TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sigara

haberingundemi.com.tr - Sigara haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sigara haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İtalya’nın en sert sigara yasağı yürürlükte Haber

İtalya’nın en sert sigara yasağı yürürlükte

Milano Belediyesi, bu yasağın sağlık kadar çevreyi koruma amacı taşıdığını belirtiyor. Şehirde 2020 yılında kabul edilen temiz hava yasası, sigara dumanının çevre kirliliğinin yüzde 7'sine neden olduğunu ortaya koymuştu. İlk etapta oyun alanları, otobüs durakları ve açık spor tesislerinde sigara içme yasağı getirilmişti. Şimdi ise bu yasak tüm açık alanlara genişletildi. Ancak e-sigara ve vaping cihazları yasağın dışında tutuluyor. Sigara içenlere yalnızlık şartı Yeni düzenlemeye göre, yalnızca çevresinde en az 10 metre mesafe olan kişiler sigara içebilecek. Milano Polis Teşkilatı yetkilileri, yasağın ilk gününde herhangi bir gözaltı ya da ciddi ihlal yaşanmadığını belirtti. Eleştiriler ve uygulama zorlukları Milano'da bu sert yasağı destekleyen kadar eleştirenler de var. Halk işletmeleri federasyonu Fipe Confcommercio'nun başkanı Lino Stoppani, yasağın uygulanmasının zor olduğunu ifade etti: "Bu tür düzenlemeler farkındalık yaratma amacını taşıyor ama etkili sonuçlar doğurmayabilir. İşletmelere bu yasağın uygulanması için yük getirilmemesi olumlu bir gelişme, ancak yerel otoritelerin yeterli denetim yapması gerekiyor." 2026 Kış Olimpiyatları’na etkisi olacak Milano-Cortina Kış Olimpiyatları sırasında yürürlükte olacak bu yasağın, uluslararası katılımcılar üzerinde nasıl bir etkisi olacağı merak konusu. İtalya’da sigara yasaklarının geçmişi İtalya, 2005 yılından bu yana kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklıyor. Ancak birçok şehirde, çocukların veya hamile kadınların yanında sigara içilmesini yasaklayan ek düzenlemeler olsa da bu yasakların uygulanmasında sıkıntılar yaşanıyor. Roma’daki restoranlarda açık hava masalarında sigara içmek yaygın bir uygulama olarak devam ediyor. Milano’da yürürlüğe giren bu yasak, hem çevre kirliliği hem de pasif içiciliğin önlenmesi adına önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak uygulamanın başarıya ulaşıp ulaşmayacağı zamanla netleşecek.

Z kuşağına sigara yasağı 1,2 milyon hayatı kurtarabilir Haber

Z kuşağına sigara yasağı 1,2 milyon hayatı kurtarabilir

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, akciğer kanseri vakalarının yüzde 85'i sigaraya bağlı olup, bu kanser türü dünya genelinde en ölümcül kanser olarak kabul ediliyor. Eğer mevcut sigara içme trendleri devam ederse, 2006-2010 doğumlu kişiler arasında yaklaşık üç milyon kişinin akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Ancak, bu 650 milyon kişiye sigara satışının yasaklanması durumunda, 2095 yılına kadar 1,2 milyon ölümün önlenebileceği tahmin ediliyor. Çalışma, The Lancet Public Health dergisinde yayımlandı. Araştırma, tütünsüz bir nesil yaratmanın etkilerini inceleyen ilk çalışmalar arasında yer alıyor ve 185 ülkedeki kanser vakaları ile ölüm oranlarına ilişkin veriler kullanıldı. Erkeklerde akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 45'ten fazlası, kadınlarda ise yüzde 31’i önlenebilir. Kadınlarda daha fazla hayat kurtarılabilir IARC araştırmacısı ve çalışmanın yazarlarından Isabelle Soerjomataram, bu farkın tütün endüstrisinin son on yıllarda cinsiyet odaklı pazarlama stratejilerinden kaynaklandığını belirtti. Ancak bazı bölgelerde – Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda – sigara satışlarının durdurulması, erkeklere kıyasla kadınlarda daha fazla ölümün önlenebileceğini gösterdi. Batı Avrupa'da kadınlar arasında yüzde 78 oranında, Orta ve Doğu Avrupa'da ise erkekler arasında yüzde 75 oranında hayat kurtarılabilir. Çalışma, sigara yasağının tüm akciğer kanseri ölümlerini engelleyemeyeceğini vurgularken, bu ölümlerin hava kirliliği ve pasif içicilik gibi diğer risk faktörlerine bağlı olabileceğini ifade etti. Tütünsüz nesil projeleri yolda Bazı ülkelerde, tütünsüz nesil girişimleri şimdiden uygulanmaya başlandı. Örneğin, Yeni Zelanda 2022 yılında 2008 sonrası doğan kişilere sigara satışını yasaklayan ilk ülke oldu. Ancak geçen yıl, ülkenin muhafazakâr hükümeti bu yasayı kaldırmayı planladığını duyurdu. Buna karşın, Birleşik Krallık'ta İşçi Partisi hükümeti, eski Muhafazakâr Başbakan Rishi Sunak'ın 2009 sonrası doğanlara sigara satışını yasaklama planını destekliyor. IARC çalışmasının yazarları, tütünsüz nesil politikalarının tütün kullanımına bağlı sağlık sorunlarını tamamen çözmeye yetmeyeceğini belirterek, sigara vergilerinin artırılması, dumansız alanların genişletilmesi ve sigarayı bırakma programlarının desteklenmesi gibi kanıtlanmış yöntemlerin de uygulanması gerektiğini vurguluyor. KAYNAK:Sciencealert

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.