SON DAKİKA
Hava Durumu

#Deprem

haberingundemi.com.tr - Deprem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Deprem haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Malatya'da 5 bin deprem konutu teslim edilecek Haber

Malatya'da 5 bin deprem konutu teslim edilecek

Büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan depremlerden etkilenen kentlerde evleri yıkılan veya ağır hasar gören afetzedelere kalıcı konut sağlanması için başlatılan çalışmalar hızla sürüyor. Depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Malatya'da bugüne kadar 8 bin 163 konut hak sahiplerine teslim edildi. Hummalı çalışmalar devam ediyor Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Kahramanmaraş merkezli depremlerde kentin büyük hasar aldığını söyledi. Depremin hemen ardından kentin tekrar ayağa kaldırılması için hükümetin hummalı bir çalışmaya girdiğini anlatan Er, bu kapsamdaki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. "Ekim ayında 5 bin konut daha teslim edilecek" Göreve geldiklerinde ilk olarak depremde evleri ve iş yerleri yıkılan hemşehrilerine en kısa sürede kalıcı konutlarını teslim etmeyi hedeflediklerini anlatan Er, "Malatya'mız TOKİ ve Emlak Konut tarafından inşa ediliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da destekleriyle ihale süreçlerini hızlandırdık. Kentimizde 49 rezerv alanı ilan edildi. Bir taraftan da konutlarımızı teslim ediyoruz. Ekim ayında 5 bin konut daha teslim edilecek. Kırsalda 3 bin 100 konutun kurasını çektik. Kırsal konutları çok da hızlı yapılıyor." dedi. "Malatya'yı hep birlikte ayağa kaldıracağız" Başkan Er, rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra depremin kente verdiği hasarı gidermeye çalıştıklarını anlatarak, şunları kaydetti: "Sadece belediyecilik hizmetleri değil Malatya'nın her şeyiyle ilgilenmek durumundayız. Malatya'nın her derdiyle dertlenmemiz lazım. Malatya'yı seven herkesin, Malatya ile aidiyet duygusu olan, Malatyalı olan herkesin bunu yaşaması, düşünmesi gerektiğine inanıyorum. Altyapı projelerimiz, ihalelerimiz devam ediyor. Şu an Malatya'nın bütün altyapısı yenileniyor. Şehrin her şeyiyle ilgileniyoruz. İkinci viyadüğü 2025 programına aldırdık, Kuzey Çevre Yolu 2025 yılında bitiyor. Malatya'nın gerçekten sahibi Malatyalılar. Hepimiz Malatya'nın sahibiyiz. Cumhurbaşkanımız her zaman Malatya ile ilgili bilgiler alıyor. Malatya'yı hep birlikte Allah'ın izniyle ayağa kaldıracağız. Durmak yok yola devam."

Maden aranmasına ilişkin hükümler düzenlendi Haber

Maden aranmasına ilişkin hükümler düzenlendi

 Devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesine yönelik verilecek izinler, rehabilite işlemleri, izinlerden tahsil edilecek bedellere ilişkin iş ve işlemler yeniden belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Orman Kanunu'nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu 16. madde, devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine, bedeli alınarak Bakanlıkça izin verilmesine ilişkin hükümleri kapsıyor. Yönetmelikle bu maddeye göre verilecek izinlere, rehabilite işlemlerine ve izinlerden tahsil edilecek bedellere ilişkin iş ve işlemler düzenlendi. Bu kapsamda, madencilik faaliyetleri için zorunlu, ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini karşılamak üzere kurulan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız enerji üretim tesislerine izin verilebilecek. Bu sayede enerji ihtiyacı karşılanarak daha az orman alanı izne konu edilecek. İzin talepleri e-Devlet üzerinden yapılarak müracaatlar daha hızlı sonuçlandırılacak. - Rehabilite, izin sahibince yapılacak İzin sahibi, madencilik faaliyeti yapacağı sahayı projeye uygun şekilde rehabilite edebilecek. Ormanlık alana ilişkin izin, müracaat sahibine tebliğ edilecek. Tebligat tarihinden itibaren 6 ay içinde izin sahibinden teminat, bedeller ve onaylı taahhüt senedi istenecek. Süresinde bu bedellerin ödenmemesi, teminatın ve onaylı taahhüt senedinin idareye verilmemesi durumunda ise saha teslimi yapılmayacak ve izin iptal edilecek. 7442 sayılı Kanun, kapsamında Orman Kanunu'nun 16'ncı maddesinde yapılan değişiklik sonucu verimli orman alanları da tanımlandı. Stratejik öneme haiz olmayan kalker, mermer gibi madencilik faaliyetlerine verimli ormanlarda izin verilmesine kısıtlama getirildi. Her alanda söz konusu faaliyetler yapılamayacak. Yatırımda bulunulacak devlet projelerinde, ham madde üretim izni talep edilen alanın 20 kilometre yakınında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce tespit edilen pasa, artık ve atık olması halinde öncelikle bu malzeme kullanılacak. İzin sahaları takvim yılı içinde en az bir defa dosya ve arazi üzerinde heyetçe kontrol edilerek tutanak düzenlenecek. İzin sahalarının ayrıca koruma ekipleri tarafından ilgili mevzuat hükümlerine göre periyodik kontrolü gerçekleştirilecek. İzin sahalarının izin veriliş amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı, izin sahalarında sınır değişimi olup olmadığının insansız hava aracı da kullanılarak mevcut haritalara ve planlarına işlenmesine dair işlemler idarece serbest yeminli ormancılık bürolarına yaptırılabilecek. Deprem bölgelerindeki faaliyetlerde ise alınacak bedellerde belli oranlarda indirime gidilebilecek.

Türkiye Acil Tıp Derneğinin "Afet Okulu" projesi İstanbul'da başladı Haber

Türkiye Acil Tıp Derneğinin "Afet Okulu" projesi İstanbul'da başladı

Türkiye Acil Tıp Derneğinin hayata geçirdiği "Afet Okulu" projesi kapsamındaki ilk eğitim acil tıp uzmanlarının katılımıyla yapıldı. Türkiye'nin 10 ilinde yapılması öngörülen "Afet Okulu" projesine ilişkin tanıtım toplantısına katılan Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Bülent Erbil, bu projenin Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra başladığını söyledi. Depremin yaşandığı ilk andan itibaren acil tıp uzmanları ve diğer doktorların alana koşmaya başladığını dile getiren Erbil, "Biz, o alanda yaşadıklarımız ve müdahalelerimiz içerisinde edindiğimiz deneyimlerin hepsini bir araya getirdik." dedi. Erbil, söz konusu deneyimleri öncelikle acil tıp uzmanlarına, doktorlara ve ardından sivil toplum kuruluşlarına (STK) ulaştıracak şekilde planladıklarını kaydetti. Eğitime başladıklarına dikkati çeken Erbil, "Bu eğitimleri Türkiye’nin 10 iline götüreceğiz. Her ilde ayrı ayrı yapılacak. Üç yıllık bir proje şeklinde planlandı. Birinci yıl acil tıp uzmanları, ikinci yıl diğer uzmanlık alanları, üçüncü yıl ise STK'ler için planladık." diye konuştu. Erbil, Kahramanmaraş’ta afet bölgesinde sağlıkçıların çekilen acıları gördüğünü, acil servislerin ve acil sağlık hizmetlerinin toplumun sağlık güvenlik ağını oluşturduğunu belirterek, "Bu kavram çok önemli. Biz, bunu da depremde gördük. Bu nedenle bu ağı güçlendirmek istiyoruz." ifadesini kullandı. - "Afete dair bütün güncel literatürü acil tıp uzmanlarıyla paylaşmayı hedefliyoruz" Derneğin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Funda Karbek Akarca ise tüm afet yönetimine dair olay yerinden başlayıp hastaneye ve tüm afet tıbbi yönetim algoritmalarını içeren bir kurs organizasyonu yaptıklarını anlattı. Akarca, "Bu projeyle hem teorik hem de pratik uygulamalarıyla hem de tatbikatlarıyla bütün afete dair tüm güncel literatürü acil tıp uzmanlarıyla paylaşmayı hedefliyoruz." dedi. Türkiye Acil Tıp Derneği Afet Komisyonu Temsilcisi Prof. Dr. Serkan Yılmaz da Afet Okulu'nun Türkiye çapında gelişecek ve devam edecek bir proje olduğunu bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.