TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ilaç

haberingundemi.com.tr - Ilaç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ilaç haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İlaç takibine yapay zeka destekli Haber

İlaç takibine yapay zeka destekli "e-Denetim" geliyor

Sağlıkta dönüşüm çalışmaları kapsamında daha önce Elektronik Reçete Sistemi (REÇETEM), ilaç ve tıbbi cihazların sistem üzerinden tekil takibine olanak sağlayan İlaç Takip Sistemi (İTS) ve Ürün Takip Sistemini (ÜTS) devreye alan TİTCK, ilk olma özelliğini taşıyan e-Denetim sisteminin oluşturulmasına ilişkin de çalışmalara başladı. Bu kapsamda, beşeri tıbbi ürün, tıbbi cihaz, özel tıbbi amaçlı gıdalar, biyosidal ve kozmetik ürünlere yönelik sürdürülen düzenleyici ve denetleyici faaliyetlerde yapay zeka destekli e-Denetim'e geçilecek. Sistemle, iş süreçlerinin hızlanması, manuel işlemler en aza indirilerek zaman tasarrufu sağlanması, denetim süreçlerinin daha kısa sürede tamamlanması ve böylelikle halk sağlığı için risk oluşturabilecek durumlara anında müdahale edilebilmesi amaçlanıyor. Daha etkili ve verimli denetim süreci yürütülecek Gelecek aylarda test çalışmalarının başlaması planlanan e-Denetim sisteminde, yapay zeka rutin denetim görevlerini otomatikleştirerek, denetçilerin karmaşık ve stratejik görevlere odaklanmalarına imkan tanıyacak. Böylelikle denetçiler, daha etkili, verimli ve güvenilir bir denetim süreci yürütebilecek. Yapay zekanın öğrenme yeteneği sayesinde, hatalar daha erken yakalanacak ve potansiyel sorunlar hızla giderilecek. e-Denetim ile elektronik ortamda toplanan verilerin analiz edilebilmesi kolaylaşacak, veri analitiği kullanılarak, eğilimler, anormallikler ve olası sorunlar daha hızlı tespit edilebilecek. İlaç Takip Sistemi ve e-Nabız ile entegre edilecek e-Denetim sistemi ayrıca yetkililer ve denetçilere, verilere bulundukları her yerden erişim imkanını sunacak. Denetim sonuçları ve süreçleri gerçek zamanlı olarak izlenebilecek. Denetçiler gerektiğinde uzaktan da inceleme yapabilecek. İlaç ve tıbbi cihazlarda "sürekli gözetim" ve hızlı müdahaleye olanak tanıyacak sistem, mobil cihazlara da entegre edilebilecek. Elektronik denetim, ayrıca kağıt kullanımının azaltılması ve maliyet tasarrufunu da sağlayacak. Denetim süreçlerinde kullanılmak üzere hazırlanan yapay zeka destekli e-Denetim sisteminin REÇETEM, İTS, ÜTS, Elektronik Süreç Yönetim Sistemi ve e-Nabız ile entegre edilmesi planlanıyor. Ayrıca sistem için geliştirilecek yazılım, veri güvenliği, gizliliği, siber tehditlere karşı koruma ve veri kaybını önlemek amacıyla en üst seviyede güvenlik önlemlerini barındıracak.

'Soğuk algınlığı ilaçları çok masum değil' Haber

'Soğuk algınlığı ilaçları çok masum değil'

Havaların soğumasıyla grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış yaşanıyor. Hastalığa karşı başta antibiyotik olmak üzere çeşitli ilaçların bilinçsiz kullanımının arttığı bugünlerde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Funda Ekimci Deniz uyarılarda bulundu. Deniz, soğuk algınlığı ilaçlarının masum olmadığına dikkat çekerek, "Grip ve soğuk algınlıklarının bilinen kesin bir tedavisi yok. Antibiyotiklerle tedavi etmiyoruz. Bu nedenle birinci tavsiyem hastaların hekimlerden antibiyotik istememeleri. Özelikle bu hastalıkların arttığı zamanlarda soğuk algınlığı ilaçları sıklıkla ve bilinçsizce tüketiliyor. Soğuk algınlığı ilaçları çok da masum değil. İçlerinde dekonjestan etkili efedrin-püsod efedrin gibi maddeler var ve bunların da kardiyovasküler yan etkileri mevcut, hipertansiyon, taşikardi gibi sonuçları olabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca hekimlere danışılmadan ilaç kullanılmamalı. Bunun dışında dinlenmek, düzenli uyumak, sıvı tüketimine dikkat etmek, düzenli beslenmek, bağışıklığı güçlendirici vitaminler almak, soğuk algınlığını daha hafif atlatmamızı sağlayacaktır. Bu hastalıklardan korunmak için öncelikle bulunduğumuz ortamı mutlaka havalandırmalıyız, Kapalı ve toplu ortamlarda mümkün mertebe kalmamaya dikkat etmemiz gerekiyor. El hijyeni yine burada çok önemli. Ellerimizi sık sık yıkamamız gerekiyor. Eğer çok kalabalık ortamlara gireceksek maske gibi kişisel ekipmanlar kullanabiliriz. Bu hastalıktan korunmak için özelikle kapalı ortamlardan kaçınmamız gerekiyor. Soğuk havalar değil, virüs hasta ediyor. Kapalı ortamlardan kaçınmak, ilaçlardan çok daha etkilidir" diye konuştu. "HER YIL GRİP AŞILARINI YAPTIRMALARINI TAVSİYE EDİYORUM" Deniz, açıklamasında şunları söyledi: "Özelikle küçük yaş gurubundaki çocuklara, yaşlılara ve kronik hastalığı bulunan hastaların mutlaka kış aylarına girmeden önce her yıl grip aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Grip aşıları influenza virüsüne karşı geliştirilen ve her yıl yeni suşa karşı yapılan aşılardır. Grip hastalığı daha fazla mortalite ve morbiliteye sahip olduğundan dolayı özelikle yaşlılarımızı ve kronik rahatsızlığı olan hastalarımızın hem hastalığı daha hafif atlatmaları için, hem de influenza virüse karşın ve onun yapabileceği komplikasyonlarına karşı bizleri koruyor. Mümkün mertebe bağışıklık sistemimizi geliştirmeye dikkat etmeliyiz. Uyku düzenimize dikkat etmemiz gerekiyor. Dengeli beslenmeliyiz. C vitamini, D vitamini, çinko gibi bağışıklığımızı destekleyecek şeyleri almalıyız. Tabii bunları öncelikle besinlerden sağlamak, meyve-sebze tüketimine, sıvı tüketimine önem göstermek gerekiyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.