SON DAKİKA
Hava Durumu

#Sel

haberingundemi.com.tr - Sel haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sel haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hangi bölgeler için fırtına ve  kuvvetli yağış uyarısı yapıldı? Haber

Hangi bölgeler için fırtına ve kuvvetli yağış uyarısı yapıldı?

Hangi bölgeler için fırtına ve  kuvvetli yağış uyarısı yapıldı? Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan tahmine göre, Batı Karadeniz'de rüzgar, yarın sabah saatlerinden itibaren batı ve kuzeybatı, doğuda güneybatı, salı öğle saatlerinden itibaren batı ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde fırtına, yer yer ise kuvvetli fırtına şeklinde esecek. Fırtına salı akşam saatlerinde batıda, çarşamba akşam saatlerinde ise genelde etkisini kaybedecek. Doğu Karadeniz'de de yarın öğle saatlerinden sonra batı ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde esecek rüzgar, salı öğle saatlerine kadar etkili olacak. Güney Ege'nin güneyinde ise rüzgar, yarın öğle saatlerinden itibaren batı ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde fırtına şeklinde esecek. Fırtına salı günü ilk saatlerde etkisini kaybedecek. Batı Akdeniz'de yarın öğle saatlerinden itibaren batıda, akşam saatlerinden itibaren ise Antalya Körfezi'nde kuzey ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde esecek rüzgarın, gece saatlerinden sonra batıda, salı öğle saatlerinde ise Antalya Körfezi'nde etkisini kaybetmesi bekleniyor. - İstanbul'da yağış etkili olacak Bugün akşam saatlerinden itibaren Edirne'den başlayarak zamanla Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale'nin doğusu ve Balıkesir'in kuzeyinde yerel kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor. Yağışların gece saatlerinde etkisini kaybetmesi öngörülüyor. İstanbul'da da bu gece saatlerinden itibaren görülecek yerel kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanağın sabah saatlerine kadar etkili olacağı tahmin ediliyor. Bu gece saatlerinden itibaren Kocaeli, Yalova ve Bursa'da, yarın sabah saatlerinden itibaren Sakarya, Bilecik, Zonguldak, Düzce, Bartın, Bolu, Karabük ile öğle saatlerinden sonra Kastamonu ve Sinop'ta yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor.  

207 milyon liralık zarar tespit edildi Haber

207 milyon liralık zarar tespit edildi

20 Eylül Cuma günü Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde metrekareye 165 kilogram yağış düşmesi nedeniyle sel ve heyelan meydana geldi. 112 Acil Çağrı Merkezi ve AFAD merkezlerine 339 ihbar geldi. Bölgede bugün itibarıyla 593 personelin, 339 iş makinesiyle kapanan yol güzergahlarında ve dere yataklarında rüsubat temizleme çalışmalarına devam edildi. Valilik açıklamasında, Araklı, Arsin, Sürmene ve Yomra ilçelerinde toplamda 36 mahallenin heyelan ve sel, su baskınından etkilendiği ifade edilerek şu bilgiler verildi: "35 konut ve 1 iş yeri, 1 ahır boşaltılmıştır. Diğer mahallelerde çalışmalar devam etmektedir. Zarar tespit çalışmalarına devam edilmekte olup Araklı, Yomra, Arsin ve Sürmene ilçelerimizde 138 iş yeri, 126 konut ve 85 araçta çalışmalar tamamlanmıştır. Toplam zarar tespiti 206 milyon 953 bin 481 liradır." Hasar tespit çalışmalarında 70 hasarsız, 75 az hasarlı, 6 ağır hasarlı, 1 yıkık olmak üzere 152 yapının incelendiği belirtilen açıklamada, "Araklı, Arsin, Sürmene ve Yomra ilçelerimizde 504 üreticiye ait toplam 276 bin 898 metrekare tarım arazisi ve 65 bin 700 depo ürün zarar görmüştür" ifadesi kullanıldı. "Tüm elektrik arızaları giderilmiş olup enerji verilemeyen mahalle kalmamıştır" Açıklamada, Büyükşehir ve ilçe belediyelerin ağındaki yol ve sanat yapılarında meydana gelen hasarlara ilişkin tespit ve onarım çalışmalarının da sürdüğüne işaret edilerek, şimdiye kadar 234 noktada 217 istinat duvarı ve 58 adet menfez, 2 büz, 1 açık kanal, 150 metre beton yol yapılması gerektiğinin tespit edildiği belirtildi. İlçelerdeki tüm telefon ve internet hatlarına ilişkin sorunların giderilerek abonelerin tamamına hizmet ulaştırıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Hatlardaki onarım ve iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Tüm elektrik arızaları giderilmiş olup enerji verilemeyen mahalle kalmamıştır. Hat bakım ve onarım çalışmaları devam etmektedir. Türk Kızılay toplamda 600 sıcak çorba, 2 bin 190 yemek, 8 bin 250 içecek, 8 bin ikramlık ve 4 bin 400 su dağıtımda bulunmuştur. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan çağrı neticesinde 10 ilden gelen 110 AFAD gönüllüsü ile 4 okul, 2 cami ve Araklı Devlet Hastanesinde temizlik çalışmaları tamamlanmıştır.

Trabzon ’da selin bilançosu ağır oldu… Haber

Trabzon ’da selin bilançosu ağır oldu…

Trabzon’da 20 Eylül’de etkili olan sağanak, Araklı, Sürmene, Arsin ve Yomra’da hayatı olumsuz etkiledi. Metrekareye 165 kilogram düşen yağış nedeniyle cadde ve sokaklar suyla dolarken, bazı ev ve iş yerlerinin zemin ile bodrum katlarını su bastı.  Bilanço ortaya çıktı  Taşkın nedeniyle bahçesi suyla dolan Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi’ndeki hastalar tahliye edildi. İlçelerin yüksek kesimlerinde heyelanlar meydana gelirken, mahsur kalan vatandaşlar da ekipler tarafından kurtarıldı. Sağanağın etkili olduğu Sürmene’de yaşanan dere taşkını sonucu kaybolan işitme engelli 65 yaşındaki Ali Kemal Demir’in, cansız bedenine, kaybolduğu noktaya 35 kilometre uzaklıkta 1 mil açıkta denizde ulaşıldı.  Trabzon Valiliği, kentin doğu ilçelerinde altyapı ve enerji nakil hatlarının zarar gördüğü, sel, su baskını, taşkın ve heyelanların hasarına ilişkin açıklamada bulundu. İlçelerde toplamda 21 mahallenin heyelan, sel ve su baskınından etkilendiği işaret edilen açıklamada, "8 mahallede etüt çalışmaları tamamlanmıştır. Diğer mahallelerde çalışmalar devam etmektedir. Zarar tespit çalışmalarına başlanılmış olup Araklı ve Sürmene ilçelerimizde 121 iş yeri, 25 konut ve 18 araçta çalışmalar tamamlanmıştır. Sürmene ilçemizin 4 mahallesinde 125 dekar tarım arazisi zarar görmüş olup tarımsal ürün zararları için henüz net bir veriye ulaşılamamıştır. Bu hususta ürün zarar tespit çalışmaları sürdürülmektedir” bilgisine yer verildi.

Avrupa'yı vuran fırtınada  can kaybı 22'ye yükseldi Haber

Avrupa'yı vuran fırtınada can kaybı 22'ye yükseldi

Avrupa'yı vuran fırtınada  can kaybı 22'ye yükseldi Avrupa ülkeleri Romanya, Avusturya, Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya'da şiddetli yağışların neden olduğu sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 22'ye yükseldi. Avrupa'yı etkisi altına alan şiddetli yağış ve fırtınalar, kıta genelinde geniş çaplı sellere yol açtı. Polonya'nın güneyinde Nysa Klodzka Nehri'nin taşması sonucu meydana gelen sel nedeniyle Lewin Brzeski kasabasında vatandaşlar güvenlik güçleri tarafından tahliye edildi.  Orta ve Doğu Avrupa'yı vuran Boris Fırtınası'nın yol açtığı şiddetli yağışların bilançosu ağırlaşıyor. Polonya'nın güneyinde hafta sonunda bu yana etkili olan fırtınanın beraberinde getirdiği şiddetli yağış, Aşağı Silezya (Dolny Slask), Yukarı Silezya (Gorny Slask), Opole ve Lubusz Voyvodalıklarında nehirleri taşırdı, çok sayıda çok yerleşim yeri sular altına kaldı. Polonya Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, fırtınada hayatını kaybedenlerin sayısının 7'ye yükseldiği belirtildi. Aşırı yağış ve su baskınlarının savaş alanına çevirdiği Stronie Slaskie, Klodzka, Glucholazy, Ladek Zdroj kentlerinde ise 10'u aşkın kişinin kaybolduğu aktarıldı. Doğal afet durumu ilan edilen Aşağı Silezya, Yukarı Silezya, Opole ve Lubusz bölgelerinde okullar tatil edilirken, Polonya Başbakan Donald Tusk selden etkilenen bölgeler için 1 milyar zloti (230 milyon euro) bütçe ayırdıklarını açıkladı. Fırtınanın etkili olduğu bölgede 60 bine yakın aboneye elektrik verilemezken, yetkililer şehir şebekesinden su içmemeleri konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu. Aşırı yağışların aralıksız devam ettiği bölgede 80'den fazla nehrin alarm seviyesini geçtiği belirtildi. Polonya'nın güneybatısındaki büyük şehirlerden Wroclaw ve Opole ise taşan onlarca nehirden gelen büyük su baskınlarına hazırlanıyor.  Boris Fırtınasının vurduğu Avusturya'da ise ölü sayısı, Aşağı Avusturya eyaletine bağlı Tulln an der Donau kasabasında Tuna Nehrinin yükselmesi sonucu 81 yaşındaki bir kadının evinde boğulmasıyla 5'e yükseldi. Tamamı afet bölgesi ilan edilen Aşağı Avusturya'da bugün itibarıyla yağmurun hızını kaybetmeye başladığı, nehirlerdeki su seviyesindeki artışın durduğu belirtildi.  Fırtınanın etkili olduğu Çekya'nın Bruntal ve Krnov kasabalarında ise 3 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Çekya polisi başkent Prag'ın 235 kilometre doğusundaki Lipova-lazne köyü yakınlarında nehre düşen araca ulaşırken, araçtaki 3 kişi bulunamadı. Kayıp 7 kişiyi arama çalışmaları sürerken, evlerinden tahliye edilenlerin sayısının 12 bini aştığı aktarıldı. Yağışlı havanın ülkenin kuzeyi ve doğusundan güneyine doğru kaydığı belirtilirken, güneyde nehirlerin taşma riskine karşı alarm durumuna geçildi.  Romanya'da ise Galati'ye bağlı Girivita köyünde 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığı, geçtiğimiz cumartesiden bu yana etkili olan yağışlar nedeniyle ölü sayısının 7'ye yükseldiği bildirildi. Selden en çok etkilenen Galati'de 5 bin 400 evde hasar meydana geldiği belirtildi.

AVRUPA'DA SEL ALARMI:  Binlerce kişi tahliye edildi Haber

AVRUPA'DA SEL ALARMI: Binlerce kişi tahliye edildi

Romanya`da beş kişi hayatını kaybederken, Çek Cumhuriyeti`nde çok sayıda kişiden haber alınamıyor.  Polonya Başbakanı Donald Tusk Pazar sabahı ülkede bir kişinin boğularak öldüğünü doğruladı.  Avusturya`da sel felaketine müdahale eden bir itfaiyeci hayatını kaybetti.   Evler sular altında  Avrupa`nın orta ve doğu kesimlerinde etkili olan Boris Fırtınası`nın ardından Romanya`da çok sayıda köy sular altında kaldı. Romanya`nın Galati bölgesindeki bir köyde 700 ev sular altında kaldı.  Çek Cumhuriyeti`nde sel nedeniyle tahliyeler yaşandı. Ülkenin kuzey bölgelerinde yoğun elektrik kesintileri var.  Avusturya Başbakan Yardımcısı Werner Kogler da, X`te yaptığı açıklamada, Avusturya`nın güneyinde yaşanan sel felaketine müdahale eden bir itfaiyecinin hayatını kaybettiğini söyledi. Yetkililer, Viyana`yı çevreleyen eyaleti afet bölgesi ilan etti.  Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis yaptığı konuşmada, Avrupa`da iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha fazla görüldüğünü ve dramatik sonuçlar doğurduğunu söyledi.  İklim değişikliği nedeniyle Avrupa`da ve dünyanın birçok yerinde aşırı yağışlar artıyor.  Daha sıcak bir atmosfer daha fazla nemi tutabiliyor, bu da daha yoğun yağışlara yol açabiliyor.  Polonya`nın güneybatısındaki Opole bölgesindeki Glucholazy`nin belediye başkanı, nehrin taştığını ve kasabayı sular altında bıraktığını söyledi. Pazar günü, bölge sakinlerine daha yüksek bir yere tahliye çağrısında bulundu.  Polonya`nın ikinci büyük şehri olan Krakow`da, selden korunmak için kum torbaları kullanılacak.  Çek Cumhuriyeti`nde ise, ülkenin Güney Bohemya bölgesinde bir baraj Cumartesi günü patladı. Çevre Bakanı Petr Hladik, en kötü etkilenen bölgelerdeki insanların tahliye için hazırlanmaları konusunda uyardı.  Hladik, toprağın doymuş olduğunu ve yağmur suyunun yüzeyde kaldığını, bunun ani sel riskini artırdığını söyledi. Bakan, Çek Cumhuriyeti`nde yağmurun Salı gününe kadar etkili olmasının beklendiğini söyledi.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.