 lira idari para cezası uygulandığı belirtildi. Emlak sektöründe bu yıl 538 gerçek ve tüzel kişinin denetlendiğine, aykırılık tespit edilen 392 gerçek ve tüzel kişiye 30 milyon 152 bin 253 lira idari para cezası uygulandığına dikkat çekilen açıklamada, "Kuyum sektöründe ise 310 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, 23 gerçek ve tüzel kişiye aykırı fillerinden dolayı 24 milyon 600 bin lira idari para cezası uygulandı." değerlendirmesinde bulunuldu. - 46 bin 368 gerçek ve tüzel kişi denetlendi Açıklamada, bu denetimlerin yanında 24 Temmuz'da yapılan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu toplantısında 46 hal içi tüccar ve 2 tavukçuluk firmasına 30 milyon 74 bin 880 lira idari para cezası uygulandığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi: Bu yıl 15 Eylül'e kadar fahiş fiyat ve sektör bazlı denetimler kapsamında 46 bin 368 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek aykırı eylem ve fillerle birlikte stokçuluk girişimlerinde bulunan 1274 kişiye 327 milyon 376 bin 495 lira idari para cezası uygulanmıştır. Bakanlık olarak iç piyasamızda ticari etiğe aykırı davranışlarda bulunularak haksız kazanç sağlanmasını engellemek, adaletli iç piyasa işleyişi tesisi sağlamak için çalışmalarımıza aralıksız şekilde devam edeceğiz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.