TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Avcilik

haberingundemi.com.tr - Avcilik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Avcilik haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Denizlerde bu yıl 144 bin su ürünleri denetimi yapıldı Haber

Denizlerde bu yıl 144 bin su ürünleri denetimi yapıldı

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ülkede 2002'de 61 bin ton olan su ürünleri yetiştiriciliği üretim miktarı, 2023'te 556 bin 287 tona yükseldi. Su ürünleri avcılığı da geçen yıl 454 bin 59 ton oldu. Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliğinde 2022 itibarıyla dünyada 200 ülke arasında 16. sırada yer alıyor. Yetiştiricilikte Avrupa ülkeleri arasında ikinci olan Türkiye, deniz ürünleri avcılığında da 4. sırada bulunuyor. Bu alanda artan üretim, yasal düzenlemeleri ve daha sıkı denetimleri de beraberinde getirdi. Bu kapsamda, deniz ve iç sulardaki av sahaları, karaya çıkış noktaları, nakil güzergahları, işleme ve değerlendirme tesisleri, balık halleri, balık unu ve yağı fabrikaları, perakende satış yerleri ve soğuk hava depolarında belirlenen program dahilinde ve şikayetlere bağlı olarak 7 gün 24 saat esasına dayalı çapraz denetimler yapılıyor. Bakanlık ekiplerince 2023'te su ürünlerine yönelik 139 bin 476 denetim yapıldı. Yasal mevzuata uygun faaliyette bulunmayanlar hakkında 37,7 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bu denetimlerde 327 ton su ürünü, 22 balıkçı gemisi ve 2 bin 859 muhtelif avlanma aracı ele geçirildi. Ekiplerce bu yılın 11 ayında da 144 bin denetim gerçekleştirildi. Mevzuata uygun faaliyette bulunmayan yetiştirici ve avcılara 55 milyon lira idari para cezası kesildi. Bakanlık ekipleri tarafından 477 ton su ürünü, 41 balıkçı gemisi ve 1552 muhtelif ağ ve av aracına el konuldu. Bakanlıkça, su ürünlerine yönelik denetim çalışmalarına kesintisiz devam edilecek. Hamsi avcılığında sıkı takip Bu alanda yapılan düzenlemeler kapsamında başta hamsi olmak üzere avcılıkta 7, yetiştiricilikte 4 tür üretim planlaması kapsamına dahil edilmişti. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, 2024-2025 av sezonu için 400 bin tonluk hamsi kotası belirleyerek balıkçı gemisi sahiplerine dağıttı. Genel Müdürlük, hamsi kotasının takip ve yönetimini tamamen dijital ortamda anlık yapıyor. Elektronik seyir ve elektronik nakil belgeleri, Su Ürünleri Bilgi Sistemi üzerinden kare kodlu üretiliyor. Su ürünleri ekipleri, karaya çıkış noktalarında özellikle kota belirlenen hamsiye yönelik denetimler yaparak piyasaya sunulacak ürünlerin uygunluğuna onay veriyor.

Haber

"Küçük boydaki balıkları avlamayın" uyarısı

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, "Küçük balık yakalamak, küçük balık tüketmek, bu balıkları büyüdüğünde daha çok et vermiş, besili olarak avlamamızı engellemek demektir. İkincisi, eğer üreme faaliyetini gerçekleştirmemişse balıklar, sonraki yıllarda daha az avlanacaklarının işaretidir." dedi. Prof. Dr. Samsun, AA muhabirine, su ürünleri kaynaklarının korunmasının sürdürülebilir balıkçılık açısından önem taşıyan bir konu olduğuna işaret etti. Dünyada nüfusun ve kirliliğin artmasıyla avcılık yoluyla elde edilen balık miktarının da giderek azaldığına dikkati çeken Samsun, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekiplerince mevzuat dışı avcılığın engellenmesine yönelik sıkı denetim yapıldığını, bilim camiası olarak kendilerinin de bu çalışmaları desteklediklerini dile getirdi. İklim değişikliği, kirlilik, nüfus artışı gibi etkenlerin yanı sıra boy sınırının altında yapılan avcılık faaliyetlerinin de sürdürülebilir balıkçılık açısından tehlike oluşturduğunu vurgulayan Samsun, şöyle devam etti: "Dünyada artık su ürünleri yoluyla avcılık elde etmek zorlaşıyor çünkü nüfus artıyor, kirlilik artıyor, küresel iklim değişikliğiyle sıcaklık artıyor. Bütün bunlar olumsuz etki yaparak göçmen balıklarımız hamsi, palamut gibi balıklarımızın üreme, gelişme, besin değerleri ve göç faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Akabinde bu balıkların, daha sonra az av verdiğini biliyoruz. Başta balık yakalayan su ürünleri avcılarımızın, akabinde vatandaşlarımızın asgari avlanma boy sınırından küçük olması durumunda balıkları tüketmemeleri önem arz ediyor. Küçük balık yakalamak, küçük balık tüketmek, bu balıkları büyüdüğünde daha çok et vermiş, besili olarak avlamamızı engellemek demektir. İkincisi, eğer üreme faaliyetini gerçekleştirmemişse balıklar, sonraki yıllarda daha az avlanacaklarının işaretidir." "Palamut avcılığımız oldukça iyi geçti" Prof. Dr. Osman Samsun, balıkların belirlenen kriterler çerçevesinde avlanmasının ticari değerlerini de artırdığına dikkati çekerek, "Palamut avcılığımız oldukça iyi geçti bu yıl. Eylül ayı başlarında başlayan palamut avcılığında balıklarımız 300-350 gram iken, şu an 1 kilo 300 grama yaklaştı. Buradan da anlıyoruz ki küçük boyda daha az ağırlıktaki balıkları biraz sabredip, bekleyip, biraz daha geç avlarsak bu balıklar daha büyük ağırlığa, daha ticari anlama kavuşuyor." diye konuştu. Samsun, daha sürdürülebilir avcılık oluşturulması çalışmalarına bilinçli balıkçıkların da önemli katkı sunduklarını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.