TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Erzurum

haberingundemi.com.tr - Erzurum haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Erzurum haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Erzurum'un yöresel lezzetleri turizmle buluşacak Haber

Erzurum'un yöresel lezzetleri turizmle buluşacak

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Başkanlığının EİT 2025 etkinliklerine hazırlık için başlattığı çalışma kapsamında, akademisyenler, kurum müdürleri, farklı meslek gruplarında çalışanlar ile üniversite öğrencilerinin katılımıyla Tekman'a "lezzet turu" düzenlendi. İlçede önümüzdeki yıl düzenlenecek etkinliklerde dünyaya tanıtılacak gırar çorbası, soğuk büryan, lor böreği, sarı burma tatlısı, sazan balığı köftesi, Tekman domas peyniri, işkembe dolması gibi 41 çeşit lezzeti tadan katılımcılar, daha sonra bölgenin güzelliklerini gezdi. EİT 2025'te off-road ve dengbej festivali ile at yarışlarının organize edileceği ilçede, yöresel lezzetlerin de gastronomi turizmine dahil edilmesi hedefleniyor. "Tekman, Erzurum'da küçükbaş hayvancılıkta bir numara" Tekman Kaymakamı Hasan Raşit Taşkın AA muhabirine, Erzurum'un "2025 Turizm Başkenti" etkinleri kapsamında ilçede çeşitli programlar yapılacağını söyledi. Tekman ilçesinin Palandöken'in doğaya bakan yüzünü temsil ettiğini ifade eden Taşkın, "İlçemiz kendine özgü kültürel zenginlikleriyle Erzurum'un kültür haritasına büyük bir katkı da bulunmaktadır. Bu anlamda bu etkiyi gastronomide görmek mümkündür. Tekman, Erzurum'da küçükbaş hayvancılıkta bir numara. Bu anlamda süt ve süt ürünlerinin üretilmesi anlamında büyük bir marka değerine sahip." dedi. Yöresel ürünlerden bahseden Taşkın, şöyle konuştu: "Gastronomi anlamında yöremizde tuz yetiştiriciliği yapılıyor ve sofralarımıza lezzet veriyor. Gırar çorbası da Tekman'ın kendine has ve endemik yetişen bir çorba ve aş otu ile yapılıyor. Gırar çorbamız keşfedilmeyi bekleyen lezzet kaynağımız. Bu manada ilçemizin kendine özgü lezzetlerinden domas peynirimiz yine sofrada yerini alıyor. Gerçekten misafirlerimizin tattığı zaman tadı damağında yer edinecek. Misafirlerin tüketmek isteyecekleri ürünlerimizden bir tanesi. Diğer bir lezzetimiz de büryandır. Siirt büryanından farklı olarak Tekman ilçesinin kendine özgü düğün yemeklerinde soğuk olarak tüketiliyor." "2025 etkinliklerinde turistleri ilçemize bekliyoruz" Taşkın, çoğunluğu kahvaltıda tüketilen 41 çeşit lezzete sahip olduklarını belirterek, bu tatları dünyaya duyurmak istediklerini dile getirdi. Yüksek kalitede bal üretimi de yaptıklarını anlatan Taşkın, şöyle konuştu: "2025 etkinliklerinde turistleri ilçemize bekliyoruz. İlçemizde, off-road festivali planlıyoruz. Dengbej Festivali, at yarışı organizasyonu olacak. Bu faaliyetler içerisinde tabii ki yöresel ürünlerimizin, yöresel lezzetlerimizin de turistlerimizin tatması için bütün olanakları sağlamış olacağız. Off-road festivalini 14 Şubat'ta planlıyoruz. Dolayısıyla gelen misafirlerimiz hem Erzurum'un kendine özgü o kış iklimini, kış havasını off-road sporuyla beraber tecrübe etmiş olacaklar hem de Tekman'ın sıcak misafirperverliğini inşallah iliklerine kadar yaşamış olacaklar."

ERZURUM'DA 7 BİN YILLIK TARİH Haber

ERZURUM'DA 7 BİN YILLIK TARİH

İlçeye bağlı Ömertepe Mahallesi'nde 4 yıl önce başlanan ve bu yıl Cumhurbaşkanı kararlı sürdürülen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rabia Akarsu'nun başkanlığında devam ediyor. Kazı çalışmalarında, 7 bin yıl öncesine ait taş mimari izler, sabit ocaklar, tahıl siloları, fırın ve seramik atölyeleri gün yüzüne çıktı. Kazı başkanı Akarsu, 2021 ve 2023 yılları arasında Erzurum Müze Müdürlüğü ve kendisinin bilimsel danışmanlığında başlanan kazıların, bu yıl Cumhurbaşkanı kararlı sürdüğünü söyledi. Ağustos ayından itibaren farklı üniversitelerden bilim adamlarının yanı sıra, öğrenci ve işçilerden oluşan 15 kişilik ekiple çalıştıklarını ifade eden Akarsu, "Bu sene geçen yıl tespit ettiğimiz Orta Kalkolitik Çağ tabakasından başlamayı planladık ve 1,5 aydan fazla zaman geçti. Daha erken dönemlere ulaştığımızı görüyoruz. Erken kalkolitik dönemle ilgili tabakaya da ulaşmış durumdayız. Yuvarlak taş mimari izler açığa çıkardık, seramik malzemede değişim görüyoruz, yine farklı yapılarda ocak izleri açığa çıkardık." dedi. "Yuvarlak formda sabit ocaklar çıkardık ve bunları müzeye verdik" Kazı çalışmalarını ana toprağa kadar devam ettirip genişleteceklerini dile getiren Doç. Dr. Akarsu, şöyle devam etti: "Milattan önce üçüncü bin yıla ait taş mimari izlerini açığa çıkarmak Erzurum'da çok önemli bilgiydi. Oradan yuvarlak formda sabit ocaklar çıkardık ve bunları müzeye verdik. Bu yıl itibarıyla erken kalkolitik tabakaya ulaşmış durumdayız. Pulur Höyük'te bu şekilde tabakaların çalışması ilk defa oluyor, bundan önce bu kültürün Karaz kültürü adıyla ifade edilip daha çok kültür etkileşimi üzerinde durulmuş ancak arkeolojik çalışmalarda bunların hangi tabakalar, hangi tarihler olduğunu çalışmak çok önemliydi." Akarsu, Pulur Höyük'teki erken dönemden geç döneme giden tabakalanmayı, yani kalkolitik dönemden Erken Demir Çağ sonuna kadar kesintisiz yerleşim olduğunu ortaya koyduklarını aktararak, "Anadolu arkeolojisinde Erzurum, konum itibarıyla pek çok uygarlık ve kültürün Anadolu'ya geçiş kapısı. Pulur Höyük kazılarıyla her yıl çok önemli sonuçlar ortaya koyuyoruz. Bu sene kadın heykelciliği açığa çıkarıldı. Bu da günümüzden 7 bin yıl öncesine ait. Özellikle Doğu Anadolu'da ve Erzurum'da bilinen kadın heykelciği çok fazla yok, çok nadir buluntu. Bu kazılarla her yıl daha yeni bilgiler mutlaka oraya koyacağız." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.