SON DAKİKA
Hava Durumu

#Teknoloji

haberingundemi.com.tr - Teknoloji haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Teknoloji haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Getir'in sahibi resmen Araplar oldu Haber

Getir'in sahibi resmen Araplar oldu

Rekabet Kurulu, Getir Perakende Lojistik AŞ'nin tek kontrolünün dolaylı olarak Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mubadala Investment Company PJSC tarafından devralınması işlemine izin verdi. Şirket, haziranda kamuoyuyla yeniden yapılandırma sürecinde olduğunu paylaşmıştı. İzinle şirketin market ve yemek teslimatı işlerine ilişkin çoğunluk ve kontrol hissesinin söz konusu teşebbüs tarafından devralınması onaylandı. Yeni yapıda Getir'in kurucularının azınlık hissesi market ve yemek teslimatı işinde sürecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin ise kontrolü Getir kurucularında kalmaya devam ederken çoğunluk hisseleri de Getir kurucularına geçecek. GETİR YAKIN BİR ZAMANDA N11'İ SATMIŞTI Son olarak, 6 Eylül 2024'te Ticaret Sicili Gazetesi'nde, Getir’in n11'deki hisselerinin Borancılı Teknoloji Anonim Şirketi'ne devredildiği belirtildi. Şirketin yeni sahibi olan Serkan Borançılı aynı zamanda Türkiye'de bir dönem faaliyet gösterip kapatılan gittigidiyor.com ve Getir'in de kurucu ortakları arasında bulunuyor. GETİR'İN YURT DIŞI BAŞARISI Getir'in kurucusu Nazım Salur girişim hayatına 2013 yılında BiTaksi ile başlamıştı. 2015 yılında ise Getir markası ticari faaliyetlerine başladı. Covid pandemisiyle daha da büyüyen şirket 2021’in Ocak ayında İngiltere ile başladığı yurt dışı faaliyetlerine kısa sürede Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda ve Portekiz’i ekledi. Aynı yılın Kasım ayında ise ABD pazarına giriş yaptı. Mart 2021’de 300 milyon dolar yatırım alan Getir 2.6 milyar dolar değere ve unicorn seviyesine ulaştı.

OpenAI’da ayrılık rüzgarı Haber

OpenAI’da ayrılık rüzgarı

Yapay zeka alanında çığır açan çalışmalarıyla dikkat çeken OpenAI’da üst düzey ayrılıklar devam ediyor. Şirket, yatırımcılarla yeni fon anlaşmaları yapmayı ve daha kârlı bir yapı oluşturmayı hedeflediği bir dönemde, ChatGPT’nin geliştirilmesinde önemli katkıları olan Baş Teknoloji Yöneticisi Mira Murati’nın ayrılığıyla sarsıldı. Mira Murati, OpenAI’ın en önemli projelerinden biri olan ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zeka modellerinin geliştirilmesinde kilit rol oynamıştı. Şirketin teknoloji lideri, altı buçuk yıllık görev süresinin ardından OpenAI’dan ayrılma kararı aldığını duyurdu. Murati, ekibe gönderdiği mesajda ve sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “OpenAI’da geçen yıllarım muazzam bir ayrıcalıktı. Böyle bir yerden ayrılmak için mükemmel bir zaman yoktur, ancak şimdi bunun doğru bir an olduğunu hissediyorum” ifadelerini kullandı. Bu ayrılıkla birlikte Murati, son dönemlerde OpenAI’dan ayrılan üst düzey yöneticiler arasına katılmış oldu. YAPISAL DEĞİŞİM VE YÖNETİM KRİZİ OpenAI, şu sıralar ciddi bir yönetim krizi ve yapısal değişim süreciyle karşı karşıya. ABD merkezli yapay zeka şirketi, yatırımcılardan daha fazla fon sağlamak ve gelir odaklı bir büyüme planı oluşturmak için tartışmalı bir yeniden yapılanma üzerinde çalışıyor. Başlangıçta kâr amacı gütmeyen bir araştırma laboratuvarı olarak kurulan OpenAI, zamanla yatırımcılarına daha fazla getiri sağlayacak bir iş modeline dönüşmeye başladı. Şirket, bu dönüşüm sürecinde karşılaştığı iç gerilimlerle boğuşuyor. Murati’nin ayrılığı, OpenAI baş araştırmacısı ve kurucu ortağı Ilya Sutskever’in mayıs ayında daha güvenli yapay zeka teknolojileri geliştirmek için yeni bir şirket kurmak üzere ayrılmasından sonraki önemli bir gelişme oldu. Ağustos ayında ise diğer kurucu ortak John Schulman, rakip yapay zeka şirketi Anthropic'e katılmak için OpenAI'dan ayrılmıştı. Aynı dönemde, OpenAI başkanı ve kurucu ortağı Greg Brockman da uzun süreli izne çıkmış durumda. MINA MURATI'NIN ŞİRKETTEKİ ROLÜ Mira Murati, 2018 yılında OpenAI ekibine katılmadan önce, artırılmış gerçeklik şirketi Ultraleap ve elektrikli araç üreticisi Tesla’da görev yapmıştı. OpenAI’da geçici olarak CEO’luk görevi de üstlenen Murati, özellikle geçen kasım ayında Sam Altman’ın görevden alınmasıyla kısa süreliğine şirketin lideri olmuştu. Ancak birkaç gün sonra, yatırımcıların ve çalışanların baskısıyla Altman görevine geri dönmüştü. Bu olay, OpenAI’nın hızlı büyüme sürecinde yaşadığı iç gerilimlerin açık bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. OpenAI’da yaşanan bu ayrılıklar, şirketin geleceği ve yapısal değişiklikleri üzerindeki belirsizliklerin artmasına neden oluyor.

Renklaerin Gücü Haber

Renklaerin Gücü

Tarihi 1893 yılına dayanan bugünün Pera Müzesi önemli sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Müze yeni sezonu algoritma ve bilgisayar sanatının üç öncü ismi Dóra Maurer, Vera Molnár ve Gizella Rákóczy’nin eserlerinden oluşan eşzamanlı sergiyle karşılıyor. Bugünden itibaren görülebilen sergide 26 Ocak’a kadar açık kalacak.  ‘HESAPLAR VE TESADÜFLER’ 2024 Macar - Türk Kültür Yılı kapsamında düzenlenen “Hesaplar ve Tesadüfler”: Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan Algoritma Sanatı; Maurer, Molnár ve Rákóczy’nin bilgisayar, algoritma ve matematik aracılığıyla soyutlamanın sınırlarını  genişletmesine odaklanıyor, dijital çağın sanatsal araçları, sanatçıların yaratılıcığıyla birleşiyor. Rengârenk simgelerden oluşan sergi biz sanatseverlere matematiğin ve bilimin gücünü, rengini gösteriyor bir nevi. Sergideki yapıtlara baktığımızda matematiksel diziler, ölçüm, oranlar, daireler, kareler ve tüm bu şemaların karışımından hatta oluşumundan ortaya çıkan eserler dikkat çekiyor.  Serginin küratörlüğünü üstlenen Kinga Rózsa Hamvai konuşmasında sergiyi şöyle özetliyor: “Sanatsal özne, özgür seçim olasılığı, sürpriz ya da şans, bu titiz matematiksel talep sistemlerinde nasıl görünür? Sanatı insanlıktan çıkarma ‘suçlamasına’ ne gibi yanıtlar verilebilir? Burada temsil edilen sanatçılar, ister bir algoritma tarafından üretilen sayısız varyasyon arasından seçim yapmak, ister bir kalıptan sapmak, özgür ellerle resim yapmak, renkleri matematiksel bir sistemin unsurları olarak kullanmak ya da rastgele seçmek olsun, farklı stratejiler kullanarak farklı zamansız yanıtlar veriyor.”  Sergiler müzenin dördüncü ve beşinci katında görülebilir.  BİLGİSAYAR SANATI: ‘VERA MOLNÁR’IN İZİNDE’ Bilgisayar sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár’a saygı duruşu niteliği taşıyan ‘Vera Molnár’ın İzinde’ adlı sergide, usta sanatçının çalışmaları, ondan esinlenen 16 güncel sanatçının yapıtlarıyla bir araya getiriliyor. Serginin küratörlüğünü Richard Castelli ve Zsófia Máté üstleniyor. Sergide Molnár’ın çalışma yöntemlerini kullanarak eserler üreten sanatçılar arasında Refik Anadol, Arno Beck, Peter Beyls, Snow Yunxue Fu, Mario Klingemann, Patrick Lichty, Frieder Nake, Casey Reas, Antoine Schmitt, Erwin Steller, Iskra Velitchkova, aurèce vettier, Mark Wilson ve Samuel Yan yer alıyor.  Sanat eğitimine Budapeşte Güzel Sanatlar Akademisi’nde başlayan sanatçı; klasik sanat kariyerine geleneksel araçlarla, geometrik soyutlamayı keşfederek devam etmiş. Usta sanatçının bu sanat yaklaşımının izinde eserler bizi Pera Müzesi’nde karşılıyor.

OpenAI "daha çok düşünen" yapay zeka modellerini tanıttı Haber

OpenAI "daha çok düşünen" yapay zeka modellerini tanıttı

OpenAI'ın yeni yapay zeka modelleri o1-preview ve o1-mini, sorulara daha uzun süre düşünerek cevap verme özelliği ile pek çok alanda GPT-4o'yu geride bıraktı. OpenAI resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, zorlu problemleri daha çok düşünerek çözebilen yeni yapay zeka modelleri geliştirdiğini duyurdu. Yeni yapay zeka, bilim, kodlama ve matematik alanlarında önceki modellere göre daha zor problemleri çözebiliyor. Yeni modeller bir sorun ile karşılaştığında tıpkı bir insanın düşüneceği vakit kadar düşünüyor ve düşünme süreçlerini geliştiriyor, farklı stratejiler deniyor ve hatalarından öğreniyor. - GPT-4o yüzde 13, yeni model yüzde 83 başarı sağladı OpenAI şirketi tarafından yapılan testlerde yeni yapay zeka, fizik, kimya ve biyolojideki zorlu görevlerde doktora öğrencilerine benzer bir performans sergiledi. Uluslararası Matematik Olimpiyatı (IMO) eleme sınavında da GPT-4o soruların yalnızca yüzde 13'ünü doğru çözerken, yeni modeller yüzde 83 başarı sağladı. Açıklamada, yeni modelin henüz erken bir aşamada olduğu, internette bilgi arama, dosya ve görsel yükleme gibi yetenekleri bulunmaması sebebiyle yakın vadede GPT-4o'nun daha kullanışlı olmaya devam edeceği belirtildi. Şirket açıklamasında, yapay zeka modellerinin 2 farklı versiyon halinde yayımlanacağı, "o1-mini"nin daha çok kodlamada iyi olduğu ve kapsamlı model olan o1-preview'e göre yüzde 80 daha ucuz olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca o1-mini modelinin ChatGPT'yi ücretsiz kullananlara açık hale getirilmesinin planladığı da duyuruldu.

ERDĞAN: TEKNOLOJİNİN GENÇLERİ  ESİR ALMASINA İZİN VEREMEYİZ Haber

ERDĞAN: TEKNOLOJİNİN GENÇLERİ ESİR ALMASINA İZİN VEREMEYİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: "İdealleriyle yoğrulmuş, azimle çalışan her bir öğretmenimizin milletimize yaptığı hizmetleri kelimelerle anlatmak kifayetsiz kalır. Rabbim tüm öğretmenlerin yollarını açık etsin. Bizler üzerinde yaşadığımız toprakları vatan yapmak ve ebedi vatanımız olarak korumak için yaklaşık bin yıldır mücadele eden bir milletiz. Bu uğurda nice evladımızı toprağa verdik. Çanakkale’den İstiklal Harbimize, bölücü terörle mücadeleden 15 Temmuz başarısız darbe teşebbüsüne kadar istiklalimize yönelik tüm saldırıları püskürttük. Türkiye’yi yüceltme mücadelemizde canlarını ortaya koyan kesimlerden biri de öğretmenlerimizdi. Necmettin Yılmaz ve Aybüke Yalçın gibi genç yaşta terör örgütlerinin hain saldırılarıyla bizden koparılan eğitim neferlerimizi rahmetle yadediyorum. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerimizi unutmayacağımızı bir kez daha ifade ediyorum. Türkiye Yüzyılı hedefimiz sadece bir ufuk değil, bu aziz vatan için taahhüttür. Eğitime yaptığımız her yatırımla, her projeyle Türkiye Yüzyılı hedefimize biraz daha yaklaşıyoruz. Son 22 yılda ülkemizin eksiklerini gidermek noktasında tarihi nitelikte adımlar attık. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirdik. Adaletsizliğe yol açan katsayı ve başörtüsü yasağına son verdik. Bugün 21 bin 580 okulumuzun altyapısını tamamlamış bulunuyoruz. 4 bin 800 okulumuzda daha bu altyapıyı geliştirerek okullarımıza yüksek hızda internet sağlayacağız. Dijital eşitliği temin adına şu ana kadar 28 bin okulumuza kablolu internet sağladık. Öğrencilerimizin zengin bir öğrenme ortamında ders görmeleri için 626 bin 500 dersliğimizde etkileşimli tahta kurduk. "ÖNLEM ALDIĞIMIZDA TEPKİLER OLUYOR" Sosyal medyanın, bir takım oyun platformlarının gençlerimizi nasıl zehirlediğine sık sık şahit oluyoruz. Çocuklarımız, oyunların içerisine yerleştirilen LGBT propagandasına maruz bırakılıyor. Bu oyunların içinde sadece böyle sapkınlıklar da yok, ırkçılık da var. Dijital dünyanın kontrolsüz, denetimsiz yapısı pek çok tehdidi beraberinde getiriyor. Dünyanın pek çok yerinde dijital tedbirlerle ilgili adımlar atılıyor. Özellikle Batılı devletlerin kendi vatandaşlarını korumak için aldığı kararlarda hiç kimse özgürlükten falan bahsetmiyor. Ancak biz önlem aldığımızda tepkiler oluyor. "TEKNOLOJİNİN GENÇLERİ ESİR ALMASINA İZİN VEREMEYİZ" Geçtiğimiz hafta yine çocuklarımızı korumak için aldığımız bir tedbire karşı hemen yasakçı olmakla suçlandık. Biz bu mücadeleyi sürdürürken kimisi de çocuk istismarına karşı mücadele etmek yerine uluslararası firmaların çıkarlarını koruyor. İstemeseler de çocuklara zarar veren uygulamaları savunur pozisyona düşüyorlar. Özgürlük maskesiyle şiddetin, ahlaksızlığın, nefret suçlarının, hatta istismarın meşrulaştırılması kabul edilemez. Teknolojinin gençleri esir almasına da izin veremeyiz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.