TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sinop

haberingundemi.com.tr - Sinop haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sinop haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

15 Nisan'da sona erecek av sezonu bereketli kapanıyor Haber

15 Nisan'da sona erecek av sezonu bereketli kapanıyor

1 Eylül 2024'te ağlarını denize bırakarak av sezonunu açan balıkçılar, 15 Nisan'da motorlarını durdurarak "paydos" diyecek. Sezon bitimine kısa bir süre kala yavaş yavaş teknelerini limanlara çekmeye başlayan balıkçılar, sezonun verimli geçmesinden memnun. Üç tarafı denizle çevrili, Türkiye'nin önemli balıkçılık kentlerinden Sinop'ta, sezonda bol avlanan palamut, istavrit ve çinekop gibi balıklar hem balıkçıların hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, güzel geçen bir sezonu sonlandırmaya hazırlandıklarını söyledi. Hemen hemen tüm balık türlerinin bolca avlandığı bereketli bir sezon geçirdiklerini belirten Tuncer, "Endüstriyel balıkçılık açısından çok güzel bir sezon geçti. Palamut boldu, istavrit boldu, çinekop boldu. Bir tek hamsi biraz azdı ama o da az olduğu için değerli satıldı. Onun da açığı öyle kapatıldı. Kıyı balıkçılığı açısından ise yine bu dip ağlarında mezgit ve istavrit gibi balıklar tutuldu" dedi. Kıyı balıkçıları için balık çeşidi yasağı başlıyor 15 Nisan tarihi itibarıyla gırgır diye adlandırılan büyük balıkçı tekneleriyle avcılık yapılamayacağını anımsatan Tuncer, 12 metre altı küçük teknelerle ise avcılık faaliyeti yapılmaya devam edileceğini vurguladı. Küçük teknelerle avcılık yapacak kıyı balıkçıları için de balık çeşidi yasağı başlayacağını belirten Tuncer, “Endüstriyel balıkçılık için 15 Nisan'da zaten sezon kapanıyor. Fakat kıyı balıkçılarımızın sezonu devam ediyor. Ama onlar için de balık çeşidi yasağı başlayacak. 1 Nisan'da palamut, 15 Nisan'da da kalkan yasağı başlayacak. Diğer balıkları kıyı balıkçılarımız tutabilecek" diye konuştu.

Hamsi stoklarının korunması için uluslararası işbirliği önerisi Haber

Hamsi stoklarının korunması için uluslararası işbirliği önerisi

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, AA muhabirine, Karadeniz'in su ürünleri arasında ilk sırada yer alan hamsinin son yıllarda az avlanmasının hem balıkçılar hem de tüketici açısından üzüntü verici bir durum olduğunu söyledi. Türkiye'de son iki balık sezonunda hamsi avcılığında kota uygulaması yapıldığını anımsatan Samsun, yapılan bilimsel çalışmalara göre hamsi stoklarının artık iyice azaldığını belirtti. "Bu yıl 400 bin ton değil, yarısı kadar bile hamsi avlayamayacağız" İçinde bulunulan sezonda Türkiye denizlerinde 400 bin ton hamsi avı yapılmasına izin verildiğine işaret eden Samsun, "Ancak görüyoruz ki bu yıl 400 bin ton değil, yarısı kadar bile hamsi avlayamayacağız." dedi. Stokları giderek azalan hamsinin geleceği açısından Karadeniz'e kıyısı bulunan diğer ülkelerle karar alınarak uygulamaya konulmasının önem taşıdığını vurgulayan Samsun, şöyle devam etti: "Hamsinin stoklarındaki azalmayı sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurum ve kuruluşlarıyla çözmemiz ve önlememiz mümkün gözükmüyor çünkü hamsi bizden sonra Abhazya ve Gürcistan'a gidiyor, oralarda ciddi av yasağı yok. 6 santimetre civarında yasak var, bizde 9 santimetre. Bizim tutmadığımız küçük balıklar, orada yüz tonlarca fabrikalar için yakalanıyor, biz her ne kadar Türkiye olarak kurallarımızı koysak, denetlesek de. İlk kez bu sene hamsiye konulan 400 bin ton kota kararı birçok tartışmaya neden oldu ancak görüyoruz ki yarısı kadar bile hamsi avlayamayacağız." Prof. Dr. Osman Samsun, hamsi stoklarıyla ilgili sorunların konuşulmasının, tartışılmasının, bilimsel açıdan makaleler ortaya konulmasının önem taşıdığını ancak asıl önemli olanın karar alınarak uygulamaya geçilmesi olduğunu belirterek, "Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Moldova ve en önemlisi Gürcistan ve Abhazya'nın ortak kararlar alması gerekiyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantılarında bu konunun tekrar tekrar altının çizilip ortak karar alınıp uygulanması, çökmekte, azalmakta olan hamsi stoklarımızın geleceği açısından çok önemli bir karar ve uygulama olacaktır." ifadesini kullandı.

Sinop hedeflediği 1,5 milyon ziyaretçi sayısını yakaladı Haber

Sinop hedeflediği 1,5 milyon ziyaretçi sayısını yakaladı

Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla bölgesinde ön plana çıkan Sinop, 2024 için hedeflenen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısına ulaştı. Üç tarafı denizle çevrili Sinop'u yılbaşından 10 Aralık'a kadar 22 bin 326'sı yabancı olmak üzere 1 milyon 532 bin 580 ziyaretçi ağırladı. Kentte en fazla ziyaret edilen mekanlar arasında Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi, Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Hamsilos Tabiat Parkı ve İnceburun ilk sıralarda yer aldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Güzel, AA muhabirine, çok sayıda farklı medeniyete ev sahipliği yapmış Sinop'un turizm alanında bu yıl için büyüme hedefine ulaştığını söyledi. Ortaya çıkan rakamların kent adına kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Güzel, turizm hareketliliğini 12 aya yaymak istediklerini belirtti. Hedef turizmi 12 aya yaymak Kentin bu yıl 1,5 milyon ziyaretçi sayısına ulaştığına işaret eden Güzel, "Bu yıl şehrimizde 6 kruvaziyer ağırladık. 22 binin üzerinde yabancı turistimizi misafir ettik. Bu rakamlarımız, şehrimiz için bizi mutlu eden rakamlar. 2025 yılı için büyüme hedefimizi yüzde 20 olarak belirlemiş durumdayız. Nihai hedefimiz ise turizmi 12 aya yayarak sadece sezonda değil, sezon dışında da şehrimizde hareketliliği sağlamak." ifadelerini kullandı. Geçen yıl 1 milyon 300 bin ziyaretçi ağırladıklarını dile getiren Güzel, ziyaretçilerin en fazla görmek istedikleri yerlerin başında ise Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi'nin geldiğini kaydetti. Tarihi yapının devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle kısmen ziyarete açık olduğunu, biletli giriş bulunmadığından ziyaretçi sayısının kayıt edilemediğini anlatan Güzel, "2025 yılında oradaki teşhir ve tanzim tamamladığında, bununla birlikte Balatlar Topluluğu Ören Yeri olarak ziyarete açıldığında bu rakamlarımız çok yükselecek ve istediğimiz seviyeye ulaşabileceğiz. Planlı şekilde adım adım, ayakları yere basan şekilde, konaklama, kalış süresini artırarak, ekonomik girdi sağlayarak turizm verilerimizi artırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Haber

"Küçük boydaki balıkları avlamayın" uyarısı

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, "Küçük balık yakalamak, küçük balık tüketmek, bu balıkları büyüdüğünde daha çok et vermiş, besili olarak avlamamızı engellemek demektir. İkincisi, eğer üreme faaliyetini gerçekleştirmemişse balıklar, sonraki yıllarda daha az avlanacaklarının işaretidir." dedi. Prof. Dr. Samsun, AA muhabirine, su ürünleri kaynaklarının korunmasının sürdürülebilir balıkçılık açısından önem taşıyan bir konu olduğuna işaret etti. Dünyada nüfusun ve kirliliğin artmasıyla avcılık yoluyla elde edilen balık miktarının da giderek azaldığına dikkati çeken Samsun, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekiplerince mevzuat dışı avcılığın engellenmesine yönelik sıkı denetim yapıldığını, bilim camiası olarak kendilerinin de bu çalışmaları desteklediklerini dile getirdi. İklim değişikliği, kirlilik, nüfus artışı gibi etkenlerin yanı sıra boy sınırının altında yapılan avcılık faaliyetlerinin de sürdürülebilir balıkçılık açısından tehlike oluşturduğunu vurgulayan Samsun, şöyle devam etti: "Dünyada artık su ürünleri yoluyla avcılık elde etmek zorlaşıyor çünkü nüfus artıyor, kirlilik artıyor, küresel iklim değişikliğiyle sıcaklık artıyor. Bütün bunlar olumsuz etki yaparak göçmen balıklarımız hamsi, palamut gibi balıklarımızın üreme, gelişme, besin değerleri ve göç faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Akabinde bu balıkların, daha sonra az av verdiğini biliyoruz. Başta balık yakalayan su ürünleri avcılarımızın, akabinde vatandaşlarımızın asgari avlanma boy sınırından küçük olması durumunda balıkları tüketmemeleri önem arz ediyor. Küçük balık yakalamak, küçük balık tüketmek, bu balıkları büyüdüğünde daha çok et vermiş, besili olarak avlamamızı engellemek demektir. İkincisi, eğer üreme faaliyetini gerçekleştirmemişse balıklar, sonraki yıllarda daha az avlanacaklarının işaretidir." "Palamut avcılığımız oldukça iyi geçti" Prof. Dr. Osman Samsun, balıkların belirlenen kriterler çerçevesinde avlanmasının ticari değerlerini de artırdığına dikkati çekerek, "Palamut avcılığımız oldukça iyi geçti bu yıl. Eylül ayı başlarında başlayan palamut avcılığında balıklarımız 300-350 gram iken, şu an 1 kilo 300 grama yaklaştı. Buradan da anlıyoruz ki küçük boyda daha az ağırlıktaki balıkları biraz sabredip, bekleyip, biraz daha geç avlarsak bu balıklar daha büyük ağırlığa, daha ticari anlama kavuşuyor." diye konuştu. Samsun, daha sürdürülebilir avcılık oluşturulması çalışmalarına bilinçli balıkçıkların da önemli katkı sunduklarını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.