TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ihracat

haberingundemi.com.tr - Ihracat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ihracat haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çin'in ihracatı tarife gerilimine rağmen arttı Haber

Çin'in ihracatı tarife gerilimine rağmen arttı

Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, nisanda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. İthalat ise nisanda yıllık bazda yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolar oldu, ülkenin bu dönemdeki dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak hesaplandı. Çin'in bu dönemde ABD'ye ihracatı yüzde 21 azalırken Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine yüzde 20,8, Avrupa Birliği(AB) ülkelerine ise yüzde 8,2 arttı. Analistler, artışın Çin'in ihracatının ABD'nin tarifeleri karşısındaki direncini gösterdiğini belirtti. Çin'in ihracatı yılın ilk 3 ayında yüzde 6,9 artış kaydederken ithalatı yüzde 6 gerilemişti. Ülkenin ihracatı mart ayında 12,4 artış kaydetmişti. Artışta Çinli üreticilerin, ABD'nin gümrük tarifelerini daha fazla yükselteceği beklentisiyle yüklü miktarda ön sevkiyat yapması etkili olmuştu. Öte yandan, Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre'de bir araya gelecek. Müzakerelerde ABD tarafını Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Çin tarafını ise Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng temsil edecek. Görüşmeler, iki ülkenin karşılıklı tarife artışlarının ardından bu konuda yürütülecek ilk müzakere olacak. ABD ile Çin arasındaki tarife restleşmesi ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da, aralarında Çin'in de olduğu ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri açıklamıştı. Çin'in karşılık vermesiyle iki ülke arasında başlayan tarife restleşmesi sonunda ABD, Çin'e uyguladığı gümrük tarifesini yüzde 145'e kadar çıkartmış, Çin de ABD'ye yüzde 125 gümrük tarifesi getirmişti. Washington yönetimi, diğer ülkelere getirdiği ek tarifeleri 90 gün ertelerken Çin'e yönelik tarifeler yürürlüğe girmişti.  

Türkiye 691 milyon 397 bin dolarlık halı sattı Haber

Türkiye 691 milyon 397 bin dolarlık halı sattı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'deki halı üreticileri 2025 yılının ilk üç ayında, 178 ülke ve serbest bölgeye toplam 138 milyon 640 bin metrekare halı ihraç etti. Türk halıcılar bu dış satım karşılığında 691 milyon 397 bin dolar gelir sağlarken, en fazla gelir 539 milyon 948 bin dolarla makine halılarından kazanıldı. Makine halılarını 122 milyon 282 bin dolarla özel tasarıma sahip tufte halılar, 27 milyon 311 bin dolarla el halıları ve 1 milyon 857 bin dolarla kilim takip etti. El halısı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53,2 oranında artış gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde en fazla halı ihracatı, 192 milyon 401 bin dolarla ABD'ye yapıldı. Suudi Arabistan 93 milyon 478 bin dolarla ikinci sırada yer alırken, 53 milyon dolarla İngiltere onu takip etti. 2025'ten beklenti yüksek Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, halı ihracatçıları olarak 2025'ten beklentilerinin önceki yıllara kıyasla daha yüksek olduğunu söyledi. Ticaret heyetlerinin uzak ülkelere yönelik çalışmalarının karşılığını almayı hedeflediğini belirten Kaplan, şunları kaydetti: "Daha önce Hindistan, Avustralya, Malezya, Tanzanya, Kenya, Moritanya ve Senegal gibi ülkelere ticaret heyetleri düzenledik. Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Finlandiya, İsveç ve Norveç'e yönelik heyet çalışmalarımızı planladık. Heyetlerimize katılan firmalardan sürekli olumlu geri bildirimler alıyoruz. İhracatçı firmalarımızı kısa sürede çok sayıda alıcı firmayla buluşturarak oldukça maliyet etkin çözümler sunuyoruz." Kaplan, ürünleri uluslararası alanda daha fazla tanıtarak kaliteleriyle pazar payını artırmayı hedeflediklerini, geçen yıl 2,8 milyar dolar olan ihracatı bu yıl daha da yukarı taşımayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Limon ihracatı geçici olarak durduruldu Haber

Limon ihracatı geçici olarak durduruldu

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, gıda arz güvenliğinin sağlanması hedefiyle tarımsal ürünlerin ve gıda maddelerinin arz ve talep dengesi ile yurt içi ve dışı fiyat gelişmeleri yetkili kurumlar tarafından yakından takip ediliyor. Yerli üretimin korunması ve artırılması, spekülatif fiyat artışlarına meydan verilmemesi amacıyla da ihtiyaç duyulması halinde dış ticaret politikası araçları, ilgili kurumlarla koordinasyon halinde Bakanlık tarafından kullanılıyor. Bu kapsamda, yakın zamanda özellikle Adana, Mersin ve Hatay'da yaşanan don vakalarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar neticesinde gerekli tedbirlerin alınmasında fayda olduğu kanaatine varıldı. İhtiyaç duyulması halinde gerekli ilave tedbirler değerlendirilecek İki bakanlığın koordinasyonuyla limonun 8 Nisan'dan itibaren ihracatının geçici olarak durdurulmasına karar verildi. Piyasa şartları yakından takip edilerek, ihtiyaç duyulması halinde gerekli ilave tedbirler değerlendirilecek. Gelecek dönemde de Ticaret Bakanlığı tarafından, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla güçlü bir işbirliği yapılarak, gıda arzının ve güvenliğinin korunması, halkın gıdaya makul fiyatlarla ulaşımının kolaylaştırılması ve gıda piyasalarında oluşabilecek manipülatif durumların engellenmesine yönelik olarak, bütün politika tedbirlerine ve denetim araçlarına, bundan önce olduğu gibi kararlılıkla başvurulması kararlaştırıldı.

Türkiye'nin Portekiz'e ihracatı rekor kırdı Haber

Türkiye'nin Portekiz'e ihracatı rekor kırdı

Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerini geliştirmeye devam ederken bu bölgeye yaptığı ihracatındaki pozitif ivmelenme dikkati çekti. Bölge, yavaşlayan ekonomik aktivitesine rağmen, geçen ay Türkiye'nin en iyi pazarı konumu olmayı sürdürdü. AB ülkelerine yapılan ihracat şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,3 artarak 8 milyar dolara çıktı. Bu dönemde AB ülkelerine yapılan dış satım, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 40'ını oluşturdu. Türkiye bu bölgede ikili ticaret ilişkileri de gelişmeye devam ederken, geçen ay Portekiz'e yapılan ihracatta da dikkati çekti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye şubatta 150,6 milyon dolarla Portekiz'e tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Bu ülkeye yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artış kaydetti. En çok ihracatı otomotiv sektörü yaptı Sektörel bazda bakıldığında Portekiz'e en fazla ihracatı 47,8 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Otomotiv sektörünün ardından ülkeye, çelik sektörü 31,9 milyon dolarlık, tekstil ve hammaddeleri 20,2 milyon dolarlık, kimyevi maddeler ve mamulleri 15,5 milyon dolarlık, elektrik-elektronik sektörü 7,8 milyon dolarlık ihracat yaptı. Portekiz'e, makina ve aksamları 6,8 milyon dolarlık, demir ve demir dışı metaller 5,6 milyon dolarlık, iklimlendirme sanayisi 4,2 milyon dolarlık, hazır giyim ve konfeksiyon 2,2 milyon dolarlık, su ürünleri ve hayvansal mamuller 2 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Böylece şubat ayında Portekiz'e dış satım yapan ilk 10 sektörün 9'u sanayi bünyesinde yer aldı. İhracat artışında çelik sektörü zirvede Şubat ayında Portekiz'e ihracatını değer bazında en fazla artıran sektör, 22 milyon dolarla çelik sektörü oldu. İhracat artışında, bu sektörü 16,5 milyon dolarla otomotiv endüstrisi, 3 milyon dolarla makina ve aksamları, 1,3 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1,2 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti. İl bazında bakıldığında ise ülkeye, İstanbul'dan 38,7 milyon dolarlık, Bursa'dan 29,4 milyon dolarlık, Hatay'dan 22,9 milyon dolarlık, Sakarya'dan 7,8 milyon dolarlık, Kahramanmaraş'tan 7,4 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı yüzde 35,5 arttı Haber

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı yüzde 35,5 arttı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye'de başlayan iç savaşın göç, terör ve Türkiye'nin Orta Doğu'ya ve Körfez'e ticaret akışının kesilmesi gibi etkilerinin olduğunu söyledi. Geçen ay Suriye'de halk devrimiyle Esed rejiminin yıkıldığını hatırlatan Bolat, "Yeni yönetim Türkiye ile yakın işbirliği içinde. Yeni dönemde Türkiye ile Suriye arasında ekonomi, ticaret, yatırım ve yeniden imar çalışmalarında çok büyük ivme sağlanacak." diye konuştu. Bolat, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarıyla Suriye'de ciddi bir bölgenin özgürlüğüne kavuşturulduğunu aktararak, bunun neticesinde Esed rejiminin güney sınırlarında herhangi bir kontrol ve denetiminin kalmadığını bildirdi. "Bazı gümrük vergilerinde artış, bazılarında indirim oldu" İç savaş döneminde Suriye'nin ihtiyaçları nedeniyle gıda, inşaat malzemeleri ve diğer unsurlarda ciddi gümrük oranları olmadığını belirten Bolat, yeni yönetimin idareyi ele aldıktan sonra kamu harcamaları için gelir toplamak düşüncesiyle 11 Ocak'ta 6 bin 302 gümrük tarifesinde değişikliğe gittiğini söyledi. Bolat, bu çerçevede Suriye'nin, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak sınırlarındaki gümrük kapıları da dahil olmak üzere yeni ve ortak bir gümrük vergisi rejimine geçtiğini aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bunun neticesinde Suriye'nin kuzeyine yapılan ihracatta bazı kalemlerde gümrük vergilerinde artış, bazılarında indirim oldu. Artışlar olunca Suriye'deki yeni yönetimin sadece Türkiye'den giden ürünlere gümrük vergilerini çok büyük oranlarda artırdığı ve Arap ülkeleri için artırmadığı gibi maalesef yanlış, maksatlı, bilgi kirliliği yapan haberler olduğunu gözlemledik." Bu gelişmenin ardından Suriyeli yetkililerle temasa geçtiklerini anlatan Bolat, yeni yönetimin, bu kararı kamu harcamalarını karşılayabilmek için aldığını ve sadece Türkiye'ye yönelik bir uygulama olmadığını ilettiğini aktardı. "Bizim kendilerine teklif ettiğimiz unsurları da kabul ettiler" Bolat, Suriye'nin, Türkiye'ye destekleri için şükranlarını ifade ettiğini de bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim kendilerine teklif ettiğimiz unsurları da kabul ettiler. 2007'de imzalanan Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşması vardı. İç savaş çıkınca bu anlaşma iki tarafça da askıya alındı. Biz, 'En geniş anlamda yeniden canlandıralım, bir araya gelelim ve ürün bazında gerekli çalışmaları yapalım' teklifinde bulunduk ve bu konuda olumlu düşündüklerini söylediler. Yani bir mutabakatımız var. İkincisi, temel ihtiyaç ürünlerinde gümrük vergisi artışlarının Suriye içinde de yüksek enflasyon doğuracağı ikazında bulunarak bunlarda indirime gitmelerinin faydalı olacağını, enflasyona engel olacağını ifade ettik. Bize bakan yardımcımız başkanlığındaki teknik ekibin ziyaretinden bir gün sonra 269 üründe bunların arasında süt, yumurta, un, demir çelik ile plastik ürünler gibi inşaat sektöründe ve gıda sektöründe ihtiyaç duydukları temel ürünlerde çok ciddi gümrük vergisi indirimleri yapmaya karar verdiklerini resmen bildirdiler." "İhracatımızda artış gerçekleşti" Türkiye'den Suriye'ye ihracat yapılamadığı ve tırların gümrük kapılarında kilometrelerce uzunluktaki kuyrukta beklediği yönündeki iddialara da yanıt veren Bolat, Türkiye'nin rejim yıkılmadan önce geçen yıl Suriye'nin kuzeyine 2,2 milyar dolar ihracat, 450 milyon dolar ithalat yaptığını bildirdi. Bolat, Suriyeli yetkililerin, "Türkiye'ye karşı asla tek taraflı ve zorlaştırıcı bir karar almamız düşünülemez, Şam'a kadar olan bütün coğrafyada Türk ürünleri satılabilmektedir." ifadelerini kullandığını söyledi. Bu ülkeye yönelik yılın ilk ayındaki dış ticaret rakamlarına da dikkati çeken Bolat, şu değerlendirmede bulundu: "Ticaret rakamına baktığımızda 1-25 Ocak 2024'te sadece Suriye'nin kuzeyine 161 milyon dolar ihracatımız varken, bu yılın ilk 25 gününde ihracatımız yüzde 35,5 artışla 219 milyon dolara yükseldi. İhracat rakamları artışı göstermekte. 'Suriye gümrük vergilerini artırdı, Türkiye'den mal almıyor' gibi suçlamalar tamamen art niyetli, açgözlü, maksatlı ve mesnetsiz. Bunların doğru olmadığını bir kez daha duyurmuş oluyorum. Gümrük vergileriyle ilgili 11 Ocak kararları alındıktan sonra bu tarihle 25 Ocak arasındaki 14 günde ihracatımız 130 milyon dolar oldu. Bu rakam 2024 yılının aynı döneminde sadece 98 milyon dolardı. Suriye gümrüğü tek bir rejim haline geldikten sonra bile ihracatımızda yüzde 33 artış gerçekleşti." "İhracat rakamlarını araç sayıları da doğruladı" Bolat, araç sayısının da bu gelişmeyi doğruladığını, Hatay'daki Cilvegözü, Zeytindalı ve Yayladağı gümrük kapılarından 15-20 Ocak'ta 532 aracın Suriye'ye geçtiğini söyledi. Bu yılın ilk 5 gününde 527 aracın Suriye'ye gittiğine dikkati çeken Bolat, "Yani 11 Ocak'tan önceki araç sayısından daha fazla tırımız Suriye'ye ihracat taşıması yapmıştır. Öncüpınar, Çobanbey, Karkamış, Akçakale, Ceylanpınar kapılarına baktığımızda da 1-5 Ocak'ta günde 344 tırımız ihracat taşıması yaparken, 15-20 Ocak'ta 484 aracımız taşımacılık yapıyor. 'Suriye Türkiye'den ithalatı durdurdu, yüksek gümrük vergileri uyguladı' gibi ithamların doğru olmadığını hem artan ihracatımız hem de artan ihracat tır taşımalarımız yalanlamaktadır." ifadesini kullandı. Suriyeli yetkililerin, ülkedeki yeniden imar faaliyetlerinde Türk inşaatçılarının tecrübelerinden yararlanmak istediklerini dile getirdiklerini anlatan Bolat, şunları kaydetti: "Güya 11 Ocak'taki bu kararlardan sonra Habur kapımızdan tırların gittiği, oradan YPG, PYD terör örgütünün kontrol ettiği bölgelere mal taşındığı iddiası da kesinlikle doğru değil, yanlıştır. Kuzey Irak'ta çok yüksek gümrük vergileri var. Yani Türk ihracat yükü Kuzey Irak'ta gümrük vergilerini yüksek oranda ödeyecek sonra Suriye tarafına geçmek için bir kez daha ödemek zorunda kalacak. Bu, makul olmayan, çok da pahalı bir ihracat taşıması olur ki biz gerek fiziki kontrolle, gerekse güvenlik kontrolleriyle, gerekse de rakamlar itibarıyla bu iddianın da yalan, yanlış olduğunu ortaya çıkardık. Bunun da kamuoyumuzca bilinmesini arzu ediyoruz."

Serbest bölgelerden 12 milyar dolar ihracat yapıldı Haber

Serbest bölgelerden 12 milyar dolar ihracat yapıldı

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, katma değerli üretim ve ihracatın merkezleri olan serbest bölgelerin Türkiye'nin üretim kapasitesine, istihdam imkanlarına ve dış ticaret performansına güç katmaya devam ettiği vurgulandı. Söz konusu bölgelerdeki toplam ihracatın 2024'te 12 milyar dolar olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı: "Serbest bölgelerin ithalatı 2023'e göre yüzde 14,8 düşüşle 7,9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Böylece, Ticaret Bakanlığımıza bağlı serbest bölgelerin dış ticaret fazlası 2023'teki 3,2 milyar dolar seviyesinden 2024'te 4,1 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 152'ye yükselerek, serbest bölgelerin uluslararası ticaretteki rekabetçi gücünü bir kez daha teyit etmiştir." İstihdam 100 bine yaklaştı Açıklamada, orta-ileri (yüzde 47,7) ve yüksek (yüzde 8,3) teknoloji sınıflarına giren malların ihracattaki payının, 2023'teki yüzde 52,37 seviyesinden 2024'te yüzde 56'ya yükseldiğine dikkat çekildi. Geçen yıl buralardaki satışlar içerisinde ihracatın payının 2023'teki yüzde 71 düzeyinden 2024'te yüzde 74'e çıktığı belirtilen açıklamada, yıl sonu itibarıyla, 524'ü yabancı olmak üzere, toplam 2 bin 91 firmanın faaliyet gösterdiği serbest bölgelerde istihdamın 96 bin 436 kişiye ulaştığı bildirildi. Serbest bölgelerin sadece dış ticarete değil yüksek teknoloji odaklı üretime ve istihdama da güç verdiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Katma değer üreten bu bölgeler, Türkiye'yi küresel ekonomide daha güçlü bir konuma taşıyor. Serbest bölgelerimizi daha da güçlendirmek, ülkemizin kilit ihracat üsleri haline getirmek üzere çalışmalarımızı 2025 yılında da sürdüreceğiz."

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
haberingundemi.com.tr En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.