SON DAKİKA
Hava Durumu

#Emekli

haberingundemi.com.tr - Emekli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Emekli haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor. Haber

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor.

Ekonomi Gazetesi’nde yer alan habere göre, hem maaş farkları hem de en düşük emekli aylığı sorunu ‘ikisi bir arada’ formülü ile aynı pakette gündeme gelebilir. Enflasyon üzerinden hesaplama yönteminden dolayı, 2024 yılında emekli olan bir vatandaş, 2025 yılında emekli olan bir vatandaştan ortalama olarak yüzde 30 kadar daha fazla zam alacak. Bu nedenle beklenen yığılmanın önüne geçilmesi için çalışmalar hızla sürüyor. Bir yandan söz konusu uygulamanın bütçeye olan getiri ve götürülerine bakılırken öte yandan da düzenlemenin hangi yöntem ile yapılacağı yönünde çalışmalar devam ediyor. Yapılacak çalışma sonucuna göre sorun mevzuat ile çözülebilirse yasal düzenleme olmadan bu yola gidilecek. Hesaplama yönteminden dolayı 2024 yılında emekli olacakların, 2025 yılında emekli olacaklara göre yüzde 30 oranında daha fazla zam alması yüzünden bu sene içerisinde emekli olacakların sayısında ciddi bir artış yaşanacak. SİSTEM KÖKTEN DEĞİŞECEK Bu nedenden dolayı da ekonomi yönetimi, emekli olmaya hak kazananların hangi yıl emekli olurlarsa olsun, en yüksek hangi yıla karşılık geliyorsa o yıl için hesaplanan aylığı almasına yönelik bir çalışma için düğmeye basıldı. Fakat çalışma bununla da sınırlı değil. En düşük 12 bin 500 lira olan ve kök aylığı da bunun altında olan yüzbinlerce emeklinin aylığı bu rakama yani 12 bin 500 liraya tamamlanıyor. Yeni formülde bu uygulamadan vazgeçilecek. Daha önce bu tutara karşılık gelen miktarın sosyal destek ile verilmesi yöntemi gündeme gelmişti. Yeni çalışma ile aylık bağlama esaslarında da bir değişiklik yapılarak, prim günü ile aylıklar arasındaki dengesizliğin de giderilmesi hedeflenenler arasında. Örnek vermek gerekirse; 7 bin gün prim ödeyen ile 9 bin gün prim ödeyen vatandaşlar aynı aylığı almayacak. Edinilen bilgilere göre yeni yapılacak çalışmada bu iki konu bir arada gündeme getirilecek. Bununla ilgili genel bir paket hazırlanacak. Şu anda bürokratlar ve ekonomi yönetimi, yapılacak çalışmaların etki analizi üzerinde duruyor. Tüm seçeneklerin ayrı ayrı bütçeye getirisi ve götürüsü hesaplanıyor. Etki analizi uyarınca ortaya konulacak çözüm yöntemlerinden hangisi için kanuni düzenleme hangisi için ikincil mevzuat düzenlemesi yapılacağı konusunda da bir rapor hazırlanarak siyasilere sunulacak.

Memur ve emekliye 2025 zam oranları netleşiyor Haber

Memur ve emekliye 2025 zam oranları netleşiyor

Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı ve zam beklentileri netleşmeye başladı. Memur, emekli ve diğer kamu görevlilerinin maaş zammı Ocak 2025'te belli olacak. Enflasyonun yüzde 2,47 olarak gerçekleşmesi, gözleri geri kalan aylık verilere çevirdi. Zam oranlarının kesinleşmesi için Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon oranları bekleniyor. EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE OLACAK? Ağustos verileriyle birlikte SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 2,47 oranında artış hak etti. Kümülatif olarak, temmuz ayından bu yana yüzde 5,77'lik bir zam oluştu. Ancak, bu artışlar Ocak 2025 maaşlarına yansıyacak. Yılın son dört ayının enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte memur ve emekli maaşlarındaki net artış belirlenecek. MEMUR VE EMEKLİLERİ NELER BEKLİYOR? Memur ve memur emeklilerine 2025’in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında ise yüzde 5 oranında zam yapılması öngörülüyor. Ancak, enflasyon oranları bu zam oranlarının üzerinde olursa, maaşlara enflasyon farkı eklenerek güncellemeler yapılacak. Aksi durumda, enflasyon oranlarının eksi olması halinde bu fark maaşlara düşüş olarak yansıyabilir. MERKEZ BANKASI’NIN ENFLASYON TAHMİNLERİ Merkez Bankası, Piyasa Katılımcıları Anketi'nde 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 43,14 olarak açıkladı. Ayrıca, 12 ay sonrası tüketici fiyat endeksi beklentisi yüzde 27,49 olarak güncellendi. Bu rakamlar, 2025 maaş zammı konusunda belirleyici olacak. Son dört aylık enflasyon oranları, memur ve emekli maaşlarına yansıyacak zammı doğrudan etkileyecek. Memurlar ve emekliler, Ocak 2025'te maaşlarına yapılacak zamla birlikte artış bekliyor. Gözler şimdi, enflasyon verilerinin açıklanacağı önümüzdeki aylarda.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.