TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Balıkçılık

haberingundemi.com.tr - Balıkçılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balıkçılık haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

15 Nisan'da sona erecek av sezonu bereketli kapanıyor Haber

15 Nisan'da sona erecek av sezonu bereketli kapanıyor

1 Eylül 2024'te ağlarını denize bırakarak av sezonunu açan balıkçılar, 15 Nisan'da motorlarını durdurarak "paydos" diyecek. Sezon bitimine kısa bir süre kala yavaş yavaş teknelerini limanlara çekmeye başlayan balıkçılar, sezonun verimli geçmesinden memnun. Üç tarafı denizle çevrili, Türkiye'nin önemli balıkçılık kentlerinden Sinop'ta, sezonda bol avlanan palamut, istavrit ve çinekop gibi balıklar hem balıkçıların hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, güzel geçen bir sezonu sonlandırmaya hazırlandıklarını söyledi. Hemen hemen tüm balık türlerinin bolca avlandığı bereketli bir sezon geçirdiklerini belirten Tuncer, "Endüstriyel balıkçılık açısından çok güzel bir sezon geçti. Palamut boldu, istavrit boldu, çinekop boldu. Bir tek hamsi biraz azdı ama o da az olduğu için değerli satıldı. Onun da açığı öyle kapatıldı. Kıyı balıkçılığı açısından ise yine bu dip ağlarında mezgit ve istavrit gibi balıklar tutuldu" dedi. Kıyı balıkçıları için balık çeşidi yasağı başlıyor 15 Nisan tarihi itibarıyla gırgır diye adlandırılan büyük balıkçı tekneleriyle avcılık yapılamayacağını anımsatan Tuncer, 12 metre altı küçük teknelerle ise avcılık faaliyeti yapılmaya devam edileceğini vurguladı. Küçük teknelerle avcılık yapacak kıyı balıkçıları için de balık çeşidi yasağı başlayacağını belirten Tuncer, “Endüstriyel balıkçılık için 15 Nisan'da zaten sezon kapanıyor. Fakat kıyı balıkçılarımızın sezonu devam ediyor. Ama onlar için de balık çeşidi yasağı başlayacak. 1 Nisan'da palamut, 15 Nisan'da da kalkan yasağı başlayacak. Diğer balıkları kıyı balıkçılarımız tutabilecek" diye konuştu.

Haber

"Türk havyarı" dünya piyasasında olacak

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği tarafından 13-15 Şubat'ta düzenlenen 10. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Çalıştayı için Antalya'ya gelen Bakan Yardımcısı Gizligider, AA muhabirine, su ürünleri sektörünün son 10 yılda önemli oranda büyüdüğünü ve gelecek için de umut verdiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 2025'i atılım yılı ilan ettiklerini belirten Gizligider, bu doğrultuda devlet ve özel sektör işbirliğiyle her alanda emin adımlarla ilerlemek istediklerini dile getirdi. Su ürünlerinde avcılıktan ziyade yetiştiriciliğin daha ön plana çıkmaya başladığını ve Türkiye'nin de bu alanda kendisini geliştirdiğini vurgulayan Gizligider, üretimin ihracata pozitif yönde yansıdığını kaydetti. Türkiye'nin su ürünleri ihracatının geçen yıl 2 milyar doları aştığını hatırlatan Gizligider, "İhracatımız bir gurur tablosu. Kendimize yeterliliğimiz yüzde 130'larda. Şimdi ise geçmiş başarılarımızla yetinmeyeceğiz, yeni başarılara imza atacağız. Özellikle markalaşma, işlenmiş ve katma değerli ürün konularına eğileceğiz. Artık Türk balıkları, Türk su ürünleri, dünyanın herhangi bir noktasında kendi markasıyla beğenilir, talep edilir, istenilir duruma gelecek." diye konuştu. Son 10 yılda markalaşma alanında da iyi çalışmalar yapıldığını ancak bunu yeterli bulmadıklarını söyleyen Gizligider, Türkiye'de yetiştirilen ürünlerin yurt dışına gönderilip, başka bir marka ile tekrar yurda girmesini istemediklerini ifade etti. "Japonya'ya, Norveç'e ihracat yapıyoruz" Ebubekir Gizligider, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın girişimiyle markalaşma konusunda da çalışmalar yapıldığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk somonu gerçekten artık ismiyle anılır, ismiyle istenir, talep edilir oldu. Gittiğimiz ülkelerde bunu görüyoruz, gurur duyuyoruz. Türk somonundan sonra başında 'Türk' olan yeni müjdeler yolda. 2025'te markalaşmaya dair yeni bazı ürünleri de tanıtacağız. Bunların içinde Türk havyarını da konuşacağız. Yine Türkiye menşeli yeni bir markayı da dünyaya hediye edeceğiz. Altyapısı hazırlandı." Üretilen su ürünlerinin birçok ülkeye gönderildiğine işaret eden Gizligider, "Neredeyse her noktada varız. Su ürünlerinde yakın coğrafya başta olmak üzere çok ilginç Japonya'ya da Norveç'e de ihracatta bulunuyoruz. Balıkçılığın merkezi sayılan ülkelere de ihracat yapıyoruz. Afrika'nın, Balkanlar'ın neredeyse her yerinde varız. İngiltere'ye, ABD'ye, Rusya'ya ihracat gerçekleştiriyoruz." dedi. Gizligider, bu seneki su ürünleri ihracatının geçen yıla göre daha fazla olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.