TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ab

haberingundemi.com.tr - Ab haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ab haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kendi gücümüzü hafife almamalıyız ve bunu kullanmalıyız Haber

Kendi gücümüzü hafife almamalıyız ve bunu kullanmalıyız

Kallas, Brüksel'de düzenlenen olağanüstü AB Liderler Zirvesi girişinde basına açıklamalarda bulundu. Bugünkü toplantıda Avrupa'nın savunmasını güçlendirmek için neler yapılabileceğinin tartışılacağını belirten Kallas, bu doğrultuda AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in liderlere sunacağı, savunma harcamalarının artırılması için mali kuralların değiştirilmesi ve hibe sağlanmasını içeren planın ele alınacağını anlattı. Kallas, hem savunmaya yatırımın hem de Ukrayna'ya desteğin artırılması gerektiğini ifade ederek şunları vurguladı: "Umarım Ukrayna'ya destek konusunda siyasi bir anlaşmaya varırız çünkü bu savaşı kendi şartlarıyla sona erdirebilmeleri için onları gerçekten daha güçlü kılmamız gerekiyor. Bunun için de Avrupa'nın desteğine ihtiyaçları var. Avrupa söz konusu olduğunda kendi gücümüzü, sahip olduğumuz ekonomik gücü hafife almamamız gerektiğini düşünüyorum. Sahip olduğumuz bu gücü kesinlikle kullanmalıyız." "Barış, Ukrayna ve Avrupa halklarına daha fazla acı getirmemeli" ABD ve Avrupa ilişkilerinde tırmanan gerilime ilişkin bir soruya yanıt veren Kallas, ABD ile uzun yıllardır müttefik olduklarını ve ilişkilerin bunun üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Kallas, Ukrayna'da savaşı sona erdirmek için süren görüşmelerde Avrupa’nın da yer alması gerektiğini yineleyerek "Avrupa'da savaş devam ediyor ve bu, Avrupa'nın güvenlik meselesi. Her türlü anlaşma söz konusu olduğunda, savaşı gerçekten sona erdirmek ve uzun vadeli barışı sağlamak söz konusu olduğunda bizim de hesaba katılmamız gerekiyor." diye konuştu. Ukrayna'da barışın sağlanmasını Avrupa'daki herkesin istediğini aktaran Kallas, "Ancak bu barış Ukrayna halkına olduğu kadar Avrupalılara da daha fazla acı getirmeyecek bir barış olmalı. Bu nedenle kendi savunmamızı güçlendirmeyi, savaşı kendi koşullarına göre sona erdirebilmeleri için Ukrayna'ya desteğimizi artırmayı tartışıyoruz." ifadelerini kullandı. Macaristan'ın savunma harcamalarını ve Ukrayna’ya desteği artırmaya yönelik yeni planı veto etme ihtimaline ilişkin Kallas, "Bu durum giderek işimizi daha fazla zorlaştırıyor. Bu nedenle yeni girişimlerde istekli olanlar koalisyonunu da göz önünde bulunduruyoruz. Böylelikle tek bir ülke, diğerlerine engel olamayacak." yanıtını verdi.

AB Suriye'ye yönelik yaptırımları askıya aldı Haber

AB Suriye'ye yönelik yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel'de düzenlediği toplantıda, Suriye'ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili alınan kararları açıkladı. AB ülkelerinin, Suriye'deki durumu göz önünde bulundurarak bir dizi kısıtlayıcı tedbiri "askıya almaya" karar verdikleri belirtilen açıklamada, kararın AB'nin Suriye'de kapsayıcı bir siyasi geçişi, ekonomik toparlanmayı, yeniden yapılanmayı ve istikrarı destekleme çabalarının bir parçası olduğuna işaret edildi. Açıklamada, "AB, Suriye'deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldı." ifadesi kullanıldı. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarılan açıklamada, petrol, gaz ve elektrik dahil enerji ile ulaştırma sektörlerindeki önlemlerin askıya alınması kararı alındığı kaydedildi. Suriye'deki Sanayi Bankası, Popüler Kredi Bankası, Tasarruf Bankası, Tarım Kooperatif Bankası ve Suriye Arap Havayollarının yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankasına da fon ve ekonomik kaynakların sağlanmasına izin verileceği ifade edildi. AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına yönelik yasağa belirli muafiyetler getirileceğine dikkati çekilen açıklamada, böylece özellikle enerji ve ulaştırma sektörleriyle ile insani ve yeniden inşa amaçlı işlemlere izin verileceği belirtildi. Yaptırımlardaki insani durum muafiyetinin uygulanmasının da süresiz biçimde uzatılacağı, kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye'ye ihraç yasaklarına son verileceği bildirildi. AB Konseyinin bu konudaki çalışmalarını sürdüreceği ve daha fazla ekonomik yaptırımın askıya alınıp alınamayacağının ileride değerlendireceği, ülkedeki durumun yakından takip edileceği aktarıldı. Açıklamada, Beşşar Esed rejimi, kimyasal silah ve yasa dışı uyuşturucu ticareti ile silah ticareti gibi çeşitli alanlardaki AB yaptırımlarının devam ettiği, alınan yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin de yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği bilgisi verildi. AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011'de başladı. Rejimle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı. Beşşar Esed'den bakanlara, rejimin iç çemberinde yer alan kritik isimler listede yer aldı. Bunların yanı sıra AB, Suriye'ye sektörel yaptırımlar da uyguladı, rejimin finans ağının kalbinde yatan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılabilen malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlandı. Bu yaptırımlar, belli girişimlerin, altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsadı.

AB Rusya'ya ekonomik yaptırımların süresini uzattı Haber

AB Rusya'ya ekonomik yaptırımların süresini uzattı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Birlik üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Brüksel'de gerçekleştirdiği toplantı sırasında sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. "AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya'ya yönelik yaptırımların tekrar uzatılması konusunda anlaştı." ifadesini kullanan Kallas, yaptırımların uzatılmasının Moskova'nın savaşı finanse edecek gelirlerden mahrum kalmasına neden olacağını belirtti. Kallas, "Rusya'nın, neden olduğu zararın bedelini ödemesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. Karar çerçevesinde, Rusya'nın Ukrayna'nın istikrarsızlaştırılmasına yönelik eylemleri nedeniyle ilk olarak 2014'te başlatılan ve Şubat 2022'de Ukrayna saldırısı sonrası önemli ölçüde genişletilen kısıtlayıcı tedbirlerin süresi 31 Temmuz 2025'e kadar uzatılacak. AB, şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 15 yaptırım paketini yürürlüğe koydu. Bu çerçevede Rusya'ya, ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elması içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulanıyor. Deniz yoluyla taşınan ham petrol ile bazı petrol ürünlerinin Rusya'dan AB'ye gönderilmesine yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılması ve çok sayıda yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması da yaptırımlar arasında yer alıyor. AB'nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum yer alıyor. AB'nin Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlarının süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. Mevcut yaptırımların süresi 31 Ocak 2025'te doluyordu. Söz konusu yaptırımların uzatılması kararının alınabilmesi için oy birliği gerekiyor. Enerji alanındaki endişeleri nedeniyle Macaristan bir süredir yaptırımların uzatılması kararını onaylamıyordu.

Bazı AB ülkeleri Türkiye'nin üyeliğini iç siyaset malzemesi haline getirdi Haber

Bazı AB ülkeleri Türkiye'nin üyeliğini iç siyaset malzemesi haline getirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile bakanlıktaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, Kallas ile Türkiye-AB ilişkilerinin bugünü ve yarınıyla ilgili önemli konuları ele aldıklarını söyledi. "AB üyeliği Türkiye için stratejik bir hedeftir." diyen Fidan, bu konudaki siyasi iradenin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerini tekrar kazandığında yinelediğini hatırlattı. Fidan, AB'den Türkiye'nin üyelik perspektifini güçlendirecek yeni bir vizyon sunmasını beklediklerini, geçmişte bazı üye ülkelerin Türkiye'nin üyeliği konusunu iç siyaset malzemesi haline getirdiklerini hatırlatarak, "Bunun sonucunu biz jeostratejik birtakım kayıplarda hem Avrupa Birliği hem Türkiye olarak ödemek zorunda kaldık." dedi. Bazı üye ülkelerin Türkiye'nin üyelik konusunu iç siyaset malzemesi haline getirmesinin Türkiye'nin önündeki liyakate dayalı üyelik sürecini ortadan kaldırdığını belirten Fidan, küresel sistemde ve bölgede yaşanan son gelişmelerin Türkiye ve AB arasındaki iş birliğinin önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi. Fidan, AB'nin Türkiye'ye olan yaklaşımını ön yargısız, gerçekçi ve liyakat esaslı bir çizgiye çekmesinin her iki tarafın yararına olacağını vurguladı. Aralık 2024'teki AB Genel İşler Konseyi'nde alınan bazı kararları olumlu bir gelişme olarak gördüklerini dile getiren Fidan, şöyle devam etti: "AB ile bir süredir Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik diyaloğunun yeniden başlatılması ve Avrupa Yatırım Bankası'nın ülkemizdeki faaliyetlerinin önünü açılması konularını görüşüyoruz. Bu kararların süratle hayata geçirilmesi ve ülkemize yönelik kısıtlayıcı tüm tedbirlerin bir an önce kaldırılması yönündeki beklentimizi bugün kendisiyle (Kallas) tekrar paylaştım. Bu anlayışla Yüksek Düzeyli Siyasi ve Sektörel Diyalog Toplantılarıyla Ortaklık Konseyi Toplantıları'nın yeniden başlatılması için AB'nin gerekli iradeyi göstermesini bekliyoruz. Yerleşik istişare mekanizmalarından da tam olarak istifade etmeliyiz." "Bizim için diğer öncelikli konu vize serbestisi diyaloğunda ilerleme sağlanmasıdır" Fidan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin vakit kaybetmeden başlatılması gerektiğini, böylece Türkiye-AB ilişkilerinde yeniden dinamik bir gündem oluşturulmasının mümkün olacağını aktardı. "Bizim için diğer öncelikli konu vize serbestisi diyaloğunda ilerleme sağlanmasıdır. Görüşmemize vatandaşlarımızın vize süreçlerinin kolaylaştırılması beklentimizi de mevkidaşımızın dikkatine getirdik." diyen Fidan, bu konuda çalışmalara başlayarak süratle sonuç alınmasının önem taşıdığını belirtti. Fidan, AB ile göç iş birliğinin adil yük ve sorumluluk paylaşımı temelinde sahadaki yeni gerçeklere göre güncellenmesi gerektiğini söyledi. "İsrail'in ateşkese tam olarak uyması gerekmekte" Kallas ile bölgedeki gelişmeleri de ele aldıklarını aktaran Fidan, Ukrayna'da kalıcı ve adil bir çözüm için diplomasinin yegane seçenek olduğuna inandıklarını dile getirdi. Fidan, Gazze'deki ateşkesi ve Filistin'deki son durumu da Kallas ile değerlendirdiklerini anlatarak, "Ne yazık ki İsrail'in saldırılarının devam ettiğini görüyoruz. İsrail'in ateşkese tam olarak uyması gerekmekte. Bu konuda uluslararası topluma büyük bir sorumluluk düşüyor. İnsani yardımların ulaştırılması ve Gazze'nin yeniden imar edilmesi uluslararası toplumun önceliği olmalıdır. Bu konuda Avrupa Birliği ile beraber çalışmaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu. Kallas ile Suriye'deki gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Fidan, Suriye'nin güvenli, istikrarlı ve müreffeh bir ülkeye dönüşebilmesi için ortak çalışmaları sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti. Fidan, Suriye'nin geleceği ve halkın yararı için yeni yönetimle yakın bir ilişki içerisine girilmesinin büyük önem taşıdığını, bütün muhataplarına bunu telkin etiklerini ifade etti. Suriye'ye uygulanmakta olan yaptırımların kaldırılması gerektiğini tekrar vurgulamak istediğini belirten Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriye'deki yeni yönetime ve tüm Suriyeli kardeşlerimize terörle mücadele alanında verdiğimiz desteği sürdürmekte kararlıyız. PKK ve DEAŞ dahil Suriye'de terörle mücadele konusu aslen yeni yönetimin sorumluluk alanına girmiş durumda. Biz de desteğimizi vermeye hazırız. Suriye'nin kuzeydoğusundaki kamplar idaresi bağlamında da yeni yönetime destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu noktada tüm ortaklarımızdan haklı beklentimiz, PKK terör örgütünün Suriye'deki uzantılarıyla kurdukları ilişkileri sonlandırmalarıdır." Fidan, Türkiye-AB ilişkilerinin bazı üye ülkelerin dar siyasi çıkarlarına rehin edilemeyecek kadar derin ve çok boyutlu olduğunu, Avrupa'nın istikrar ve refahı için Türkiye ve AB'nin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. ABD'ye problemlerin çözülmesi mesajı Bakan Fidan, konuşmasının ardından bir basın mensubun sorusunu yanıtladı. Fidan, ABD'deki her seçim sonrasında iktidara gelen yeni hükümetle yeni bir sayfa açılması gerektiğini anlatarak, "Özellikle Amerika'da Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında birçok konuda büyük farklılıkların olduğunu hesaba katarsak, bölgemize ve Türkiye'ye yönelik politikalarda da birtakım farklılıkların olmasını beklemek mümkündür diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. "Bizim Amerika ile olan ilişkilerimiz ve beklentilerimiz, genel itibarıyla iktidarda olan partiden ve görüşten bağımsız olan devletten devlete stratejik ilişkiler ve beklentiler." diyen Fidan, bunların başında iki ülkenin birbirinin güvenliğine ciddi miktarda hassasiyet duyması, ekonomik ilişkilerin ilerletilmesi, her türlü alanda iş birliği yapılması ve "Türkiye'yi ilgilendiren bölgesel sorunları çözmede beraber hareket edilmesi" olduğunu kaydetti. Fidan, özellikle Suriye ve Irak'ta, Türkiye'nin güvenlik hassasiyetine "istenilen oranda hassasiyet gösterilmemesi" ve bunların yanlış fiillerle pratiğe yansıtılmasının Türkiye ve ABD arasında güven bunalımına ve krizine sebep olduğuna dikkati çekerek, "Ama biz diğer ilişkilerimizde de yaptığımız gibi bu ilişkimizde de bu sorun alanına bir paranteze açıp bununla ilgilenirken, diğer iş birliğinde bulunduğumuz alanları da genişletme yolunda çok önemli adımlar attık." dedi. ABD'nin, Türkiye'nin önemli ve stratejik bir partneri olduğunu vurgulayan Fidan, "Biz yeni yönetimden, bir önceki yönetim döneminde kalan başta CAATSA yaptırımları gibi yaptırımlar olmak üzere diğer problemli alanların ortadan kaldırılması ve Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri'nin tam iş birliği potansiyelinin ortaya çıkmasını bekliyoruz." diye konuştu. Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın problemli alanların ortadan kaldırılması ve iş birliği potansiyelinin ortaya çıkmasına açık olduğunu belirterek, "Zaman zaman Amerika'daki siyasetin, Türkiye-Amerika ilişkilerinin belli boyutlarını rehin aldığını da görebiliyoruz. Bu da hayatın gerçeği. Bunu aşarak yolumuza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

AB, Rusya'ya yeni yaptırımlara hazırlanıyor Haber

AB, Rusya'ya yeni yaptırımlara hazırlanıyor

Avrupa basına sızan bilgilere göre, AB ülkeleri, 24 Şubat tarihinde üçüncü yılına girecek Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya yönelik 16'ncı yaptırım paketinin detaylarını müzakere etmeye başladı. Bu kapsamda, AB Komisyonu, üye ülkelere Rusya'dan alüminyum ithalatının yasaklanmasını da içeren bir paket sunacak. Öte yandan, AB, daha önce alüminyumun tel, boru ve folyo halinde ithalatını yasaklamış, ancak birincil alüminyum ithalatını sürdürmüştü. Ayrıca, AB üyesi 10 ülke, Rusya'dan gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatının en kısa sürede yasaklanmasını istiyor. Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İrlanda, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve İsveç, Rusya'nın Avrupa'ya yakıt ihracatının önlenmesini, Rus LNG tankerlerinin limanlara girişine yasak getirilmesini talep ediyor. Rusya'dan deniz yoluyla petrol ithalatını yasaklayan AB, henüz Rus gazına yönelik kısıtlayıcı tedbir kararı almadı. 16'ncı yaptırım paketi kapsamında Rus petrolünü taşıyan bütün gemilere kısıtlama uygulanması ve uluslararası ödeme sistemi SWIFT'e bazı sınırlamalar getirilmesi de görüşülen önlemler arasında yar alıyor. Öte yandan, yeni yaptırımların onaylanması için AB ülkelerinin oy birliği gerekiyor. AB, savaş nedeniyle şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 15 yaptırım paketini hayata geçirdi. Bu çerçevede Rusya'ya, ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elması da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulanıyor. Deniz yoluyla taşınan ham petrol ile bazı petrol ürünlerinin Rusya'dan AB'ye gönderilmesine yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılması ve çok sayıda yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması da yaptırımlar arasında yer alıyor. AB'nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum da yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.