TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Rekabet Kurulu

haberingundemi.com.tr - Rekabet Kurulu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Rekabet Kurulu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Dizi film sektörünün karanlık yüzü ortaya çıktı Haber

Dizi film sektörünün karanlık yüzü ortaya çıktı

Rekabet Kurulunun ardı arkası kesilmeyen şikayetler üzerine menajerlik şirketleri ve kast ajansları ile ilgili soruşturma başlatması sanat dünyasında büyük yankı uyandırdı. Menajer mağdurları sosyal medyada sektörde yaşanan skandalları ifşa etmeye başladı. Korku duvarının yıkılmasına ünlüler de destek verdi. REKABET KURULU SORUŞTURMA BAŞLATTI Rekabet Kurulu dizi ve film sektörü ile bağlantılı 21 şirkete soruşturma başlattı. Bu gelişme sanat dünyası ve sosyal medyada memnuniyetle karşılandı. Burcu Biricik, Rekabet Kurulunun açıklamaıyla eş zamanlı olarak bir paylaşımda bulundu. Biriciğin paylaşımının İD iletişim danışmanlık AŞ'nin kurucu ortağı Ayşe Barım'la ortaya atılan iddialarla eş zamanlı olması da dikkat çekti. Ayşe Barım'ın ünlü bir eşcinsel erkek sanatçının ilişkiyi ünlü bir kadın oyuncu ile ilişki yaşıyormuş gibi göstermek suretiyle kamufle ederek iş adamı sevgilisinden 5 milyon dolar aldığı ileri sürülmüştü. Oyuncu Serenay Sarıkaya ve menajeri Ayşe Barım hakkındaki iddialar ortalığı karıştırmıştı. Barım'ın kendisine biat etmeyenleri piyasadan uzaklaştırdığı ve kendi oyuncularının önünü açtığı öne sürüldü. Duruma Barım'ın temsil ettiği birçok ünlü isim tepki gösterdi. Bazı ünlülerse iddiaların doğru olduğuna dikkat çekti. Yıllardır bazı menajer ve menajerlik ajanslarının baskısı altında kalan, sektörden dışlanan, işini kaybedenler şahit oldukları skandalları açıkladı. Bu iddialara göre dijital platformlarla gizli anlaşmalar yapılarak kendi oyuncularına iş bağlıyorlar. Kendileriyle çalışmayan yapım firmaları ve oyuncuları sektörden dışlıyorlar. KABUL ETMEYENİ PİYASADAN SİLİYORLAR Oyunculara siyasi görüş dayatması yapılıyor. Bazı belediyelerle çalışmasına müsaade edilmiyor. Bazı menajerler sanatçılarına seçim dönemlerinde taraflı paylaşım yapmaları için baskı yapıyor. İş adamlarından sevgililerini parlatmak için rüşvet alanlar var. Oyunculara kendi menajerlik şirketleriyle çalışmaları için baskı yapıyorlar. Bunu kabul etmeyenler piyasadan siliniyor. Bazı ajans sahipleri genç oyuncuları iş adamlarına pazarlıyor. Menajerlik şirketlerine başlatılan incelemeyi bazı ünlüler memnuniyetle karşıladı. Ümit Erdim "Ben 6 yıl önce bunları söylediğimde zayıflayınca iş bulamadı. O yüzden böyle konuşuyor dediler." dedi. Oyuncu Serenay Sarıkaya kendisi ve uzun süredir bağlı olduğu kurucu menajerlik şirketinin ortağı Ayşe Barım hakkında ortaya atılan iddialara ilişkin açıklama yaptı. Sarıkaya hakkındaki ithamların ahlaksız olduğunu söyledi. SARIKAYA. AHLAKSIZ İTHAMLAR Sarıkaya, "Doğrudan yani ahlaksız ithamlar var bize yapılan. Oyuncuların ya da işte sektördeki insanların söylediği, savunduğu şeyler başka şeyler. İkisi bambaşka konular. Onunla ilgili benim bir şey söylemem doğru olmaz" ifadelerini kullandı.

Kast ajansı ve menajerlik firmalarına rekabet soruşturması Haber

Kast ajansı ve menajerlik firmalarına rekabet soruşturması

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Kurul, Kast Ajansları Derneği ile kast ajansları ve menajerler tarafından Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ihlal edildiği iddiasına yönelik olarak yürütülen ön araştırmayı tamamladı. Bu kapsamda, elde edilen bilgileri, belgeleri ve yapılan tespitleri ciddi ve yeterli bulan Kurul, bu alanda faaliyet gösteren 21 teşebbüse soruşturma açtı. Kurulun soruşturma açtığı teşebbüsler şöyle sıralandı: "Kast Ajansları Derneği, Abdullah Bulut Menajerlik İletişim Dan. Ltd. Şti., Asiye Değirmenci Menajerlik ve Film Yapım Ltd. Şti., Black Listt Menajerlik Halkla İlişkiler ve Org. Hiz. Tic. Ltd. Şti., Cemile Yaprak Atış, Deniz Tüney Tanıtım Turizm Halkla İlişkiler ve Pazarlama Ltd. Şti., Erberk Kast Prodüksiyon ve Tic. Ltd. Şti., Icon Talent Org. Yap. San. ve Tic. Ltd. Şti., ID İletişim Danışmanlık AŞ, Kahraman Özden Talent Management, Nimet Atasoy AŞ, People Fotomodel Prodüksiyon ve Tic. Ltd. Şti., Perama Görsel Sanatlar Org. Yapım ve Tic. Ltd. Şti., Persona Sanat İletişim Hiz. Ltd. Şti., Renda Güner Film Yapım Tanıtım Hiz. Tic. Ltd. Şti., Sökmen Ajans Reklamcılık ve Turizm Ltd. Şti., Şogen Film Müzik Prd. Org. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti., Talento Menajerlik Tic. Ltd. Şti., TB Sanatsal Yetenek Yön. Ve Dan. Ltd. Şti, Vodvil Prodüksiyon ve Menajerlik Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. ve Yüzdeyüz Oyunculuk Seslendirme Prodüksiyon Ltd. Şti." Öte yandan, Kurulca alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin kanunu ihlal ettiği ve yaptırımla karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmiyor

Rekabet Kurumu sektörleri yapay zekayla takip edecek Haber

Rekabet Kurumu sektörleri yapay zekayla takip edecek

Rekabet Kurumu Başkanı Küle, Kurumun son dönemde yürüttüğü soruşturmalar ile yapay zeka projesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Enflasyonun kasımda aylık yüzde 2,24, yıllık yüzde 47,09 olarak açıklandığını anımsatan Küle, tüketici fiyatlarında aylık bazda en yüksek artışın yüzde 5,1 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleştiğini söyledi. Küle, enflasyonda yıllık bazda ise en yüksek artışın eğitim, konut, lokanta ve oteller gibi hizmet sektörlerinde görüldüğüne dikkati çekti. Rekabet Kurulu olarak özellikle dar gelirli vatandaşlar için önem arz eden temel ihtiyaç ürünlerine yönelik sektörlerde inceleme yürüttüklerini vurgulayan Küle, Kurulun 2015'ten 10 Eylül 2024'e kadar gıda, tarım, ormancılık, balıkçılık ve hayvancılık sektörlerinde 100'den fazla rekabet ihlali incelemesi gerçekleştirdiği bilgisini verdi. "Fiyat artışları ve katılığı yaşanan sektörleri yakından takip ediyoruz" Küle, bu yılın 9 ayında, 7'si soruşturma, 7'si ön araştırma olmak üzere 14 incelemenin sonuçlandığını aktararak, şöyle konuştu: "Fiyat artışları ve katılığı yaşanan sektörleri yakından takip ediyoruz. Kırmızı ve beyaz et ile yumurta ve marketler önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda 2024 yılında gıda ve bağlantılı sektörlerde tamamlanan soruşturmalar ambalajlı su, atıştırmalık ürünler, bal, fındık, baharat, beyaz et sektörlerine ilişkin oldu. Yakın dönemde, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere şu ana değin yaklaşık 1,2 milyar lira ceza kestik ve inceleme halen devam ediyor. Yumurta üretimi ve satışı alanındaki teşebbüslere 98 milyon lira, viyol sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere ise yaklaşık 55 milyon lira ceza verildi." "Yapay zeka ile yakın takibe alacağız" Söz konusu sektörleri geleneksel inceleme yöntemleriyle takip etmeye devam edeceklerini belirten Küle, "Yapay zeka temelli araçlarla artık bu sektörleri çok daha yakın takibe alacağız." ifadesini kullandı. Küle, bu kapsamda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından sağlanan çeşitli veriler üzerinden alt sektörler de dahil öncü göstergelerin belirleneceğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Bu öncü göstergelerle 'makine öğrenimi' algoritmaları kullanılarak potansiyel olarak gerçekleşebilecek fiyat ve benzeri piyasa anomalilerinin önceden tespit edilmesi, ayrıca anomali durumlarının diğer değişkenlerle de desteklenerek analiz edilmesini hedeflemekteyiz. Bu anlamda fiyat anomalilerinin görüldüğü sektörlerde resen ve süratle incelemeler gerçekleştireceğiz. Bu projemizin en temel çıktıları özellikle hizmet ve gıda sektörlerinde olacak. Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve perakende sektörleri ile süpermarketleri artık yapay zeka destekli araçlarımızla da sürekli takip edecek ve gerektiğinde müdahalede bulunacağız."

Getir'in sahibi resmen Araplar oldu Haber

Getir'in sahibi resmen Araplar oldu

Rekabet Kurulu, Getir Perakende Lojistik AŞ'nin tek kontrolünün dolaylı olarak Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mubadala Investment Company PJSC tarafından devralınması işlemine izin verdi. Şirket, haziranda kamuoyuyla yeniden yapılandırma sürecinde olduğunu paylaşmıştı. İzinle şirketin market ve yemek teslimatı işlerine ilişkin çoğunluk ve kontrol hissesinin söz konusu teşebbüs tarafından devralınması onaylandı. Yeni yapıda Getir'in kurucularının azınlık hissesi market ve yemek teslimatı işinde sürecek. Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer işlerinin ise kontrolü Getir kurucularında kalmaya devam ederken çoğunluk hisseleri de Getir kurucularına geçecek. GETİR YAKIN BİR ZAMANDA N11'İ SATMIŞTI Son olarak, 6 Eylül 2024'te Ticaret Sicili Gazetesi'nde, Getir’in n11'deki hisselerinin Borancılı Teknoloji Anonim Şirketi'ne devredildiği belirtildi. Şirketin yeni sahibi olan Serkan Borançılı aynı zamanda Türkiye'de bir dönem faaliyet gösterip kapatılan gittigidiyor.com ve Getir'in de kurucu ortakları arasında bulunuyor. GETİR'İN YURT DIŞI BAŞARISI Getir'in kurucusu Nazım Salur girişim hayatına 2013 yılında BiTaksi ile başlamıştı. 2015 yılında ise Getir markası ticari faaliyetlerine başladı. Covid pandemisiyle daha da büyüyen şirket 2021’in Ocak ayında İngiltere ile başladığı yurt dışı faaliyetlerine kısa sürede Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda ve Portekiz’i ekledi. Aynı yılın Kasım ayında ise ABD pazarına giriş yaptı. Mart 2021’de 300 milyon dolar yatırım alan Getir 2.6 milyar dolar değere ve unicorn seviyesine ulaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.