SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ekonomi

haberingundemi.com.tr - Ekonomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor. Haber

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor.

Ekonomi Gazetesi’nde yer alan habere göre, hem maaş farkları hem de en düşük emekli aylığı sorunu ‘ikisi bir arada’ formülü ile aynı pakette gündeme gelebilir. Enflasyon üzerinden hesaplama yönteminden dolayı, 2024 yılında emekli olan bir vatandaş, 2025 yılında emekli olan bir vatandaştan ortalama olarak yüzde 30 kadar daha fazla zam alacak. Bu nedenle beklenen yığılmanın önüne geçilmesi için çalışmalar hızla sürüyor. Bir yandan söz konusu uygulamanın bütçeye olan getiri ve götürülerine bakılırken öte yandan da düzenlemenin hangi yöntem ile yapılacağı yönünde çalışmalar devam ediyor. Yapılacak çalışma sonucuna göre sorun mevzuat ile çözülebilirse yasal düzenleme olmadan bu yola gidilecek. Hesaplama yönteminden dolayı 2024 yılında emekli olacakların, 2025 yılında emekli olacaklara göre yüzde 30 oranında daha fazla zam alması yüzünden bu sene içerisinde emekli olacakların sayısında ciddi bir artış yaşanacak. SİSTEM KÖKTEN DEĞİŞECEK Bu nedenden dolayı da ekonomi yönetimi, emekli olmaya hak kazananların hangi yıl emekli olurlarsa olsun, en yüksek hangi yıla karşılık geliyorsa o yıl için hesaplanan aylığı almasına yönelik bir çalışma için düğmeye basıldı. Fakat çalışma bununla da sınırlı değil. En düşük 12 bin 500 lira olan ve kök aylığı da bunun altında olan yüzbinlerce emeklinin aylığı bu rakama yani 12 bin 500 liraya tamamlanıyor. Yeni formülde bu uygulamadan vazgeçilecek. Daha önce bu tutara karşılık gelen miktarın sosyal destek ile verilmesi yöntemi gündeme gelmişti. Yeni çalışma ile aylık bağlama esaslarında da bir değişiklik yapılarak, prim günü ile aylıklar arasındaki dengesizliğin de giderilmesi hedeflenenler arasında. Örnek vermek gerekirse; 7 bin gün prim ödeyen ile 9 bin gün prim ödeyen vatandaşlar aynı aylığı almayacak. Edinilen bilgilere göre yeni yapılacak çalışmada bu iki konu bir arada gündeme getirilecek. Bununla ilgili genel bir paket hazırlanacak. Şu anda bürokratlar ve ekonomi yönetimi, yapılacak çalışmaların etki analizi üzerinde duruyor. Tüm seçeneklerin ayrı ayrı bütçeye getirisi ve götürüsü hesaplanıyor. Etki analizi uyarınca ortaya konulacak çözüm yöntemlerinden hangisi için kanuni düzenleme hangisi için ikincil mevzuat düzenlemesi yapılacağı konusunda da bir rapor hazırlanarak siyasilere sunulacak.

Dolar/TL 34,09 seviyesinden işlem görüyor Haber

Dolar/TL 34,09 seviyesinden işlem görüyor

Dün yatay seyreden dolar/TL, günü önceki kapanışın hemen altında 34,0763'ten tamamlamıştı. Dolar/TL, saat 10.30 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 34,0920'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,5 yükselişle 38,1040'tan, sterlin/TL yüzde 0,2 artışla 45,1830'dan satılıyor. Dolar endeksi ise şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,3 altında 100,7 seviyesinde bulunuyor. ABD Merkez Bankasının (Fed) 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından varlık fiyatlarında oynaklık artarken, bugün gözler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi. Dün, Fed politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirdi ve 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına getirdi. Analistler, faiz kararı sonrasında piyasalarda oynaklığın artmasının dikkati çektiğini belirterek, ABD'de pay piyasalarında, karara ilk tepkinin olumlu olmasına karşın, resesyon endişelerinin devam etmesiyle satıcılı bir kapanış gerçekleştiğini söyledi. Fed'den yapılan açıklamada, son göstergelere göre ekonomik aktivitenin sağlam bir hızda genişlemeye devam ettiğinin görüldüğü aktarılarak, istihdam kazanımlarının yavaşladığı ve işsizlik oranının yükseldiği ancak düşük kalmayı sürdürdüğü kaydedildi. Ekonomik görünümün belirsiz olduğu kaydedilen açıklamada, her iki taraftaki risklere dikkat edildiği vurgulandı. Fed'in gelecek döneme ilişkin tahminleri de açıklanırken, projeksiyonlar, bankanın bu yıl 50 baz puan daha faiz indirimi yapabileceğini ortaya koydu. Fed projeksiyonlarına göre enflasyon tahminleri ise bu yıl için yüzde 2,6'dan yüzde 2,3'e, 2025 için yüzde 2,3'ten yüzde 2,1'e düşürüldü. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını, istihdama ilişkin aşağı yönlü risklerin ise arttığını belirterek, 50 baz puanlık faiz indirimi kararının politika duruşunun uygun şekilde yeniden ayarlanmasıyla iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine olan artan güveni yansıttığını ifade etti. ABD ekonomisinin genel olarak güçlü olduğunu ve son iki yılda hedeflere doğru önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Powell, iş gücü piyasasının eski "aşırı ısınmış" haline kıyasla "soğuduğunu" ve enflasyonun önemli ölçüde azaldığını kaydetti. Öte yandan, yurt içinde TCMB'nin para politikası kararları yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, eylül ayında TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak hesaplandı. Günün geri kalanında, yurt içinde ayrıca haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise İngiltere'de BoE'nin faiz kararı, ABD'de cari işlemler dengesi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, öncü endeks ve ikinci el konut satışlarının takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 100 seviyesinin destek, 101 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı Haber

VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

Ekim vadeli endeks kontratı, açılış seansında önceki normal seans kapanışına göre yüzde 0,9 artışla 11.355,00 seviyesinden işlem gördü. Dün, dalgalı bir seyir izleyen ekim vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,5 artışla 11.253,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yükselişini sürdürerek 11.271,50 puan oldu. Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından karışık bir seyir izlenirken, bugün gözler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi. Analistler, faiz kararı sonrasında piyasalarda oynaklığın artmasının dikkati çektiğini belirterek, ABD'de pay piyasalarında, karara ilk tepkinin olumlu olmasına karşın, resesyon endişelerinin devam etmesiyle satıcılı bir kapanış gerçekleştiğini söyledi. Fed'den yapılan açıklamada, son göstergelere göre ekonomik aktivitenin sağlam bir hızda genişlemeye devam ettiğinin görüldüğü aktarılarak, istihdam kazanımlarının yavaşladığı ve işsizlik oranının yükseldiği ancak düşük kalmayı sürdürdüğü kaydedildi. Öte yandan, AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, eylül ayında TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak hesaplandı. Bugün yurt içinde TCMB'nin faiz kararının yanı sıra uluslararası yatırım pozisyonu ve haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise İngiltere'de BoE'nin faiz kararı, ABD'de cari işlemler dengesi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, öncü endeks ve ikinci el konut satışlarının takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan endeks kontratında 11.450 ve 11.550 seviyelerinin direnç, 11.300 ve 11.200 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

GÜNDEM / 10 Eylül 2024 Haber

GÜNDEM / 10 Eylül 2024

GÜNDEM / 10 Eylül 2024 1- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na başkanlık edecek. 2- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu Toplantısı"na başkanlık yapacak. YASAMA YÜRÜTME SİYASET 1- CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, parti genel merkezinde salgın hastalıklara ilişkin basın açıklamasında bulunacak. EKONOMİ FİNANS 1- Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 ve 9 yıl vadeli iki tahvil ihalesi düzenleyecek. 2- Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı sanayi üretim ve dış ticaret endeksleri ile iş gücü istatistiklerini açıklayacak. DÜNYA DİPLOMASİ 1- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arap Ligi 162. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere Mısır'ı ziyaret edecek. 2- Gürcistan'da Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı yapılacak. 3- ABD ve Türk vatandaşı sivil toplum gönüllüsü Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince Batı Şeria'da barışçıl bir protesto sırasında öldürülmesinin ardından yaşanan gelişmeler izleniyor. 4- İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları ve İsrail ordusunun Hizbullah'a yönelik Lübnan’a "önleyici saldırı" başlatmasının ardından gelişmeler takip ediliyor. GÜNCEL 1- Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın kaybolduktan sonra ölü bulunmasına ilişkin gelişmeler takip ediliyor. SPOR 1- 2024 Voleybol Kadınlar Balkan Kupası mücadelesi İstanbul'da başlayacak. Kupada Türkiye’yi temsil edecek Galatasaray Daikin, ilk maçında Bosna Hersek'ten Zok Igman ile karşı karşıya gelecek. Günün diğer maçında Kosova'dan KV Drita ile Yunanistan'dan PAOK ekipleri karşılaşacak. 2- Ziraat Türkiye Kupası'nda Bölgesel Amatör Lig ve TFF 3. Lig takımlarının mücadele edeceği 1. eleme turu maçları başlayacak. Akedaş Epsaş Kahramanmaraş İstiklalspor-Kilis Belediyespor ve Sinopspor-Düzce Cam Düzcespor maçları oynanacak. 3- Ümit Milli Futbol Takımı, 2025 UEFA Avrupa 21 Yaş Altı Şampiyonası Grup Eleme maçında deplasmanda San Marino ile karşı karşıya gelecek. 4- Hentbol Erkekler Süper Lig'in 2. haftası Beykoz Belediyespor-DEPSAJ Enerji maçıyla tamamlanacak.

GÜNDEM / 7 Eylül 2024 Haber

GÜNDEM / 7 Eylül 2024

GÜNDEM / 7 Eylül 2024 1- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC ziyareti kapsamında vatandaşlarla buluşacak. 2- CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin ATO Congresium'da düzenlenecek "İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı"na katılacak. YASAMA YÜRÜTME SİYASET 1- Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul 2 No'lu Barosunun düzenleyeceği Adli Yıl Açılış Töreni'nde yer alacak. 2- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Valiliği ve AK Parti İl Başkanlığını ziyaret edecek. 3- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, iş insanlarıyla buluşacak, AK Parti Savur ve Ömerli ilçe başkanlıkları ile belediye başkanlıklarına ve AK Parti İl Başkanlığına ziyarette bulunacak. EKONOMİ FİNANS 1- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antalya Teknofest Yarışmaları'na katılacak, Isparta'da Valiliğe ve Belediyeye ziyarette bulunacak, fabrika açılış törenine iştirak edecek, sanayicilerle toplantı yapacak. 2- Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kesme çiçek sera bölgesinde incelemelerde bulunacak, Valiliği, AK Parti İl Başkanlığını ve hayvancılık tesisini ziyaret edecek, sektör toplantısına katılacak, Asma Yaprağı Kalıntısız Üzüm Projesi'ni inceleyecek. 3- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Otonom Kamyon Sürüş Testi Töreni'nde yer alacak. DÜNYA DİPLOMASİ 1- İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları ve İsrail ordusunun Hizbullah'a yönelik Lübnan'a "önleyici saldırı" başlatmasının ardından gelişmeler takip ediliyor. 2- ABD ve Türk vatandaşı sivil toplum gönüllüsü Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince Batı Şeria'da barışçıl protesto sırasında öldürülmesinin ardından gelişmeler izleniyor. SPOR 1- Paris 2024 Paralimpik Oyunları'na Fransa'da devam edilecek, milli sporcular 4 branşta madalya mücadelesi verecek. 2- TFF 2. Lig gruplarının 2. haftasında 4 maç yapılacak. TFF 3. Lig'de 2024-2025 sezonu başlayacak, gruplarda toplam 17 karşılaşma oynanacak. 3- Galatasaray Petrol Ofisi, UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi elemelerindeki ikinci maçında Kazakistan'ın BIIK takımıyla deplasmanda karşı karşıya gelecek. 4- Dünya Motokros Şampiyonası'nda sezonun 18. ayağı MXGP Türkiye başlayacak. Organizasyonda MXGP'nin yanı sıra Dünya Gençler Motokros Şampiyonası (MX2), Dünya Kadınlar Motokros Şampiyonası (MXWOMEN) ve Avrupa Motokros Şampiyonası (EMX250) mücadeleleri yapılacak. 5- AVIS 2024 Türkiye Pist Şampiyonası'nın ikinci ayak yarışları İstanbul Park'ta gerçekleştirilecek.

57 ilimizin ihracatı arttı  İstanbul’un ihracatına  damga vuran ne oldu? Haber

57 ilimizin ihracatı arttı İstanbul’un ihracatına damga vuran ne oldu?

57 ilimizin ihracatı arttı  İstanbul’un ihracatına  damga vuran ne oldu? Bakanlık, ağustos ayına ilişkin illere göre ihracat verilerini açıkladı.  Buna göre, İstanbul, ağustosta 4 milyar 782 milyon dolarla en fazla ihracat yapan il oldu. Kentin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azaldı.  İstanbul ihracatına "kıymetli taş" damga vurdu  İstanbul'u, 2 milyar 833 milyon dolar ve yüzde 20,3 artışla Kocaeli, 1 milyar 909 milyon dolar ve yüzde 9,5'lik azalışla İzmir takip etti.  Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslı 821 milyon 945 bin dolarla İstanbul'un ihracatında ilk sırada yer aldı. Bu faslı, 558 milyon 944 bin dolarla giyim eşyası ve aksesuarı, 516 milyon 783 bin dolarla kazanlar ve makineler izledi.  Kocaeli'de motorlu kara taşıtları, 948 milyon 462 bin dolarla en fazla dış satım gerçekleştirilen sektör oldu. Bu faslı 282 milyon 608 bin dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar, 240 milyon 435 bin dolarla elektrikli makine, cihazlar ve aksamlar takip etti.  İzmir'in ihracatında mineral yakıtlar ve mineral yağlar 426 milyon 542 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Söz konusu faslın ardından 167 milyon 786 bin dolarla kazanlar ve makineler, 155 milyon 843 bin dolarla demir ve çelik geldi.  İlk 3 ilin en fazla ihracat yaptığı ülkeler  İstanbul'un ihracatında, 332 milyon 16 bin dolarla Almanya ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 327 milyon 590 bin dolarla ABD ve 273 milyon 275 bin dolarla Birleşik Arap Emirlikleri izledi.  Kocaeli, en fazla ihracatı 306 milyon 244 bin dolarla İngiltere'ye yaptı. Bu ülkeyi 173 milyon 219 bin dolarla Almanya ve 169 milyon 307 bin dolarla İtalya takip etti.  İzmir'in en fazla ihracat yaptığı ülke 189 milyon 192 bin dolarla Almanya oldu. Bu ülkeyi 165 milyon 584 bin dolarla Romanya ve 121 milyon 800 bin dolarla ABD izledi.  Ocak-ağustos döneminde 23 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparken, 57 il ihracatını artırdı.

GÜNDEM / 6 Eylül 2024 Haber

GÜNDEM / 6 Eylül 2024

GÜNDEM / 6 Eylül 2024 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eğitim Öğretim Yılı Açılışı, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi'ne katılacak. 2- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ercan Havalimanı'nda basın açıklaması yapacak, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşecek, Enerji Arz Güvenliği Toplantısı'na katılacak, Cumhurbaşkanı Tatar ile ortak basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Cumhuriyet Meclis binaları inşaat alanında incelemelerde bulunacak Yılmaz, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ile Gaziler ve Askeri Hastanelere İlişkin Protokol'ün imza törenine iştirak edecek. 3- CHP'nin 20. Olağanüstü Kurultayı ATO Congresium'da toplanacak. YASAMA YÜRÜTME SİYASET 1- Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Türkiye Buluşmaları'na, Bölge Adliye Mahkemesi açılışına katılacak, Valiliği, Adliyeyi ve Baroyu ziyaret edecek. 2- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Valiliği ziyaret edecek, 3. Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali'ne katılacak. 3- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Abdi İpekçi Spor Kompleksi'nde incelemelerde bulunacak. EKONOMİ FİNANS 1- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Model Fabrika Açılış Töreni'ne katılacak, Belediyeyi ve Valiliği ziyaret edecek. 2- Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" adıyla basın toplantısı düzenleyecek. 3- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Valiliği ziyaret edecek, Gediz Köprülü Kavşağı'nda incelemede bulunacak, AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılacak. 4- Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılı kültürel miras istatistiklerini açıklayacak. DÜNYA DİPLOMASİ 1- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kosova'ya resmi ziyarette bulunacak. 2- İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları ve İsrail ordusunun Hizbullah'a yönelik Lübnan’a "önleyici saldırı" başlatmasının ardından gelişmeler takip ediliyor. GÜNCEL 1- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Valiliği ziyaret edecek, Çiftlikköy İlçe Müftülüğü Hizmet Binası açılışına katılacak, Hz. Ali Camii açılışı, cuma namazı ve hutbe iradının ardından Vasfiye Turna Kur'an Kursu açılışına iştirak edecek. SPOR 1- Paris 2024 Paralimpik Oyunları'na Fransa'da devam edilecek; milli sporcular 6 branşta madalya mücadelesi verecek. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da müsabakaları izleyecek. 2- A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup'taki ilk maçında deplasmanda Galler ile karşı karşıya gelecek. 3- Ümit Milli Futbol Takımı, 2025 UEFA 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası Elemeleri A Grubu'ndaki 7. maçında İrlanda Cumhuriyeti'ni konuk edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.