TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Havacılık

haberingundemi.com.tr - Havacılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Havacılık haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Eskişehir'den 514 milyon dolarlık ihracat Haber

Eskişehir'den 514 milyon dolarlık ihracat

Küpeli, yazılı açıklamasında, Eskişehir'in havacılık ve savunma sanayisindeki başarılarına devam ettiğini belirtti. Eskişehir'den toplam 1 milyar 577 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiği aktaran Küpeli, dünyadaki zorlu ekonomik koşullara rağmen ihracattaki artışın sürdüğünü ifade etti. Küpeli, kentin havacılık ve savunma sanayisindeki ihracat artışına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "TİM verilerine göre 2023 yılında 436 milyon dolar olan havacılık ve savunma sanayi ihracatımız 2024 yılında yüzde 18 artışla 514 milyon dolara çıktı. Bu rakam yıllık toplam ihracatımızın yüzde 33'ünün havacılık sektöründen yapıldığını gösteriyor. Havacılık sektöründeki kuruluşlarımız dünyanın önde gelen en büyük sivil ve askeri havacılık firmalarına başarıyla üretim yapmaya devam ediyor. Her geçen yıl hem ihracatımız artıyor hem de üretilen parça ve iş sayısı büyük bir hızla artıyor. Eskişehir'deki özellikle havacılık sanayisindeki gelişmiş ana ve yan sanayi ilişkisi, nitelikli ve kalifiye işgücü, gelişmiş makine ve ekipman alt yapısı, eğitim kurumlarının varlığı bu alandaki yeni yatırımlar konusunda Eskişehir'in öne çıkmasında büyük rol oynuyor." Nadir Küpeli, Eskişehir'in havacılık ve savunma sanayisinde Ankara ve İstanbul'dan sonra en fazla ihracat yapan 3'üncü il olduğunu vurguladı. Söz konusu kentlerin Türkiye'nin savunma sanayisi ve havacılık sektöründeki toplam ihracatının yüzde 90'ını gerçekleştirdiğine değinen Küpeli, şunları kaydetti: "Eskişehir OSB'ye havacılık ve savunma sanayisi alanında yatırım yapmak isteyen, yüksek teknoloji getiren firmalarla görüşmelerimiz sürüyor ve onlara her zaman öncelik tanıyoruz. İhracattaki ve yeni yatırımlardaki artış temposunun bu şekilde devam etmesi durumunda 2030 yılında Eskişehir'den yılda en az 1 milyar dolarlık havacılık ve savunma sanayisi ürünü ihracatının gerçekleştirileceğini öngörüyoruz."

Hava araçlarına lazer tutana 131 bin 176 lira ceza kesilecek Haber

Hava araçlarına lazer tutana 131 bin 176 lira ceza kesilecek

"SHGM Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelikte Yer Alan İdari Para Cezalarının Yeniden Değerlendirilmesine İlişkin Tebliğ", Resmi Gazete'nin 5. mükerrerinde yayımlandı. Buna göre, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere SHGM tarafından uygulanacak idari para cezaları, yüzde 43,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artırıldı. Artışla sektöre ilişkin eğitim kuruluşları, bakım kuruluşları, üretim kuruluşları, havacılık işletmeleri, balon işletmeleri, yer hizmetleri kuruluşları, yetkili havacılık tıp merkezleri, havacılık işletmesi ve seyrüsefer hizmet sağlayıcıları, terminal işletmesi sıhhi ve gayri sıhhi iş yerleri, şahıslar ve ilgili kuruluşlara verilebilecek cezalar 19 bin 668 lira ile 131 bin 176 lira arasında belirlendi. Yolcuya uçak içerisinde duman çıkaran cihaz ya da mamul kullanması halinde 19 bin 668 lira idari para cezası uygulanacak. Bakım yaptırmayan araç sahibine 131 bin 176 lira ceza yazılacak Bakım şartlarına uygun şekilde bakım yapılmaması ya da yaptırılmaması halinde hava araç sahibine 131 bin 176 lira ceza yazılacak. Güvenlik kontrol noktalarında uyarılmalarına rağmen taranmaya, elle aranmaya mukavemet gösterilmesi, güvenlik personelinin işini yapmasına engel olunması halinde ise 26 bin 226 lira ceza uygulanacak. Lazer ve havai fişek gösterilerine 19 bin 668 lira ceza İzinsiz lazer, havai fişek gösterisi gerçekleştirilmesinde de 19 bin 668 lira idari ceza kesilecek. Uçuş emniyetini riske edecek şekilde hava araçlarına lazer tutulması, uçak haberleşmesine müdahale edilmesi veya benzer  ihlallerde ise 131 bin 176 lira para cezası uygulanacak. İnsansız hava araçları (İHA) ile izinsiz veya kayıtsız tescil olmadan uçuş gerçekleştirenlere 78 bin 701 lira ceza verilecek.

İngilizce bilen üniversite mezunlarına Haber

İngilizce bilen üniversite mezunlarına "pilotluk" çağrısı

TOBB Sivil Havacılık Sektör Meclis Başkanı Bilal Ekşi, yüksek gelir ve özlük hakları nedeniyle cazip olan pilotluk mesleği için İngilizce bilen gençleri pilot olmaya davet ederek, "Sektörün gelecek yıllarda 800'ü THY'nin olmak üzere 1500'e yakın pilot ihtiyacı bulunuyor. Bu nedenle oluşacak pilot açığının kapatılması amacıyla pilotluk eğitimlerine ağırlık vereceğiz." dedi. TOBB bünyesindeki sektör meclisinde havacılığa ilişkin her konunun görüşüldüğüne işaret ederek, sektör bileşenlerinin ortak kararıyla problemlerin ve çözüm önerilerinin TOBB aracılığıyla devletin ilgili mercilerine iletildiğini anlattı. Bu yılın sektör açısından çok iyi geçtiğini bildiren Ekşi, "Elbette zorlukların olduğu konular var ama genel olarak dünya havacılığına kıyasla bu yıl sektörün pozitif geçtiğini söyleyebiliriz." diye konuştu. Ekşi, sektör olarak gelecek yıl Orta Doğu'daki çatışmaların sektöre yönelik olumsuz etkilerinin kalkmasını temenni ettiklerini söyledi. Söz konusu çatışmaların bölgeyi de olumsuz etkilediğine dikkati çeken Ekşi, "Çünkü bu çatışmalı alan sadece o ülkelerle sınırlı kalmıyor, diğer yerleri de etkiliyor. Aynı zamanda Türkiye'deki havalimanları, hizmet veren kurum ve kuruluşlar da etkileniyor." ifadelerini kullandı. Ekşi, sektörün gelecek yıl için belirlediği bir diğer hedefin de pilot yetiştirmek olduğunu belirterek, sektörün her geçen yıl biraz daha fazla büyüdüğünü dile getirdi. Gençlere pilot olmaları için çağrıda bulunan Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüksek gelir ve özlük haklarının çok iyi olması dolayısıyla cazip olan pilotluk mesleği için 4 yıllık üniversite mezunu, 20 ila 30 yaş arasında, orta üstü seviyede İngilizce bilen gençlerimize, eğitimlerimize katılarak pilot olmaları için davette bulunuyoruz. Her geçen yıl büyüyen hava yolu şirketlerinde başvuruda bulunan adaylar, öncelikle yabancı dil eğitimine tabi tutuluyor. Bu sınavı geçen adaylarımız, iki yıl süren eğitimde de başarılı olmalarının ardından sektörde pilot olarak istihdam ediliyor." Gelecek yıllarda oluşacak pilot açığının kapatılması için pilotluk eğitimine ağırlık vereceklerinin altını çizen Ekşi, "Sektörün gelecek yıllarda 800'ü THY'nin olmak üzere 1500'e yakın pilot ihtiyacı bulunuyor. Bu nedenle oluşacak pilot açığının kapatılması amacıyla pilotluk eğitimlerine ağırlık vereceğiz. Türk hava sahasında hizmet veren uçaklarımızda görev alacak pilotlardan çoğunun Türk olmasını istiyoruz. Şu anda THY'nin Aydın Çıldır'daki eğitim okulunda, diğer uçuş okullarında ve bazı üniversitelerde pilotluk eğitimleri veriliyor." değerlendirmesinde bulundu. Ekşi, Orta Doğu'da barışın sağlanmasıyla sektörün daha da büyüyeceğini, böylece pilot ihtiyacının daha da artacağını aktardı. Havacılık sektörü ne kadar büyürse Türkiye'nin de bundan o kadar fazla yararlanacağına vurgu yapan Ekşi, sektöre ilişkin mevzuatların çalışmalarının hem milletin hem de hava yolu şirketlerinin lehine olacak şekilde hazırlanmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace'i satın alıyor Haber

Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace'i satın alıyor

Baykar'dan yapılan açıklamaya göre, İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanlığı ülkenin havacılık devi firması Piaggio Aerospace'in Baykar’a satışına onay verdi. Dünyanın en büyük silahlı insansız hava aracı (SİHA) şirketi olan Baykar, İtalya’nın 1884 yılında kurulan köklü havacılık firması Piaggio Aerospace'i satın almak için düzenlenen ihalede en iyi teklifi veren firma oldu. Baykar çekişmeli bir sürece sahne olan ihaleyi farklı ülkelerden teklif veren rakiplerini geride bırakarak kazandı. Baykar, ihale sürecinde finansal değerleme çalışmalarını Pragma Danışmanlık ile yürüttü. Havacılık sektöründe "gökyüzünün Ferrarisi" olarak bilinen P.180 Avanti iş jetleri ve uçak motorları üretimiyle tanınan Piaggio Aerospace, aynı zamanda bakım, onarım ve revizyon (MRO) hizmetleriyle İtalya'nın savunma sanayisi ekosisteminde stratejik bir role sahip bulunuyor. Piaggio, 140 yıllık geçmişiyle İtalya’nın teknoloji altyapısına önemli katkılar sunmasıyla tanınıyor. Şirketin yeniden faaliyete geçmesinin net ve iddialı bir endüstriyel vizyonla güvence altına alındığını belirten İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso, "Altı yıllık bekleyişin ardından Piaggio Aerospace’e bir gelecek sunuyoruz. Ülkemiz için stratejik bir varlık olan bu şirket, uzun vadeli bir üretim perspektifiyle yeniden canlandırılırken, kurumsal yapılar ve iş gücü korunuyor." ifadelerini kullandı. Üretim kapasitesi güçlenecek Bu satın almayla birlikte Baykar, Avrupa havacılık pazarındaki etkisini artırırken, Piaggio’nun tarihi mirasını koruyarak üretim kapasitesini güçlendirmesini sağlayacak. Baykar'ın gelecek vizyonuyla birlikte şirketin İtalya’da sağladığı istihdamın büyümesi de hedefleniyor. Baykar’ın bu stratejik adımı Türk havacılık sanayisinin global düzeydeki başarılarına bir yenisini eklerken, bu anlaşmayla birlikte Piaggio’nun tarihi kimliği de geleceğe taşınacak. Baykar, 2023’te 1,8 milyar dolarlık ihracat yaparak Türkiye’deki tüm sektörlerde en çok ihracat gerçekleştiren ilk 10 firma arasında yer aldı. ABD Merkezli düşünce kuruluşu CNAS’in (Yeni Amerika Güvenlik Merkezi) raporuna göre, Türkiye dünya İHA ihracat pazarının yüzde 65'ini domine ediyor. En yakın ABD'li rakibinden 3 kat daha büyük olan Baykar ise tek başına bu pazarın yaklaşık yüzde 60'ına sahip bulunuyor. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, toplamda 35 ülkeye Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA ihracatı gerçekleştiriyor.

THY yılın üçüncü çeyreğinde 24,5 milyon yolcu taşıdı Haber

THY yılın üçüncü çeyreğinde 24,5 milyon yolcu taşıdı

THY'den yapılan açıklamaya göre, şirket, küresel ölçekte devam eden jeopolitik gerilimler, uçak üretiminde yaşanan darboğaz ve motor problemlerine rağmen çevikliği ve geniş uçuş ağı sayesinde büyümesini kesintisiz sürdürerek yılın üçüncü çeyreğinde taşıdığı yolcu sayısını 24,5 milyona yükseltti. Temmuz-eylül döneminde THY'nin toplam geliri geçen yılın aynı döneminin yüksek baz etkisine rağmen yıllık olarak yüzde 4,9 yükseldi ve 6,6 milyar dolara ulaştı. Toplam gelirin yüzde 84'ünü oluşturan yolcu gelirleri Uzak Doğu bölgesinin güçlü katkısıyla 5,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, kargo gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artarak 911 milyon dolar oldu. Turkish Cargo üçüncü çeyrekte taşıdığı kargo miktarını yüzde 16,8 artırırken, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) eylül ayı verilerine göre yüzde 5,7 pazar payıyla dünyanın en büyük üçüncü hava kargo taşıyıcısı oldu. Üçüncü çeyrekte toplam yolcu ve kargo gelirinin yaklaşık 4,9 milyar doları ihracat geliri olarak kaydedilirken, 9 ayda THY'nin ülkeye kazandırdığı toplam ihracat tutarı 12,9 milyar dolara ulaştı. Ortaklığın 2002 yılından bu yana 18 katına çıkarak yaklaşık 40 milyar dolara ulaşan toplam varlığı Türkiye ekonomisi için önemli bir değer kaynağı oluşturmaya devam etti. Esas faaliyet karı 1,3 milyar dolar oldu Yolcu birim gelirlerindeki rekabet kaynaklı baskı, motor problemleri ve küresel enflasyonun maliyetler üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle esas faaliyet karı üçüncü çeyrekte 1,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ortaklığın operasyonel nakit yaratma gücünü gösteren FAVKÖK (faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar) ise 2,3 milyar dolar oldu. Aynı dönemde FAVKÖK marjı yüzde 35,2'ye ulaşarak hem tarihsel ortalamasının hem de emsallerinin üzerinde kaydedildi. THY'nin etkin ve dinamik portföy yönetimi sayesinde ürettiği finansal gelirleri ise net karını destekleyen önemli bir unsur oldu. Uçak sayısı 467'ye çıktı 100. Yıl Stratejisi çerçevesinde 2033 yılında 800 uçağı aşan bir filoya sahip olmayı hedefleyen Ortaklık, uçak üretiminde yaşanan darboğaza rağmen yılın 9 ayında filosunu yıllık yüzde 9 büyüterek uçak sayısını 467'ye çıkarttı. Filosunu genişletirken uçak finansmanında uyguladığı çeşitlendirme stratejisiyle finansman maliyetini ve kur risklerini en aza indirmeyi hedefleyen Türk Hava Yolları, üçüncü çeyrekte 3 adet Airbus A350 uçağı için Çin Yuanı ile borçlanarak bu döviz cinsinde Çin anakarası dışında ilk kez finansman sağlayan hava yolu oldu. Aynı dönemde yakıt verimliliği yüksek 2 adet A321-Neo uçağının finansmanı için ilk kez sürdürülebilirlik bağlantılı kredi kullanan Ortaklık, sürdürülebilir finansman alanında da yer edindi. Havacılık sektörünün her alanında başarılarıyla adından sıkça söz ettiren THY, öncü niteliğindeki finansman işlemleriyle de dikkatleri üzerine çekti ve Airline Economics tarafından üç ayrı finansman ödülüne layık görüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.