SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ceza

haberingundemi.com.tr - Ceza haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ceza haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kurallara uymayan 474 bin araç/sürücüye ceza Haber

Kurallara uymayan 474 bin araç/sürücüye ceza

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 19-26 Eylül 2024 tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 aracın denetlendiğini duyurdu. Işıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 272 sürücüye işlem yapıldı. Hız ihlalinde bulunan 126 bin 331, periyodik muayenesi yaptırılmamış 27 bin 988, emniyet kemeri kullanmayan 22 bin 201, sürücü belgesiz araç kullanan 17 bin 962 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 10 bin 921 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte toplam 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldı. Bakan Yerlikaya, "2024 yılının ilk sekiz aylık döneminde 74 bin 451 motosiklet ve motorlu bisiklet ölümlü veya yaralanmalı trafik kazasına karıştı ve bu kazaların %65,9’unda motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin kusurlu olduğu tespit edildi" dedi. "Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil" Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Motosikletlerin karıştıkları kazaların önlenmesi için trafik ekiplerimizin yanı sıra polis ve Jandarma Asayiş Motosikletli Timleri başta olmak üzere diğer birimlerimizce de denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam edecek. Motosiklet kullanırken lütfen daha dikkatli olalım, tüm trafik kurallarına harfiyen uyalım ve sürüş esnasında kask ve koruyucu ekipman kullanmayı ihmal etmeyelim. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil."

Sürücülere müjde... Haber

Sürücülere müjde...

Trafikte hız sınırını aşan sürücülere kesilen radar cezalarıyla ilgili beklenmedik bir gelişme yaşandı. Alınan yeni kararla birlikte, daha önce uygulanan bazı trafik cezalarının iptal edilmesine ve ödenen paraların iadesine karar verildi. EMSAL KARAR: 3 KM HIZ AŞIMINA CEZA İPTALİ Trafikte hız sınırını az bir farkla aşan sürücüler için önemli bir yargı kararı çıktı. Mahkeme, hız sınırını sadece 3 kilometre aşan sürücüler için radar cezalarının iptal edilmesine hükmetti. Bu karar, milyonlarca sürücü için emsal teşkil edecek ve radar cezalarına itiraz yolu açılacak. YÜZDE 2 HATA PAYI SÜRÜCÜLERE UMUT OLDU “Hız İhlal Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği”nin 7. maddesine dayanan mahkeme, hız tespit cihazlarının yüzde 2 oranında bir hata payı bulunduğunu belirtti. Bu hata payı, sürücüler için cezaların iptaline yönelik güçlü bir itiraz hakkı doğurdu. Mahkemenin bu kararı, sürücülerin aldıkları hız cezalarına yeni bir bakış açısı kazandıracak. MAHKEMEDEN EMSAL KARAR: SÜRÜCÜLERİN YÜZÜ GÜLDÜ İzmir’de bir avukat, sadece 3 kilometre hız sınırını aştığı için aldığı cezaya itiraz etti ve Menemen Sulh Ceza Hakimliği, bu itirazı kabul etti. Mahkeme, hız tespit cihazlarının yüzde 2'lik hata payını dikkate alarak verilen radar cezasını iptal etti. Hakimlik, bu hata payının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, cezanın hukuka aykırı olduğuna karar verdi. YENİ BİR KAPI ARALANIYOR Mahkemenin bu kararı, hız ihlalleri nedeniyle ceza alan sürücüler için yeni bir umut oldu. Hız tespit cihazlarındaki yüzde 2 hata payı ve yüzde 10 hız toleransı birlikte değerlendirildiğinde, belirli sınırları az farkla aşan sürücülerin cezalarının iptali mümkün olabilecek. Bu karar, sürücülere kesilen cezalar için geri ödeme yolunu da açmış oldu. Sürücüler, artık küçük hız aşımı cezalarına karşı haklarını savunabilecek ve haksız yere ödedikleri cezaların iadesi için yasal yolları kullanabilecek.

İnfluencer ve fenomenlere  ceza yağdı Haber

İnfluencer ve fenomenlere ceza yağdı

Sosyal medya platformlarının büyümesiyle birlikte markalar ürünlerini tanıtmak için fenomenlerle iş birliği yapma yoluna gitti. Sosyal medya fenomenleri, genellikle ürünleri doğal bir şekilde hayatlarına entegre ederek tanıtıyor.  ‘Örtülü reklam’dan ceza aldılar  Ticaret Bakanlığı, markalarla iş birliği yaptıklarını açıklamadan 'örtülü reklam' yapan sosyal medya fenomenleri ve influencer’ları yakından takip ediyor. Dijital mecralarda sosyal medya etkileyicilerinin tanıtımlarından gıda takviyesi ve indirimli satış reklamlarına kadar birçok alandaki reklam ve tanıtım incelendi. Bazı paylaşımlarda, sağlık beyanı içeren ifadelerin olması, klinik, hastane, doktor gibi sağlık hizmetlerine yönlendirme yapılması, reklamı yasak ürünlerin tanıtımının yapılması, kozmetik ürün tanımını aşan ifadelerin kullanılması, takviye edici gıda reklamında mevzuata aykırı ifadelerin yer alması gibi ihlaller tespit edildi. Ürün veya hizmetin tanıtımının reklam olduğunun açıkça belirtilmemesi durumunu oluşturan 'örtülü reklam'la gelir elde eden fenomenlere bu kapsamda idari para cezaları uygulandı. Reklam Kurulu tarafından, tüketicilerin tüketim ve davranış kalıpları üzerinde oldukça etkili olduğu bilinen başta fenomenler olmak üzere dijital mecralar üzerinden gerçekleştirilen reklam ve benzeri paylaşımlar ile ilgili yılın ilk 8 ayında 89 milyon 59 bin 840 TL idari para cezası uygulandı. Geçen yıl için mevzuata aykırı reklam yapan bir fenomen hakkında uygulanan idari para cezası 347 bin 128 lira iken bu tutar yeniden değerleme oranında artırılarak 2024'te 550 bin 59 lira oldu.  Tüketicilerin dijital mecralarda korunması amacına dönük 'Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz' ve 'Tüketici Değerlendirmeleri Hakkında Kılavuz' gibi bilgilendirici rehberler vasıtasıyla mecraların düzenlenmesi sağlanıyor.

Fahiş fiyat denetimlerinde 327,4 milyon lira ceza kesildi Haber

Fahiş fiyat denetimlerinde 327,4 milyon lira ceza kesildi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İç Ticaret Genel Müdürlüğünce fiyat istikrarının sağlanması ve fahiş fiyatın engellenerek adaletli iç piyasanın tesis edilmesi amacıyla 81 ilde denetimlerin yoğun şekilde devam ettiği bildirildi. Bu kapsamda geçen yıl 15 bin 80 gerçek ve tüzel kişinin denetlenerek aykırılık tespit edilen 646 kişiye 135 milyon 104 bin 257 lira idari para cezası verildiğinin anımsatıldığı açıklamada, "Bu yılın başından 15 Eylül'e kadar fahiş fiyat denetimleri kapsamında 45 bin 318 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, aykırı fillerde bulunan 691 gerçek ve tüzel kişiye 197 milyon 610 bin 314 lira idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı." ifadesi kullanıldı. Sektör bazlı denetimler devam etti Açıklamada, sektör bazlı denetimlere de işaret edilerek, bu yıl otomotiv sektöründe 202 firmanın denetlendiği, aykırı fiil ve eylemlerin yanında stokçuluk uygulayan 68 firmaya 75 milyon 13 bin 928 lira idari para cezası uygulandığı belirtildi. Emlak sektöründe bu yıl 538 gerçek ve tüzel kişinin denetlendiğine, aykırılık tespit edilen 392 gerçek ve tüzel kişiye 30 milyon 152 bin 253 lira idari para cezası uygulandığına dikkat çekilen açıklamada, "Kuyum sektöründe ise 310 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, 23 gerçek ve tüzel kişiye aykırı fillerinden dolayı 24 milyon 600 bin lira idari para cezası uygulandı." değerlendirmesinde bulunuldu. - 46 bin 368 gerçek ve tüzel kişi denetlendi Açıklamada, bu denetimlerin yanında 24 Temmuz'da yapılan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu toplantısında 46 hal içi tüccar ve 2 tavukçuluk firmasına 30 milyon 74 bin 880 lira idari para cezası uygulandığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi: Bu yıl 15 Eylül'e kadar fahiş fiyat ve sektör bazlı denetimler kapsamında 46 bin 368 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek aykırı eylem ve fillerle birlikte stokçuluk girişimlerinde bulunan 1274 kişiye 327 milyon 376 bin 495 lira idari para cezası uygulanmıştır. Bakanlık olarak iç piyasamızda ticari etiğe aykırı davranışlarda bulunularak haksız kazanç sağlanmasını engellemek, adaletli iç piyasa işleyişi tesisi sağlamak için çalışmalarımıza aralıksız şekilde devam edeceğiz.

IBAN'la ödeme alanlara ceza yağdı Haber

IBAN'la ödeme alanlara ceza yağdı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN üzerinden tahsilat yaparak vergi kaçıran 250 mükellefe yönelik incelemede, ilk aşamada 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığını tespit etti ve bu tutar üzerinden 250 milyon lira vergi cezası uyguladı. AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu kayıt dışı ile etkin mücadele kapsamında incelemelerine devam ediyor. Kurul tarafından vergi kaçırmak maksadıyla fiş ve fatura düzenlememek için müşterilerden IBAN yoluyla tahsilat yapmak isteyen mükellefler nezdinde yürütülen incelemeler ve analiz çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindi. Özellikle "POS çalışmıyor" gibi bahanelerle alacaklarını banka hesapları üzerinden tahsil etmek isteyen mükellefler yakın takipte tutuluyor. ​​​​Banka hesap ve para hareketlerinin analiz edilmesi sonucunda illiyet bağı kuran vergi müfettişleri, ilk kapsamda belirlenen 250 mükellef nezdinde incelemelerini genişletti. Bu kapsamda elde edilen ilk verilere göre, 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığı belirlendi. Bakanlıkça, bu tutar üzerinden 250 milyon lira vergi cezası kesildi. FARKLI SEKTÖRLERE AİT İŞLETMELER VAR IBAN'a yönlendirilerek kayıt dışı bırakılan kazançların farklı sektörlere ait işletmelere ait olduğu tespit edildi. Örneğin, üç büyük ilde şubesi olan lüks bir restoran zinciri, değerli taş ve kuyumculuk alanında faaliyette bulunan bir markanın şubesi, büyük bir yedek parça alım satım işletmesi, düğün-organizasyon işletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ile gayrimenkul ve araç alım-satımı yapan gerçek kişiler bu kapsamda dikkati çekti. İnceleme sürecinde, bazı para transferlerinin kripto para aracı kuruluşları, ödeme hizmeti sunan kuruluşlar, sermaye piyasası aracı kurumları ve yatırım hesaplarından gelen paralardan kaynaklandığı da saptandı. Ayrıca, şans oyunu bayilerine yapılan transferlerin ve eş ile akrabalar tarafından yapılan transferlerin de bulunduğu görüldü. BAKAN ŞİMŞEK'TEN UYARI Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, çeşitli bahanelerle ödemelerini banka hesaplarından almak isteyen ve müşterilerine fiş ve fatura düzenlemeyerek vergi kaçıran mükellefler için yürütülen incelemelerin genişletilerek sürdüğüne işaret ederek, "Hesaplara gelen paraların başkalarına ait olduğunu belirten kişiler ve firmalar yönüyle de incelemeler devam edecek" dedi. Vergi kaçırmak maksadıyla IBAN yerine nakit ödeme talep etmeye başlayan ve yine fiş-fatura düzenlemeyen mükellefler için de takipte olduklarını aktaran Şimşek, gelen ihbarlara göre incelemelerin devam edeceğini, kayıt dışı çalışan ve sistemin içinde olmayan her bir mükellefe ulaşacakları uyarısında bulundu. Şimşek, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceklerini bildirerek, "Bakanlık olarak kayıt dışı yöntemlerle tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmeleri yakından izliyoruz. Alacaklarınızı vergi dışı bırakacak şeklide IBAN ya da banka hesapları üzerinden tahsilat yapmayın, kayıt dışı faaliyetlere ortak olmayın. Vergide adaleti artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik yaygın ve yoğun denetimlerimiz tavizsiz ve güçlü şekilde devam edecek." ifadesini kullandı.

'Maliye harekete geçti' Haber

'Maliye harekete geçti'

2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile fiş ve fatura vermeyen esnafa kesilen cezalar artırıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, fiş ya da fatura almayan tüketicilere de özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Tüketiciler, belge verilmediğini tespit edildikten sonra değil, belgenin düzenlenmesi gereken tarihten itibaren beş iş günü içinde Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirirse cezadan muaf olabilecek. Beş iş günü geçtikten sonra yapılan bildirimlerde ise 5 bin lira ceza uygulanacak. CEZA UYGULAMA ŞEKLİ Vergi Usul Kanunu genel tebliğ taslağına göre, fiş almayan tüketicilere uygulanacak ceza örnekleri belirlendi. Örneğin, 9 Ağustos 2024 tarihinde oyuncak alışverişi yapan Kemal Bey’in fiş almadığı tespit edilirse, kendisine 5 bin lira ceza uygulanacak. Aynı zamanda satıcıya da ceza kesilecek. Bir diğer örnekte, 3 Ekim 2024 tarihinde yapılan denetimde Hasan Bey’in fiş almadığı belirlenirse, Hasan Bey’e 5 bin lira ceza kesilecek. Ayrıca, fiş düzenlememe nedeniyle (M) şirketine de cezai işlem yapılacak. Eğer bu şirketin bu yılki dördüncü tespiti ise, 40 bin lira ceza uygulanacak. BEŞ İŞ GÜNÜ KURALI Tüketicilerin fiş almama durumunda, fiş verilmediğini belgelendikten sonra en geç beş iş günü içinde bildirim yapmaları gerektiği vurgulandı. Örneğin, Nevzat Bey 14 Kasım 2024’te alışveriş yapıp fiş almadığını 3 Aralık 2024’te bildirirse, şirket hakkında ceza uygulanacak. Ancak, Nevzat Bey’in bildirimi beş iş günü içinde yapmadığı için 5 bin lira ceza uygulanacak. KATMERLİ CEZALAR Yeni yasa ile fiş ve fatura düzenlemeyen esnafa uygulanacak katmerli ceza sistemi de getirildi. İkinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira ve altıncı tespitte ise 100 bin lira ceza uygulanabilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.