SON DAKİKA
Hava Durumu

#Resmi Gazete

haberingundemi.com.tr - Resmi Gazete haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Resmi Gazete haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

AYM’DEN EMSAL "İŞTEN ÇIKARILMA" KARARI Haber

AYM’DEN EMSAL "İŞTEN ÇIKARILMA" KARARI

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, maaşına yapılan yıllık yüzde 5,3 oranındaki zammı beğenmeyen Serap Aslan A. iş yerindeki yönetici ve işçilere, "Merhabalar, bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı kim ya da kimler belirlediyse aralarında paylaşsınlar, bilgilerinize." şeklinde e-posta yolladı. Bu ifadeler nedeniyle iş akdi feshedilen Serap Aslan A. iş akdinin haksız feshedildiğini belirterek, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesine karar verilmesi talebiyle Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtı. e-postanın, işverenin veya onu temsile yetkili olan ve zam oranını belirleyen işveren vekillerinin onur ve saygınlığına zarar verebilecek örtülü hakaret niteliği taşıdığına hükmeden mahkeme, feshin haklı olduğu gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı talebini reddetti. Serap Aslan A, yerel mahkeme kararının Yargıtay 9. Hukuk Dairesince onanması üzerine, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. Başvurucuyu haklı bulan Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek, başvurucuya, 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararın bir örneği, ifade özgürlüğünün ihlali sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesine gönderildi. - "Adil bir denge kurulmadı" Kararın gerekçesinde, başvurucunun, maaş zam oranından duyduğu memnuniyetsizliği e-posta yoluyla işveren veya işveren adına yetkili temsilcilerine bildirdiği belirtilerek, yerel mahkemenin, bu memnuniyetsizliğin uygun bir üslupla ifade edilmesi gerektiğine işaret ettiği kaydedildi. İfade özgürlüğünün demokratik bir toplumun zorunlu temellerinden biri ve toplumun ilerlemesi, her bireyin gelişmesi için gerekli temel şartlardan olduğuna vurgu yapılan kararda, devletin bu özgürlüğe en yüksek güvenceyi sağlaması gerektiği aktarıldı. e-posta içeriğinden, başvurucunun herhangi bir somutlaştırma yapmadan ve isnatta bulunmadan maaş zammını düşük bulmasından duyduğu rahatsızlığı, ilgililerin dikkatine sunmaya çalıştığının anlaşıldığı bildirilen kararda, şu ifadeler yer aldı: Başvurucunun iş akdinin haksız olarak feshedildiğinden hareketle açtığı alacak davasını reddeden mahkemenin, başvurucunun ifade özgürlüğü ile işveren veya işveren vekillerinin şeref ve itibar hakları arasında adil bir denge kurabildiğinden bahsetmek mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla mahkemenin başvurucunun ifade özgürlüğü ile iş yerinin disiplini, düzeni ve çalışma barışının sağlanması amacı arasında adil bir denge kurulmasına yönelik ilgili ve yeterli bir gerekçe sunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

'Maliye harekete geçti' Haber

'Maliye harekete geçti'

2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile fiş ve fatura vermeyen esnafa kesilen cezalar artırıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, fiş ya da fatura almayan tüketicilere de özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Tüketiciler, belge verilmediğini tespit edildikten sonra değil, belgenin düzenlenmesi gereken tarihten itibaren beş iş günü içinde Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirirse cezadan muaf olabilecek. Beş iş günü geçtikten sonra yapılan bildirimlerde ise 5 bin lira ceza uygulanacak. CEZA UYGULAMA ŞEKLİ Vergi Usul Kanunu genel tebliğ taslağına göre, fiş almayan tüketicilere uygulanacak ceza örnekleri belirlendi. Örneğin, 9 Ağustos 2024 tarihinde oyuncak alışverişi yapan Kemal Bey’in fiş almadığı tespit edilirse, kendisine 5 bin lira ceza uygulanacak. Aynı zamanda satıcıya da ceza kesilecek. Bir diğer örnekte, 3 Ekim 2024 tarihinde yapılan denetimde Hasan Bey’in fiş almadığı belirlenirse, Hasan Bey’e 5 bin lira ceza kesilecek. Ayrıca, fiş düzenlememe nedeniyle (M) şirketine de cezai işlem yapılacak. Eğer bu şirketin bu yılki dördüncü tespiti ise, 40 bin lira ceza uygulanacak. BEŞ İŞ GÜNÜ KURALI Tüketicilerin fiş almama durumunda, fiş verilmediğini belgelendikten sonra en geç beş iş günü içinde bildirim yapmaları gerektiği vurgulandı. Örneğin, Nevzat Bey 14 Kasım 2024’te alışveriş yapıp fiş almadığını 3 Aralık 2024’te bildirirse, şirket hakkında ceza uygulanacak. Ancak, Nevzat Bey’in bildirimi beş iş günü içinde yapmadığı için 5 bin lira ceza uygulanacak. KATMERLİ CEZALAR Yeni yasa ile fiş ve fatura düzenlemeyen esnafa uygulanacak katmerli ceza sistemi de getirildi. İkinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira ve altıncı tespitte ise 100 bin lira ceza uygulanabilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.