TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kira

haberingundemi.com.tr - Kira haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kira haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kira geliri elde edenler için beyan süresi yarın başlıyor Haber

Kira geliri elde edenler için beyan süresi yarın başlıyor

Gayrimenkulden gelir elde eden mülk sahiplerini yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci yarın başlıyor. Mülk sahipleri 1 Mart-2 Nisan (31 Mart ve 1 Nisan'ın resmi tatile rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında beyannamelerini doldurabilecek. Konuttan 2024'te yıllık 33 bin lira, iş yerinden ise 230 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödeyecek. İstisna tutarının altında kira geliri elde edenler ise beyanname vermeyecek. Kiracılar "kira bildirim formu" doldurabilecek Kiracılar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da "kira bildirim formu" doldurabilecek, eğer Dijital Vergi Dairesi'ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak forma ulaşabilecek. Ayrıca, e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere erişim sağlayabilecek. Bu yöntemle mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarının karşılaştırılması amaçlanıyor. Uygulamayla düşük kira bedeli gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiç beyanda bulunmayanlar ortaya çıkarılıyor. Ayrıca vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi planlanıyor. Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının "gib.gov.tr" internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini" doldurabilecek. Ayrıca, Dijital Vergi Dairesi'nden hazır beyana ulaşılabilecek. Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekecek. Birden fazla kişinin meskene ortak olması durumunda şahıslardan her biri kendi hissesine karşılık gelen kira gelirini beyan edecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergilendiriliyor. Yurt dışında yaşayan ve sistem üzerinden beyanname vermek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kartlılar ve yabancı kimlik numarası sahibi yabancılar dış temsilciliklerden "e-Devlet" şifresi alabilecek. Ayrıca, beyanname "Hazır Beyan" mobil uygulaması aracılığıyla da cep telefonundan gönderebilecek. Beyannameyi zamanında vermeyene özel usulsüzlük cezası Tahakkuk eden vergi, Dijital Vergi Dairesi'nden (dijital.gib.gov.tr) veya anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden ödenebiliyor. 2024 takvim yılında elde edilen kira gelirlerine ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, 2025 yılının nisan ve temmuz aylarında iki eşit taksitle ödenebilecek. Birinci taksit, damga vergisiyle 2 Nisan'a, ikinci taksit ise 31 Temmuz'a kadar yatırılabilecek. Elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan beyannamelerin, süresinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ziyaı cezası uygulanacak.

Ev kiraları düşüşe geçti Haber

Ev kiraları düşüşe geçti

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE DÜŞTÜ Üç büyük şehirde de kiralık ilan fiyatlarındaki yıllık artış oranları geriledi. Ağustos'tan Eylül'e İstanbul'da yüzde 46.7'den 46.2'ye, Ankara'da yüzde 56'dan 51.3'e, İzmir'de ise yüzde 62.5'ten 56.3'e düştü. İstanbul, kiralama açısından cazip bir seçenek olmaktan uzak görünürken, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com'un işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporu, eylül ayındaki reel kira verilerinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 azaldığını ortaya koydu. İstanbul'da reel kiralar yıllık bazda yüzde 2.1 düşerken, Ankara'da yüzde 1.3, İzmir'de ise yüzde 4.6 arttı. Bu durum, yatırım amaçlı konut alımının İstanbul'da cazip olmadığını, ancak Ankara ve İzmir'de alternatif bir seçenek sunduğunu gösteriyor. KİRALIK KONUT SAYISI ARTTI Kiralık ilan sayısı ülke genelinde artış gösterdi; toplamda yüzde 4.7 (347 bin 927'den 364 bin 306'ya), İstanbul'da yüzde 1.9 (98 bin 352'den 100 bin 256'ya), Ankara'da yüzde 5.7 (24 bin 796'dan 26 bin 198'e), İzmir'de ise yüzde 1.2 (27 bin 59'dan 27 bin 386'ya) yükseldi. Ancak, kiralık konut talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.8 oranında azaldı; bu durumun mevsimsel etkilerden kaynaklandığı belirtiliyor. Eylül ayında kiralık konut sayısı yüzde 4.7 artarken, kiralanan konut sayısı ise yüzde 9.6 (61 bin 932'den 55 bin 988'e) düştü. SATIŞLAR YAVAŞLADI Satış piyasasında ise artış hızı yavaşladı. Eylül 2024 itibarıyla ülke genelindeki konut fiyatlarının yıllık artış oranı yüzde 21.6 oldu; İstanbul'da bu oran yüzde 20.8, Ankara'da yüzde 22.4, İzmir'de ise yüzde 26.6 olarak belirlendi. Fiyatlardaki yıllık reel gerileme ise ülke genelinde yüzde 18.6, İstanbul'da yüzde 19.2, Ankara'da yüzde 18.1, İzmir'de ise yüzde 15.3 seviyelerine ulaştı. Türkiye genelinde ortalama satılık konut metrekare fiyatı 30 bin 416 TL olarak tespit edildi. İstanbul'da bu rakam 41 bin 667 TL, Ankara'da 23 bin 161 TL ve İzmir'de 35 bin 633 TL oldu. Aynı zamanda, satılık konut ilan sayısı da azalma gösterdi. Ülke genelinde bu oran yüzde 5.1 (860 bin 9'dan 815 bin 839'a), İstanbul'da yüzde 4.5 (207 bin 533'ten 198 bin 119'a), Ankara'da yüzde 5.6 (88 bin 634'ten 83 bin 639'a), İzmir'de ise yüzde 5 (62 bin 352'den 59 bin 237'ye) olarak kaydedildi. Eylül ayında konut talebi yüzde 1.2 artarken, satılan konut sayısı ülke genelinde, Ankara'da ve İzmir'de azalırken İstanbul'da artış gösterdi. Satılık ilan sayısı ise genel olarak azalmaya devam etti.

Kirayı elden ödeyenlere ceza uygulaması başlıyor Haber

Kirayı elden ödeyenlere ceza uygulaması başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Açıklanan bu verilere göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerine yönelik yapılacak tahsilat ve ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak. Haftalık, günlük veya benzeri biçimde kısa süreli konut kiralamalarına dair tahsilat ve ödemeler de tevsik çerçevesinde yer alıyor. Eski uygulamada iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde 500 TL’yi aşması halinde bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi şarttı. Tebliğle konut kiralarında söz konusu sınır kaldırıldı. Tüm ödemeler banka veya PTT aracılığıyla yapılacak. CEZA ÜST SINIRI 20 MİLYON LİRAYA ÇIKTI Yürürlükten kaldırılan tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza uygulanırken konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. TBMM'de Temmuzda kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kiracıya da ceza kesilmesi imkanı getirilirken söz konusu ceza tutarları artırıldı. Bu çerçevede kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Kesilecek ceza tutarı 5 bin TL’den az olamayacak. Eski uygulamada bu, kira tutarının yüzde 5'i ve asgari 3 bin TL olarak uygulanıyordu. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi durumunda, kiracıya özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak. Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da 8 milyon 700 bin TL’den 20 milyon TL’ye yükseltildi. Diğer yandan, "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" de 1 Eylül 2024'ten geçerli olmak şartıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BMD üyeleri, Haber

BMD üyeleri, "fahiş kira artışı talepleri" için bir araya geldi

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyesi markalar, "fahiş kira artışı talepleri" ve AVM'lerdeki genel giderlerle ilgili sorunları değerlendirmek üzere bir araya geldi. Dernekten yapılan açıklamada, çatısı altında 516 marka bulunan derneğin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, "fahiş kira artışı talepleri" ve AVM'lerdeki genel giderlerle ilgili sorunlar masaya yatırıldı. Toplantıya, Ticaret Bakanlığı Perakende Ticaret Daire Başkanı Burak Kaplan ile BMD Başkanı Sinan Öncel de katıldı. Açıklamada toplantıdaki görüşlerine yer verilen Öncel, kiranın markalar için en önemli maliyet kalemleri arasında yer aldığını aktardı. Üye markaların yüzde 91'inin fahiş kira artış taleplerinden şikayetçi olduğuna işaret eden Öncel, şunları kaydetti: "10 uzama yılı sona eren kontratlarda yüzde 400-500'e varan oranlarda kira artış talepleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Ayrıca şeffaf olmayan ortak alan giderleri nedeniyle AVM'lere her ay en az 700 milyon lira fazladan ödeme yapıyoruz. Her iki konuda da üyelerimizden yoğun şikayetler alıyoruz. Er veya geç fiyatlara yansıdığı için enflasyonla mücadeleye de zarar veren fahiş kira artışı talepleri ve şeffaf olmayan ortak alan giderleri sorununu yaklaşık 250 markamızın temsilcilerinin katıldığı toplantıda bütün boyutlarıyla ele aldık. Kiralarla ilgili kalıcı çözüm için ilgili mevzuatta değişiklik yapılması gerekliliği konusunda ortak mutabakat oluştu. Genel giderlerle ilgili de AVM yönetimlerinin Şubat 2023'te yürürlüğe giren yasanın gereklerini yerine getirmelerini bekliyoruz." Perakende cirolarında yabancıya satışların önemli yeri olduğunu vurgulayan Öncel, "Ülkemize 8 ayda gelen ziyaretçi sayısında yüzde 7,1'lik artışa rağmen üyelerimizin yüzde 80'i, yani her 5 markamızdan 4'ü, aynı dönemde yabancıya adet satışının geçen yıla göre azaldığını beyan etti." ifadelerini kullandı.

Tarım arazilerinin kiraya verilmesi Haber

Tarım arazilerinin kiraya verilmesi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; iki yıl üst üste işlenmeyen özel mülkiyetteki tarım arazileri devlet tarafından kiraya verilecek. Üretim seferberliği çatısı altında söz konusu arazilerin sezonluk tarımsal amaçlı kiraya verilmesine yönelik işlemleri yönetmelikle belirledi. Tartışmalı düzenlemeye ilişkin merak edilen 10 soru ve cevabı ise şöyle oldu: 1 - Hangi araziler kiralanacak? Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla sezonluk kiraya verilecek. 2 - Kiralanacak araziler nasıl tespit edilecek? Kiraya verilecek arazilerin tespiti için il veya ilçe tarım ve orman müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Arazi Tespit Komisyonu, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler üzerinden yapılacak çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Arazi tespitinde, bölgelerin hasat dönemine de bakılarak 1 Eylül'den 31 Ağustos'a kadarlık süre dikkate alınacak. 3 - İşlenmeyen tarım arazileri nerede ilan edilecek? İşlenmeyen tarım arazileri listesi il veya ilçe müdürlüklerince mahalle muhtarlıklarının ilan tahtalarında, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde ilan edilecek. Arazi malikleri ve diğer ilgililer, listelerle ilgili itirazlarını ilan süresi içerisinde komisyona yapabilecek. İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik, 22 Ağustos 2024'te yürürlüğe girdi. İçinde bulunulan birinci tespit yılına ait 1 Eylül 2023-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında işlenmeyen tarım arazilerine ilişkin ilk listeler, 30 Eylül 2024'te ilana çıkarılmış olacak. Üst üste iki yıl işlenmeyen arazilere ilişkin ilk listenin ise 1 Eylül 2025'te ilana çıkarılması ve ilk kiralamanın 16 Ekim 2025 tarihinde yapılması planlanıyor. 4 - Arazinin durumu kiralama işleminde nasıl değerlendirilecek? Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemleri kapsamına alınmayacak. Arazi sınıfı, parsel büyüklüğü ve verimlilik durumu tarımsal üretim için ekonomik olmayan arazilerin bu durumu tutanak altına alınarak o yılki kiralama işlemlerine dahil edilmeyebilecek. 5 - Kira bedeli nasıl belirlenecek? Kira bedeli, komisyon tarafından belirlenen rayiç bedelden düşük olamayacak. Tarım arazilerinin rayiç kira bedelinin tespitinde emsal olarak kullanılmak üzere, kiralanacak tarım arazisi ile benzer özellikte ve aynı yerleşim yerinde bulunan en az üç kiralanmış tarım arazisi tespit edilecek. 6 - Arazi kiralamak isteyenler nasıl başvuru yapacak? İlan edilen tarım arazilerini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz olarak doldurarak ilan süresi içerisinde il müdürlüğüne başvuru yapacak. Kiralama başvuruları Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de gerçekleştirilebilecek. 7- Kiralama işleminde kimlere öncelik tanınacak? Kiralama öncelikli olarak, kiraya verilecek tarım arazisinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak. Öncelikli gruplardan birden fazla istekli çıkması halinde en yüksek teklifi verene, öncelikli gruplardan istekli çıkmaması halinde ise diğer isteklilerden en yüksek teklifi verene kiralama yapılacak. 8 - Kira bedelleri kime ödenecek? Kira bedeli arazi sahibine ödenecek. Arazi maliklerine veya hak sahiplerine ulaşılamaması halinde, kira bedelleri bakanlıkça belirlenecek bir kamu bankasında araziye özgülenerek açılacak üçer aylık vadeli hesapta nemalandırılacak. Mülkiyeti ihtilaflı tarım arazilerinde ihtilafın giderilmesi halinde biriken kira geliri, hak sahiplerine payları oranında dağıtılacak. 9 - Araziler bir sonraki yıl da kiraya verilecek mi? Kiralama sezonu içerisinde, kiralanan tarım arazilerinin maliklerinden herhangi biri tarafından bir sonraki sezonda üretim yapacağına dair bir başvuru yapılmaması durumunda bu araziler üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri listesine eklenecek. Emsal olarak kullanılacak tarım arazisinin belirlenmesinde akrabalar ve hissedarlar arası kiralama, sosyal nedenlerle kiralamalar gibi özel amacı olan kiralama bedellerinin piyasa koşullarını temsil kabiliyetlerine dikkat edilecek. 10 - Kiracılar desteklerden yararlanabilecek mi? Kiralanan tarım arazileri bakanlıkça belirlenen kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden yararlandırılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.