SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya'nın en büyük savaşçısı Ş.urfa'da

Tarih boyunca pek çok önemli isme ve esere ev sahipliği yapan Şanlıurfa, bu açıdan dünyanın en önemli şehirlerinden biri olarak öne çıkıyor. Kente ait zengin tarihi mirasın en dikkat çekici örneklerinden biri ise, tarihin en büyük savaşçılarından biri kabul edilen ve filmlere konu olan Akhilleus'un hayatını betimleyen mozaiktir

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 16:50
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Dünya'nın en büyük savaşçısı Ş.urfa'da

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak kabul edilen Şanlıurfa, tarih boyunca birçok kadim uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu yönüyle günümüzde, dünya üzerindeki en önemli şehirlerden biri haline gelmiştir. Tüm dünyanın merak ettiği ve gelip görmek istediği binlerce tarihi eseri içinde barındıran Şanlıurfa’daki en önemli eserlerinden biri ise, Akhilleus'un hayatını betimleyen mozaiktir.

Yunan mitolojisine göre, dünyanın en büyük savaşçılarından biri olarak gösterilen Akhilleus (Aşil), ölümsüz tanrıça bir anne ile yarı tanrı ölümlü bir kral babadan dünyaya gelmiştir. Filmler konu olan bu savaşçının hikayesini en detaylı anlatan eser ise Şanlıurfa’da bulunan Akhilleus’un Hayatı Mozaiği’dir.

Haleplibahçe’deki Amazonlar Villası’nda bulunan Akhilleus’un Hayatı Mozaiği, MS 6. yüzyıla tarihleniyor. Günümüzde in situ olarak Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde sergileniyor. Yaklaşık 33 metreye 4,5 metre boyutlarındaki mozaiğin tamamı günümüze ulaşmasa da, hala göz alıcı detaylarıyla dikkat çekiyor. Amazonlar Villası’nın doğusunda avluya açılan ince uzun koridorun tabanını süsleyen dikdörtgen ana panoda, Akhilleus’un hayatından kesitler tasvir ediliyor.

Bunlar sırasıyla, dadı kucağında bebek Akhilleus, anne Thetis’in Akhilleus’un topuğundan tutarak ölümsüz olması için onu Styks ırmağına daldırması, genç Akilleus’un annesine vedası, Akhilleus’un ömür ipliğini büken kader tanrıçaları Moira’lar, Akhilleus’un bilge at adam Kheiron tarafından eğitilmesi ve Akhilleus’un Troia Savaşı’na gidişini üzgün gözlerle izleyen Thetis betimlerinden oluşuyor.

Panoyu çevreleyen bordürde ise saz çalan figürler, çiftlik evi, atlar ve diğer hayvan betimleri göze çarpıyor. Mozaikteki figürlerin yönü, avludan gelenlere doğru, doğuya dönük olarak yer alıyor.

"Akhilleus'un Hayatı Mozaiği'ni bu denli önemli kılan ve tüm dünyadan binlerce insanı kendine çeken asıl sebep, Akhilleus'un yaşamının en çarpıcı anlarını tek bir panoda anlatan, bilinen tek mozaik olmasıdır."

Kaynak: ipekyol gazetesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.