TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Astronot

haberingundemi.com.tr - Astronot haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Astronot haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

30 Samanyolu büyüklüğünde yeni bir dev galaksi keşfedildi Haber

30 Samanyolu büyüklüğünde yeni bir dev galaksi keşfedildi

Yeni keşfedilen bu galaksi, sadece boyutlarıyla değil, aynı zamanda sahip olduğu ilginç özelliklerle de dikkat çekiyor. Astronomlar, galaksiyi, güney Afrika'nın yerli dillerinden biri olan isiZulu ve isiXhosa'da "sorun" anlamına gelen "Inkathazo" olarak adlandırdılar. Boyutları ve gizemli yapısı Radyo galaksileri, merkezlerinde süper kütleli kara delikler barındıran ve radyo frekanslarında parlayan devasa plazma jetleri yollayan kozmik yapılar olarak bilinir. Bu tür galaksiler, 2 milyon ışık yılından daha büyükse "dev radyo galaksileri" (GRG) olarak sınıflandırılır. Ancak Inkathazo, bu tür galaksilerden çok daha fazla soruyu gündeme getiriyor. Galaksinin plazma jetleri, normalde düz bir şekilde uzanması beklenirken, bir jetin şekli bükülmüş durumda. Ayrıca, Inkathazo'nun bulunduğu galaksi kümesi, bu tür dev jetlerin oluşumunu engelleyen koşullara sahip olmalıydı. Beklenmedik keşif İnkathazo'nun bu özellikleri, astronomların galaksi kümesindeki çevresel etkileşimlerin bu dev galaksilerin oluşumunda nasıl bir rol oynadığını anlamaya yönelik yeni sorular sormasına neden oldu. MeerKAT teleskobu, Inkathazo'nun plazma jetlerini inceledi ve farklı bölgelerdeki plazma yaşlarını haritalayarak bazı elektronların gizemli bir şekilde enerji kazandığını ortaya koydu. Bu keşif, Inkathazo'nun çevresindeki sıcak gazlarla etkileşime giren jetlerinin, enerjinin gizemli bir şekilde artmasına neden olabileceğini gösteriyor. Yeni keşifler ve gelecek MeerKAT teleskobu, dev radyo galaksilerinin keşfini kolaylaştıran güçlü bir araç haline geldi. Son beş yılda bu tür galaksilerin sayısındaki artış, bu yeni nesil teleskopların gücüne bağlı olarak hızla devam ediyor. Inkathazo, MeerKAT ile yapılan son üç keşiften biri olarak, güney gökyüzünde hala keşfedilmemiş birçok dev radyo galaksisinin olabileceğine işaret ediyor. Bu araştırma, Kraliyet Astronomik Derneği'nin Monthly Notices dergisinde yayımlandı.

Uzayda mahsur kalan  2 astronot Dünya'ya  dönmeyi bekliyor Haber

Uzayda mahsur kalan 2 astronot Dünya'ya dönmeyi bekliyor

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotlarını taşıyan ve teknik arızalar nedeniyle haziran başından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bekleyen Boeing'in Starliner mekiği, eylül başında mürettebatsız şekilde Dünya'ya döndü.  Uzay aracı, 2 ertelemenin ardından uzaya fırlatıldı  Arızalanan uzay aracının Dünya'ya yolcusuz dönmesinin ardından gözler, ISS'de mahsur kalan iki astronota çevrildi.  Mayıs ayında ISS'ye yapılması planlanan uzay uçuş denemesi, mekikte tespit edilen valf arızası nedeniyle ertelenirken, haziran başındaki deneme de geri sayımın yapıldığı anda bilgisayar sisteminde meydana gelen teknik sıkıntıdan dolayı durduruldu.  Yaşanan sorunların ardından Boeing, NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams'ı taşıyan Starliner mekiğini 5 Haziran'da uzaya yollamayı başardı. Florida eyaletindeki Cape Canaveral'dan uzaya fırlatılan mekikteki astronotların, ISS'de yaklaşık 1 hafta geçirmesi planlanıyordu.  Mekikte birden fazla helyum sızıntısı tespit edildi  Starliner mekiğinin ISS'ye kenetlenmesinden hemen sonra NASA tarafından yapılan açıklamada, uzay aracında 5 helyum sızıntısı tespit edildiği belirtildi.  Sızıntılardan birinin uçuş öncesinde, diğerlerinin ise uçuş sırasında ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, sızıntının kaynağı olan helyum vanalarının kapatıldığı, uzay aracının da stabil durumda olduğu aktarıldı.  Ertelenen dönüş tarihleri  Normal şartlarda haziranın ikinci haftası gerçekleşmesi planlanan Dünya'ya dönüş uçuşu, uzay aracında tespit edilen helyum sızıntıları ve iticilerden bazılarının beklenmedik şekilde çalışmayı bırakması nedeniyle birden fazla kez ertelendi. Ekibin Dünya'ya dönüşü için en erken tarih başta 18 Haziran olarak belirlenirken, daha sonraki açıklamalarda tarihler 22 Haziran, 26 Haziran ve 2 Temmuz olarak revize edildi.  NASA ve Boeing yetkilileri temmuzda düzenledikleri basın toplantısında, haftalardır sorun giderme çalışmaları ile uzay aracındaki problemleri anlamaya yönelik testler yürüttüklerini, bu nedenle de dönüş tarihlerinin ertelendiğini bildirdi.  Mekik, mürettebatsız şekilde Dünya'ya döndü  Teknik arızalar sonucu 5 Haziran'dan bu yana ISS'de bekleyen Starliner mekiği, eylül başında otomatik pilot modunda ve mürettebatsız şekilde Dünya'ya döndü.  Yaklaşık 6 saat süren yolculuğun ardından uzay aracı, ABD'nin New Mexico çölündeki White Sands Uzay Limanı'na indi.  Uzayda mahsur kalan astronotlar, Şubat 2025'te Dünya'ya dönebilecek  NASA'dan yapılan açıklamada, SpaceX'in Crew-9 misyonu kapsamında 28 Eylül'de uzaya fırlatılan Dragon kapsülünün, uzayda mahsur kalan 2 astronotu Dünya'ya getireceği bildirildi.  Açıklamada, 5 ay sürmesi planlanan Crew-9 misyonun tamamlanmasının ardından uzay istasyonunda bekleyen 2 astronotun da misyonda görevli diğer astronotlar ile Şubat 2025'te Dünya'ya döneceği kaydedildi.  Böylece, Wilmore ve Williams'ın yaklaşık 1 hafta sürmesi gereken test uçuşu 8 ay sürmüş olacak.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.