TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Otobüs

haberingundemi.com.tr - Otobüs haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Otobüs haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Büyük İstanbul Otogarı'ndan 2024'te 20 milyon kişi yolculuk yaptı Haber

Büyük İstanbul Otogarı'ndan 2024'te 20 milyon kişi yolculuk yaptı

 2024'te Büyük İstanbul Otogarı'nda yolcu taşımacılığının iyi geçtiğini, kasımdan sonra sefer sayılarında ve yolcularda azalma yaşandığını anlattı. Yaz döneminde otobüs sefer sayılarının günde 1200 ile 1600 arasında değiştiğini belirten Özcan, "Seferlerde otobüslerimiz dolu gitti, dolu geldi. Şu anda sefer sayılarımız 950'lere kadar düştü." dedi. Özcan, 2023'te Büyük İstanbul Otogarı'ndan toplamda 440 bin 232 otobüs seferi yapıldığını anımsatarak, "2024'te toplamda 20 milyon yolcu Büyük İstanbul Otogarı'nı kullandı. Geçen yıl 448 bin 531 otobüs seferi yaptık. Otogarda her ay ortalama 37 bin sefer yapmışız." bilgisini paylaştı. Otogardan geçen yıl ocakta 34 bin 930, temmuzda 45 bin 377, ağustosta da 45 bin 739 otobüs seferi yapıldığını aktaran Özcan, "Sefer sayılarımızın aylık ortalaması 32 binden aşağı düşmedi. 2024 yılında bayramlarda ve sömestr tatilinde seferlerimiz oldukça iyi geçti, bakanlığın bize verdiği yetkiyle ek seferler de yaptık. 2024, otobüs camiası için gayet iyiydi, memnun kalındı." diye konuştu. "4 ayda bir değil, 2 ayda bir kontrollü zam talep ediyoruz" Birol Özcan, otobüs bilet fiyatlarının artan maliyetlerden dolayı yükselmesi gerektiğini kaydetti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından çalıştay talebinde bulunduklarını belirten Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakanlıktan bu çalıştayın neticesinde 4 ayda bir değil, 2 ayda bir kontrollü zam talep ediyoruz. Yolcu maliyetlerini de aşağı indirmek istiyoruz. Otogardan çıkış ve otoban fiyatlarının düşmesini istiyoruz. Trafiğin olmadığı saatlerde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanmamıza müsaade etsinler. Yalova, İzmit, Adapazarı, Bursa, İzmir, Ankara seferlerine çok etki edecek bu. Ayrıca uzun hatlarda ilk kalkış yerinden kalkan otobüsten, diğer şehirlere giriş çıkış yaptığı zaman aynı fiyatı alıyorlar. Otogarların o fiyatı almaması lazım." "Minibüsler Trakya'ya yolcu taşıyamaz, bu korsan taşımacılıktır" D2 belgesi alarak Beylikdüzü'nden Trakya bölgesine yolcu taşımacılığı yapan minibüslerin otobüs seferlerini olumsuz etkilediğine dikkati çeken Özcan, şöyle konuştu: "TÜYAP parkının içinde minibüsler bilet satıyor, D2'ye bilet satılamaz. Buranın D1'lere verilmesi lazım, biz çalıştıralım. Ya da orada bize geçici otogar verilsin, otobüsler oradan yolcu alsın. Bunu bekliyoruz. çünkü Esenler'deki otogardan yolcu çıkışlarının yüzde 40'ı Trakya'dır. Minibüsler Trakya'ya yolcu taşıyamaz, bu korsan taşımacılıktır. Bu durum yolcu sayılarımızı düşürüyor."

13 kişinin öldüğü kazada otobüsü ölüme sürmüş Haber

13 kişinin öldüğü kazada otobüsü ölüme sürmüş

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Yenice Mahallesi mevkisinde 26 Mayıs'ta meydana gelen kazaya ilişkin Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma tamamlandı. Otobüs şoförü tutuklu sanık Ali G. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Tarsus 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, olay yeri inceleme, kaza tespit ve görüntü inceleme tutanakları, adli tıp raporları, müşteki beyanları, şüpheli ifadesi ve takograf (hızölçer) raporu yer aldı. Bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora da yer verilen iddianamede, olay yerinde yapılan inceleme, hava koşulları, trafik seyri ve kazanın meydana gelme durumu dikkate alınarak "yolun ve havanın gerektirdiği hız şartlarına uymadığı" gerekçesiyle kazada "tek ve asli kusurlu" tarafın otobüs şoförü Ali G. olduğu belirtildi. İddianamede, otobüste teknik ve işlevsel anlamda eksiklik olup olmadığıyla ilgili inceleme başlatılması için görevlendirilen bilirkişi heyetinin raporuna göre de araçta lastik dahil mekanik ve elektrik kaynaklı arıza tespit edilemediği bildirildi. Otobüs şoförünün koşullara uygun hareket etmediği anlatılan iddianamede, şu tespitlere yer verildi: -Bilirkişi heyeti tarafından dosyaya ibraz edilen kazanın sebebine ilişkin kati rapora göre, otobüs şoförü Ali G'nin 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 52/1-B maddesinde düzenlenen 'Sürücüler, hızlarını kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak zorundadırlar' kuralını ihlal etmiş olması nedeniyle kazanın gerçekleştiği bildirilmiştir. -El konulan takograf verisine göre, kaza anında otobüs hızının saatte 108 kilometre olarak belirlenmiştir." İddianamede, kazanın meydana geliş durumuyla ilgili tüm koşulların titizlikle incelendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: -Şüphelinin havanın yağışlı olması, 108 kilometre hızla seyreden otobüsün kayıp kontrolden çıkabileceğini öngörmesine rağmen tedbirsizlik, dikkatsizlik, meslek ve sanatta acemilik, emir ve kurallara riayetsizlik göstererek, öngördüğü bu neticenin gerçekleşmeyeceğini düşünüp aracın hızını hava ve yol koşullarına düşürmediği belirlenmiştir. -Dosya kapsamında şüpheli Ali G'nin 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suretiyle üzerine atılı suçu işlediğine dair kamu davası açılması için yeterli şüphe oluştuğu anlaşılmıştır. TAG Otoyolu'nun Yenice Mahallesi mevkisinde Star Diyarbakır firmasına ait Ali G. idaresindeki 34 SD 8821 plakalı yolcu otobüsü, karşı şeride geçerek 2 otomobil ve 1 kamyona çarpmış, ardından aynı bölgede bir kaza daha meydana gelmişti. İlk kazada 13 kişi hayatını kaybetmiş, 34 kişi yaralanmış, diğer kazada da 6 kişi yaralanmıştı. Tedavisinin ardından gözaltına alınan otobüs sürücüsü Ali G. tutuklanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.