SON DAKİKA
Hava Durumu

#Çocuk

haberingundemi.com.tr - Çocuk haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çocuk haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

"Uluslararası İstanbul Çocuk Kitapları Fuarı" 5 Ekim'de başlıyor Haber

"Uluslararası İstanbul Çocuk Kitapları Fuarı" 5 Ekim'de başlıyor

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteklediği ve Anadolu Ajansının Global İletişim ortağı olduğu fuar, Rami Kütüphanesi'nde düzenlenecek. Organizasyona Türkiye'de çocuk edebiyatı alanında faaliyet gösteren 50 yayıncı katılacak. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, "Geleceğin Yazarları" ve "Yazar Öğretmenler" projeleriyle fuarda yer alacak. Ayrıca Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Her Çocuğa Eğitim Vakfı da fuarda, çeşitli etkinliklerle çocuklara yönelik farkındalık çalışmalarını tanıtacak. - Fuarın teması "Doğa ve Sürdürülebilirlik" olarak belirlendi Dokuz gün boyunca Türkiye'nin yakından tanıdığı pek çok çocuk edebiyatı yazarı ve çizeri, imza günleri, söyleşiler ve atölye çalışmalarıyla fuara katılacak. Özellikle öğrenciler, öğretmenler ve velilerin yoğun ilgi göstermesi beklenen fuarda, her yaştan çocuklara hitap edecek aktiviteler yer alacak. Her yıl bir tema üzerine kurulu olacak olan fuarın bu yılki teması, "Doğa ve Sürdürülebilirlik" olarak belirlendi. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak amacıyla, doğanın korunması ve sürdürülebilir yaşamın önemine vurgu yapılacak. - Mevlana İdris Zengin'e vefa ödülü İki yıl önce vefat eden yazar Mevlana İdris Zengin, çocuk edebiyatına armağan ettiği onlarca eseriyle anılacak. Zengin'in ailesine, fuar kapsamında düzenlenecek özel bir törenle "Vefa Ödülü" takdim edilecek. Fuar, 9 gün boyunca her gün 09.30-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Çocukların sosyal medyada "problemli davranışları" Haber

Çocukların sosyal medyada "problemli davranışları"

DSÖ'nün Avrupa Bölge Ofisine bağlı yürütülen, "Okul Çağındaki Çocukların Sağlık Davranışları" adlı çalışma kapsamında 2021-2022'de yapılan anketin sonuçlarının yer aldığı rapor yayımlandı. Raporda, aralarında Kanada, Danimarka, İngiltere, Almanya, Kazakistan, Kırgızistan dahil, Avrupa ve Asya'dan 44 ülkeden 11,13 ve 15 yaşlarındaki yaklaşık 280 bin çocuğun sosyal medyada ve dijital oyunlarda davranışları incelendi. Kovid-19 sonrası 2022'de, katılımcıların yüzde 11'inin sosyal medyada "problemli" davranışlar sergilediği tespit edildi. Buna göre, aynı kategoride 2018'de kaydedilen yüzde 7'lik oranda yüzde 4 artış kaydedildi. Raporda, kalan katılımcıların yüzde 32'si "yoğun kullanıcı", yüzde 44'ü "aktif kullanıcı" ve yüzde 12'si "aktif olmayan kullanıcı" olarak sınıflandırıldı. Problemli sosyal medya kullanımının 13 yaşındaki çocuklarda yaygın görüldüğü kaydedilen raporda, katılımcıların yüzde 34'ünün her gün dijital oyunlar oynadığı tespit edildi. Raporda, katılımcı çocukların yüzde 22'sinin günde en az 4 saat oyun oynadığı ifade edilirken erkeklerin, kızlara göre daha uzun süre ve daha sık oyun oynadığı ortaya konuldu. Erkekler için günlük dijital oyun oynama süresinin 13 yaşında en yüksek seviyede olduğu belirtilen raporda, kızlar için bu seviyenin en yüksek olduğu yaş 11 olarak kayıtlara geçti. Raporda, katılımcıların yüzde 20'sinin oyun oynamayanlar, yüzde 68'inin "problemli olmayan oyuncular", yüzde 12'sinin "problemli olma riskinde olanlar" şeklinde kategorilere ayrıldığı aktarıldı. Sosyal medya ve dijital oyunların gençlere faydalı olabileceği ifade edilen raporda, bu teknolojilerden faydalanan fakat problemli davranışlar sergileyen çocukların sayısının arttığı belirtildi. Raporda, ülkelerin, gençler için dijital teknolojiye erişimi düzenleyen tedbirleri gözden geçirmesine ihtiyaç duyulduğu ve "sağlıklı çevrim içi davranışların teşvik edilmesi" gerektiği ifade edildi. Sosyal medya ve dijital oyunlarda yaş kısıtlamasının önemine dikkati çekilen raporda, ebeveynlerin ve kanun yapıcı makamların, problemli davranışları tespit edebilecek farkındalığı olması gerektiği vurgulandı.

İsrail, Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı okulu bombaladı, 5'i çocuk 8 kişi öldü Haber

İsrail, Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı okulu bombaladı, 5'i çocuk 8 kişi öldü

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze kentinin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı İbn el-Heysem Okulunu bombaladığı belirtildi. Saldırıda 5'i çocuk, 2'si kadın, 8 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı aktarıldı. Sağlık alanından kaynaklar da hayatını kaybeden 8 Filistinlinin naaşlarının yaralılarla beraber el-Ehli Baptist Hastanesine getirildiğini, yaralılar arasında durumu kritik olanların bulunduğunu kaydetti. İsrail savaş uçağının, roketlerle İbn el-Heysem Okulunun binalarından birini hedef aldığını paylaşan görgü tanıkları da İsrail savaş uçağının attığı roketlerin binanın üst katından girip zemin katta patladığını ve yerinden edilen Filistinlilerin barındığı odalarda büyük bir yıkıma yol açtığını anlattı. İsrail ordusu 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de yerinden ettiği Filistinlilerin sığındığı birçok okulu hedef alarak çok sayıda kişiyi öldürdü. İsrail güçleri, 11 Eylül'de Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerlerinden edilen sivillerin sığındığı El-Cauni Okulu'nu bombalamış, saldırıda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 18 Filistinli hayatını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, saldırıda 6 BM personelinin de öldüğünü açıklamıştı. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 795’i çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 272 Filistinli öldü, 95 bin 551 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.