TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Afad

haberingundemi.com.tr - Afad haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Afad haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ege Denizi'nde deprem fırtınası Haber

Ege Denizi'nde deprem fırtınası

Ege Denizi’nde son bir haftada art arda meydana gelen depremler, uzmanların dikkatini çekti. AFAD verilerine göre, bölgede toplam 571 sarsıntı kaydedildi. Uzmanlar, bu hareketliliği “deprem fırtınası” olarak adlandırıyor ve sürecin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguluyor. Deprem fırtınası nedir? Gazi Üniversitesi Afet Yönetimi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Samet Arslan, deprem fırtınasını şu sözlerle tanımlıyor: “Deprem fırtınası, günlerce, haftalarca, bazen de aylarca sürebilen, genellikle orta ve düşük şiddetteki depremlerin sıkça meydana geldiği bir süreçtir. Genellikle büyüklüğü 5 ila 5,5 arasında değişen depremlerle kendini gösterir. Ege Bölgesi’nin karakteristik özelliklerinden biri de budur.” AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda da sismik aktivitenin büyük ölçüde küçük depremlerden oluştuğu belirtiliyor. Bölgede kaydedilen depremlerin büyüklük dağılımı ise şöyle: 1,0 - 1,9 büyüklüğünde: 100 sarsıntı 2,0 - 2,9 büyüklüğünde: 255 sarsıntı 3,0 - 3,9 büyüklüğünde: 182 sarsıntı 4,0 - 4,9 büyüklüğünde: 34 sarsıntı Bu süreçte 5 ve üzeri büyüklükte bir deprem kaydedilmedi. “Büyük bir risk yok ama dikkatli olmalıyız” Deprem fırtınalarının genellikle büyük yıkıcı depremlere yol açmadığını belirten Prof. Dr. Arslan, yine de dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor:  “Ülkemiz için burada çok büyük bir risk yok diyebiliriz ama kimse rehavete kapılmamalı. Çünkü bu tür süreçlerde en şiddetli deprem 5,5 ila 6 büyüklüğüne ulaşabiliyor.” Volkanik aktivite ihtimali var mı? Uzmanlar, Ege Denizi’nde yaşanan deprem fırtınalarının volkanik hareketlilikle ilişkili olabileceğini de değerlendiriyor. Tarihsel verilere bakıldığında, bölgede benzer süreçlerin daha önce de yaşandığına dikkat çekiliyor.  “Deprem fırtınası bize şunu söylüyor: Bu bölgede volkanik bir aktivite olma ihtimali var. Tarihsel kayıtlara baktığımızda, bölgede volkanik aktivite ve deprem fırtınaları çoğu zaman birlikte görülmüştür.” Yetkililer, bölgedeki hareketliliğin yakından izlenmeye devam edildiğini belirterek, vatandaşların resmi açıklamaları takip etmeleri ve olası bir depreme karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguluyor.

TÜBİTAK ve AFAD çığ riskini önleme konusunda işbirliği yapacak Haber

TÜBİTAK ve AFAD çığ riskini önleme konusunda işbirliği yapacak

TÜBİTAK'tan yapılan açıklamaya göre, projeye ilişkin protokol imza töreni, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde gerçekleştirilirken, taraflar adına imzaları TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve AFAD Başkanı Okay Memiş attı. Aydın, burada yaptığı konuşmada, çığ riski taşıyan bölgelerde güvenliği artırmayı ve afetlerin yol açtığı kayıpları en aza indirmeyi hedeflediklerini belirterek, projenin çevre dostu yeni nesil yapı teknolojisi kullanımı ve yüksek teknoloji sensör sistemleriyle, doğayı koruma ve insan güvenliğini artırma misyonunu birleştiren öncü bir çalışma olduğunu ifade etti. AFAD Başkanı Memiş de projenin çığ bölgelerinde oluşabilecek riskleri en aza indirmeyi ve yerli imkanlarla yenilikçi çözümler sunmayı amaçladığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Hem sensör teknolojileri hem de bariyer sistemleriyle risk izleme ve önleme sistemleri sahaya taşınacak. Proje kapsamında, çevre dostu ve sürdürülebilir altyapılarla güvenli yaşam alanları oluşturmayı hedefliyoruz. Pasif sistemlerle güneş ışınım şiddeti, ortam sıcaklığı, kar yüksekliği, rüzgar hızı gibi parametreler sensörler aracılığıyla ölçülecek. Aktif sistemlerde ise yeni nesil yapı teknolojisinden üretilen çığ önleme bariyerleri kullanılacak. Bu sistemlerle, çığ tehlikesine erken müdahale imkanı sağlayarak can ve mal kayıplarını en aza indirmeyi hedefliyoruz." "Doğayı doğayla koruyoruz" ilkesiyle geliştirildi Türkiye'de ilk kez çığ riskine karşı çevre dostu yeni nesil yapı teknolojisi ve ileri teknoloji sensör sistemleri söz konusu projede bir arada kullanılacak. "Doğayı doğayla koruyoruz" ilkesiyle geliştirilen çalışma ile doğal afetlere karşı yenilikçi, güvenilir ve sürdürülebilir bir çözüm sunulmasına imkan tanınacak. Türkiye'nin afet yönetimi konusundaki kararlılığını güçlendirecek proje uluslararası anlamda da örnek teşkil ediyor. Projenin çıktılarının hem bilimsel hem de uygulama açısından fayda sağlayarak Türkiye'nin afet yönetiminde yeni bir dönemi başlatması, çığ riski taşıyan bölgelerde yerleşim alanlarını koruması, afet yönetimi ve şehir planlamasında kullanılacak veri altyapısının güçlendirilmesi ve proje sürecinde yetiştirilecek uzmanların Türkiye'nin bilgi ve yetkinlik seviyesini artırması amaçlanıyor. Çevre dostu teknoloji Proje kapsamında Türkiye'de çığ önleme setlerinde ilk kez kullanılan yeni nesil yapı teknolojisi, doğal kaynaklardan elde edilen çevre dostu malzeme olması ve dayanıklılığıyla dikkati çekiyor. Çığ riski taşıyan bölgelerde dağın zirvesine yerleştirilecek Prototip Merkez ve Ölçüm istasyonlarıyla güneş ışınımı, kar yüksekliği, rüzgar hızı gibi kritik veriler toplanacak. Fotovoltaik güneş enerjisiyle çalışan sistemler, çevreye zarar vermeyen, sürdürülebilir bir enerji altyapısı sağlayacak. Veriler analiz edilerek çığ oluşumu erken aşamada belirlenerek afet riskleri en aza indirilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.